Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
50g kenyérliszt bl80181 kcal
-
83 kcal
-
33g kovász61 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
300g kenyérliszt bl801083 kcal
-
498 kcal
-
200g kovász364 kcal
-
2g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
35.2g kenyérliszt bl80127 kcal
-
17.6g teljes kiőrlésű liszt58 kcal
-
23.5g kovász43 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
23.5g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 377.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 44.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 60.4 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2264.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 172 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 275 mg
-
Foszfor 884 mg
-
Nátrium 796 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 405.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 268.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 585 micro
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 31.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Hozzávalók
-
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
-
200 g kovász
-
0.5 kávéskanál só
-
2 dl víz
Elkészítés
- A liszteket összekeverjük a sóval, 1bögre teljes kiőrlésűaktív vadkovásszal, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk.
- Kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd egy kiolajozott tálban, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha jó aktív a kovászunk, akkor ez kb. 2 óra.
- Utána megformázzuk (csak gyengéden gyúrva), és sütőpapíronújból kelesztjük 1-2 órát.
- 40 perccel sütés előtt 230 fokra kapcsoljuk a sütőt, benne egy fedeles jénaival, a sütő aljában egy tepsi 1 pohárnyi vízzel.
- Sütés előtt a kenyér tetejét bemetsszük, lespricceljük vízzel, és papírostól együtt a jénaiba pottyantjuk. Egy újabb pohár forró vizet löttyintünk az alsó tepsibe. A gőzben sütéstől lesz jó ropogós a kenyér héja. (Óvatosan nyissuk a sütő ajtaját;a forró gőz ne csapjon az arcunkra vagy kezünkre!)
- Lefedve sütjük a kenyeret 30 percig,majd tető nélkül 200 fokra csökkentett hőmérsékleten ropogós barnára pirítjuk. Ha az alját megkopogtatvamély, kongó hangot ad, akkor kész.
- Sütőből kivéve újból lespricceljük vízzel, és rácson hűtjük.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 100
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 21581
- Feltöltés dátuma: 2013. január 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Megy a kenyér-kísérletezgetés! Sokat tanulok! 'Terka' kovásszal még mindig csak ismerkedek... A kalács, amit pár hete sütöttem vele, jóízű, de nehéz lett, sajna ehetetlennek minősítettem. Aztán sütöttem egy mákos-lenmagos-Terkást, ami még mindig kis laposka lett (azt hiszem, itt túlkelesztettem kicsit a tésztát), de az íze az fenomenális volt! Lehet, hogy végül is be fogom "rozsosítani" a Terkát; sehol nem olvastam csak fehér lisztből készült kovászt... Még Limara is kevert fehér-rozsosat használ... Ez a cipó 'Jani' kovásszal készült. Hát a Janival olyan könnyen dolgozom! Még mindig "rohan"; a második kelesztés kevesebb, mint egy óra volt! Mivel ez nem volt hosszú kelesztés, ennek a kenyérnek az íze nem enyhén savanykás, mint az előző, dagasztás nélküli kenyeremnél (ahol egy éjszakát kelesztettem). Így lehet variálni az ízeken; nemcsak a különböző lisztek összeállításával, hanem a hozzáadott magvakkal és a kelesztés időtartamával is! Most a Terka egyedül csücsül a konyhapulton, "éhesen"; meg kell etetnem, megyek is!