Fehérboros-tárkonyos gombaszósz
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
szépróza
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
67g csiperkegomba14 kcal
-
25 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
24 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
67g alaplé5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g bors2 kcal
-
1g tárkony2 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
67g habtejszín195 kcal
Összesen
304
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
400g csiperkegomba85 kcal
-
50g szárított gomba148 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
400g alaplé28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
4g bors10 kcal
-
4g tárkony12 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
Összesen
1816
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
26.8g csiperkegomba6 kcal
-
3.3g szárított gomba10 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
1.1g napraforgó olaj9 kcal
-
6.7g fehérbor5 kcal
-
26.8g alaplé2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g bors1 kcal
-
0.3g tárkony1 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
26.8g habtejszín78 kcal
Összesen
121
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 23.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 130.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 183 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
304
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.9 g
Zsír
-
Összesen 142.3 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 444 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2926 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 389 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 818 mg
-
Nátrium 1454 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 781.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1125 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 196 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 248 mg
-
Retinol - A vitamin: 1096 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 253 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
1816
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg csiperkegomba
-
5 dkg szárított gomba
-
1 db vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
2 tk bors
-
4 tk tárkony
-
2 evőkanál finomliszt
-
4 dl habtejszín
Elkészítés
- Az erdei gombát felhasználás előtt legalább egy órával áztassuk vízbe.
- Az oldajon pirítsuk meg az apróra szeletelt hagymát.
- Adjuk hozzá a felszeletelt friss gombákat, és pirítsuk zsírjára. Az apróra vágott szárított gombát csak a legvégén adjuk hozzá, rövid ideig még pirítsuk együtt.
- Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, sóval, borssal, tárkonnyal.
- Öntsük fel az alaplé és a bor keverékével, majd tegyük vissza a tűzre. (Ez a rész azért fontos, hogy a pirospaprika ne égjen meg. Ha kihagyjuk, akkor az egész művelet mehet a tűzön.)
- Kb. 5 perc főzés után sűrítsük be a liszttel és a tejszínnel.
- Ha túl hígnak találnánk, főzzünk még el a léből.
- Kóstolgassuk, akkor jó, ha a tárkony és a bors erősen érződik.
- Forrón tálaljuk.
- Receptkönyvben: 92
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 24197
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 31.
Ajánló
Én tepsis krumplival tálaltam, de bármilyen más krumpli- vagy rizsköret illik hozzá. Természetesen száraz fehérbor illik mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
szépróza
96 recept
A maradék sülthúst szerettem volna feldobni gombaszósszal, de a neten nem találtam olyat, ami igazán elnyerte volna a tetszésem. Így több ötlet felhasználásával ezt alkottam. Az egyik felhasznált recept azt az ötletet adta, hogy mindig olyan alaplevet használjunk, amilyen húshoz adjuk a szószt. Én egy igen nagy adagot készítettem, és egy részét lefagyasztottam. Ehhez a fagyasztani kívánt adagot az 5. lépés után kivettem a lábasból, mivel nem szívesen fagyasztok tejes, tejszínes dolgokat...