r
Nosalty Logó

Loukoumades, a mézes fánkgolyó

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kristyán Fanni
Loukoumades, a mézes fánkgolyó
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Fánk tészta

Szirup

401
Kalória
6g
Fehérje
93.8g
Szénhidrátok
1g
Zsír
65.5g
Víz
-
Koleszterin
1.8g
Rost
59.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Fánk tészta

Szirup

Összesen 401 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Fánk tészta

Szirup

Összesen 3199 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Fánk tészta

Szirup

Összesen 134 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    345.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.8 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    65.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 401 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2766.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    123 mg
  • Kálcium
    356 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    1695 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    750.8 g
  • Cukor
    475 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    524.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    347 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    184 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 3199 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 134 kcal

Elkészítés

Fánk tészta

  1. A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk a felmelegített tejet és vizet.
  2. A nyúlós tésztát gyúrjuk össze, majd folpackkal letakarva rakjuk meleg helyre kelni 1-2 órát.
  3. Miután a tészta megkelt forrósítsuk fel az olajat a kisütéshez. Ha már elég forró az olaj kezdjük el belekanalazni a tésztát.
  4. Ha már elég forró az olaj kezdjük el belekanalazni a tésztát. Ehhez a legegyszerűbb ha felhúzunk egy gumikesztyűt, majd a markunkba fogjuk a nyúlós tészta egy részét. Kezdjük egy ökölbe szorítani a kezünket, úgy hogy a hüvelyk és a mutató ujjunknál hagyott résen a tészta gömb alakban felfújódjon.
  5. Amikor már diónál nagyobb a tészta, egy kanál segítségével kapjuk le a kezünkről, és pottyantsuk bele a forró olajba. Szaggassuk ki a fánkot ezzel a módszerrel, amíg el nem fogy a tészta.
  6. A piruló fánkgolyókat forgassuk meg néha, hogy mindegyik oldaluk egyenletesen süljön arany barnára. Amikor megsültek szedjük őket papírtörlővel lefedett tányérra.

Szirup

  1. A cukorból és a vízből főzzünk szirupot. A tűzről levéve adjuk hozzá a mézet és a többi hozzávalót, és tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A lecsepegtetett fánkgolyókat rakjuk át egy mélyebb tálba, és öntsük nyakon a szirupos keverékkel. Hagyjuk pár percig pihenni, hogy jól megszívja magát minden fánk.
  3. Tálaláshoz nyakon önthetjük még egy kis mézzel, tört pisztáciával és dióval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 15 perc

Görögországban a loukoumades nemzeti ételnek számít, aminek a receptjét természetesen csak a giagiák, vagyis a nagymamák ismerik igazán jól. A mai modern görög fánkozókban különböző édes szósszal megtöltött és lecsorgatott golyócskát találunk, de mi az eredeti receptet készítettük el pisztáciával, dióval és mézzel. Az édesség kívül ropogósra sült, belül viszont puha, cukorsziruptól ázott kelt tésztát ígér.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hunyadi sertéskaraj

Ezt a receptet egy étteremből rendeltük, a szórólapon megnéztem a hozzávalókat, és ez alapján elkészítettem otthon is. Nagyon finom, picit pikáns étel az uborkától!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!