Félkemény sajt otthon
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Norbi06
adag
Előkészítés
perc
- 34% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.5 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2050 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 1425 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 625 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
700
kcal
- 34% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 450 g
Zsír
-
Összesen 300 g
-
Telített zsírsav 150 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24600 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 17100 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 7500 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 600 g
-
Cukor 600 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
8400
kcal
- 34% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 164 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
56
kcal
Hozzávalók
-
15 l tej
Elkészítés
- A tejet az egész feldolgozás során vízfürdőben kezeljük, nem szabad közvetlen lángon. (Jó nagy fazekak fognak kelleni.) Minden eszközt, edényt el kell fertőtleníteni (legegyszerűbb kifőzni). Felmelegítjük 32 °C fokra, és 15 szem sajtkultúrával (színtenyészet) fél órát érleljük.
- Ezután annyi oltóval oltjuk be, hogy fél óra alatt megaludjon. (Jelen esetben egy 6000-es erősségű oltóval: 3,65 ml). Alaposan, pár percig dolgozva elkeverjük benne, majd megállítjuk a folyadék mozgását.
- A mozdulatlan tej fél óra alatt megalszik. Ekkor 2x2 cm-es kockákra vágjuk az alvadékot, és 15-20 percet várunk, hogy kiadja a savót. Majd újra kisebb kockákra vágjuk, és várunk, és így tovább, egészen borsó méretű alvadékrögök eléréséig.
- Ekkor a kezdő tejmennyiség (15 liter) egyharmadának megfelelő savót (5 liter) leszívunk/lemerünk belőle, és 45 °C fokos vízzel 2-3 lépésben pótoljuk.
- Elkezdjük nagyon kis lángon melegíteni az elegyet. A melegítésnek 1-3°C/5 perc erősségűnek kell lennie. Közben folyamatosan, óvatosan kevergetjük.
- Ha elérte a 45 °C fokot, abbahagyjuk a keverést (sajtolást), és 15-20 percig ülepítjük.
- Alaposan elfertőtlenített kézzel egy sajtformába (speciális vagy bármilyen sűrűn lyukazott, egyforma átmérőjű edény) meregetjük a savó alatt az összes alvadékot, majd préslapot helyezünk rá, és nagyjából 1 kilós súllyal a savó alatt (benne a folyadékban) egy órát préseljük.
- Ezután kivesszük a savóból sajtformástul, és szobahőmérsékleten további egy órát préseljük a súllyal, majd levesszük a súlyt, és hagyjuk.
- A sajtnak 5,2-es pH-ra kell savanyodnia. A színtenyészet használata miatt ez 10 óra alatt meg is történik 22-23 °C fokos (szobahő) helységben.
- Ekkor kivesszük a formából, és 20%-os 15-16 °C fokos sólébe rakjuk körülbelül 10 óra hosszára.
- A sóléből kivéve pár napig száradni hagyjuk, majd kezdődhet az érlelés: sajtviaszban bárhol megérik 2 hét alatt, héj sem keletkezik. Kissé ízesebb sajt készíthető hagyományos érleléssel: viasz nélkül. Ekkor figyelni kell az érés körülményeire: 90-95 %-os relatív páratartalom és 14-16 °C fok szükséges legalább 1 hónapig.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 13366
- Feltöltés dátuma: 2016. május 02.
Ajánló
Ha nem vagyunk biztosak a nyers tej frissességét illetően (lehet nem aznapi?), hőkezelhetjük a tejet egy kíméletes pasztőrrel, ún. termizálással. Ez 63-64 °C fokon történő 15-30 perces hőntartás, majd hirtelen visszahűtés.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Norbi06
121 recept
Nincs is jobb, mint a házi sajt. Ízekben dúskál, a bolti tömegtermékek után egy kész felüdülés ilyesmit kóstolni. Fontos, hogy a tej teljesen friss és nyers legyen, a legjobb még tőgymelegen feldolgozni. Ez a recept csupán egy iránymutató; a sajtkészítés művészete elméleti és gyakorlati tudást igényel.