Fenyőrügyszirup, a csodaital
- 0% Fehérje
- 100% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 0.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 0 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 0% Fehérje
- 100% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 250 g
-
Cukor 250 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 0% Fehérje
- 100% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 0.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 0 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.3 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
250 g cukor
Elkészítés
- A fenyő ilyenkor április, május hónapban rügyezik, és az ágvégeken lévő világosabb színű rügyeket szedjük le. Lehetőleg több fáról és arányosan szedve, hogy a növény szépen fejlődhessen tovább.
- Alaposan megmossuk meg őket, és egy szűrőn keresztül csöpögtessük le a felesleges vizet róla.
- Két darab steril, kigőzölt fél literes befőttesüvegbe a cukrot és a rügyeket rétegezve belerakjuk. A rétegek között jól megtömködjük, hogy a jó tömör legyen.
- Lezárjuk, és tegyük meleg helyre. Minimum 2-3 hétre, de akár 1-2 hónapot is maradhat meleg nyári napokon.
- Végül leszűrjük, és szintén steril, ha van, csatosüvegekbe töltjük a kész szirupot, hűtőben tároljuk. Ne zárjuk le teljesen, mert kissé erjedni fog.
- A megmaradt rügyekből főzhetünk egy immunrendszererősítő teát, a szirup pedig torokfájástól kezdve a limonádé megspékeléséig rengeteg mindenre jó.
- Érdemes egy nagyobb adagot készíteni belőle, hogy a téli időszakra is bőven maradjon.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 25751
- Feltöltés dátuma: 2020. május 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Május és június között a fenyőkön új hajtások jönnek. Ezeket a rügyeket gyűjtjük be: 2 centis és maximum 6 centis hosszúság közöttieket keressünk! Ha lehetőségünk van rá, több fáról és arányosan szüreteljünk, hogy ne zavarjuk meg a növény további növekedését. A fenyőrügyből készített szirup jótékony hatása rendkívül eredményesen kihasználható megfázások esetén, mivel a benne lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így természetes köptetőként szolgál, ráadásul csillapítja a torokfájást, a köhögést, és még a légutakat is tisztítja/nyugtatja. Emellett segít az elnehezült gyomornak, és a reumás panaszokat is enyhítheti. A szirup leszűrése után a rügyeket felfőzhetjük teának. A szirup adagolása napi 2-3 evőkanál, de szódavízzel felöntve frissítő szörpöt is készíthetünk belőle, illetve koktélokat és limonádét is felturbózhatunk vele.