r
Nosalty Logó

Félkemény sajt otthon

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Norbi06
Félkemény sajt otthon
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

700
Kalória
37.5g
Fehérje
50g
Szénhidrátok
25g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Rost
50g
Cukor
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 700 kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 8400 kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 56 kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 0% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.5 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2050 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    1425 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    0 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 700 kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 0% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    450 g

Zsír

  • Összesen
    300 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24600 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17100 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    7500 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    600 g
  • Cukor
    600 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    0 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 8400 kcal
  • 34% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 0% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • B6 vitamin:
  • B12 Vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    0 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    0 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 56 kcal

Elkészítés

  1. A tejet az egész feldolgozás során vízfürdőben kezeljük, nem szabad közvetlen lángon. (Jó nagy fazekak fognak kelleni.) Minden eszközt, edényt el kell fertőtleníteni (legegyszerűbb kifőzni). Felmelegítjük 32 °C fokra, és 15 szem sajtkultúrával (színtenyészet) fél órát érleljük.
  2. Ezután annyi oltóval oltjuk be, hogy fél óra alatt megaludjon. (Jelen esetben egy 6000-es erősségű oltóval: 3,65 ml). Alaposan, pár percig dolgozva elkeverjük benne, majd megállítjuk a folyadék mozgását.
  3. A mozdulatlan tej fél óra alatt megalszik. Ekkor 2x2 cm-es kockákra vágjuk az alvadékot, és 15-20 percet várunk, hogy kiadja a savót. Majd újra kisebb kockákra vágjuk, és várunk, és így tovább, egészen borsó méretű alvadékrögök eléréséig.
  4. Ekkor a kezdő tejmennyiség (15 liter) egyharmadának megfelelő savót (5 liter) leszívunk/lemerünk belőle, és 45 °C fokos vízzel 2-3 lépésben pótoljuk.
  5. Elkezdjük nagyon kis lángon melegíteni az elegyet. A melegítésnek 1-3°C/5 perc erősségűnek kell lennie. Közben folyamatosan, óvatosan kevergetjük.
  6. Ha elérte a 45 °C fokot, abbahagyjuk a keverést (sajtolást), és 15-20 percig ülepítjük.
  7. Alaposan elfertőtlenített kézzel egy sajtformába (speciális vagy bármilyen sűrűn lyukazott, egyforma átmérőjű edény) meregetjük a savó alatt az összes alvadékot, majd préslapot helyezünk rá, és nagyjából 1 kilós súllyal a savó alatt (benne a folyadékban) egy órát préseljük.
  8. Ezután kivesszük a savóból sajtformástul, és szobahőmérsékleten további egy órát préseljük a súllyal, majd levesszük a súlyt, és hagyjuk.
  9. A sajtnak 5,2-es pH-ra kell savanyodnia. A színtenyészet használata miatt ez 10 óra alatt meg is történik 22-23 °C fokos (szobahő) helységben.
  10. Ekkor kivesszük a formából, és 20%-os 15-16 °C fokos sólébe rakjuk körülbelül 10 óra hosszára.
  11. A sóléből kivéve pár napig száradni hagyjuk, majd kezdődhet az érlelés: sajtviaszban bárhol megérik 2 hét alatt, héj sem keletkezik. Kissé ízesebb sajt készíthető hagyományos érleléssel: viasz nélkül. Ekkor figyelni kell az érés körülményeire: 90-95 %-os relatív páratartalom és 14-16 °C fok szükséges legalább 1 hónapig.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 300 perc

Nincs is jobb, mint a házi sajt. Ízekben dúskál, a bolti tömegtermékek után egy kész felüdülés ilyesmit kóstolni. Fontos, hogy a tej teljesen friss és nyers legyen, a legjobb még tőgymelegen feldolgozni. Ez a recept csupán egy iránymutató; a sajtkészítés művészete elméleti és gyakorlati tudást igényel.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Rosanics Petra

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!