r
Nosalty Logó

Falusi kelt meggyes

0,0

0 ÉRTÉKELÉS8 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
én kicsi konyhám
Falusi kelt meggyes
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

töltelék

krém

629
Kalória
13.4g
Fehérje
86.5g
Szénhidrátok
26.3g
Zsír
213.6g
Víz
124.1g
Koleszterin
4.6g
Rost
33.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

tészta

töltelék

krém

Összesen 629 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

tészta

töltelék

krém

Összesen 5032 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

tészta

töltelék

krém

Összesen 165 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    213.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    337 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1409 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 629 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    106.8 g

Zsír

  • Összesen
    210.7 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    993 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3687.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    1040 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    1498 mg
  • Nátrium
    569 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    691.8 g
  • Cukor
    268 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1709.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2692 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    591 micro
  • Kolin:
    825 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1751 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    11275 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2198 micro
Összesen 5032 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    365 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 165 kcal

Elkészítés

tészta

  1. Tepsi mérete: 30 cm x 40 cm, vagy amekkora egy átlagos sütő saját tepsije. Tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük margarinnal, és kiszórjuk liszttel.
  2. A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót. Ha az élesztő felfutott, elkeverünk benne egy tojás sárgáját, és a margarinos lisztes keverékhez adjuk. Előbb fakanállal kezdjük összedolgozni a tésztát, hogy a robotgép ne fújja ki a lisztet a tálból. Robotgép dagasztó karjának segítségével simára, fényesre dagasztjuk a tésztát.
  3. Letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és a tepsi méretére nyújtjuk. Nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük. Tepsin hagyjuk még 20 percet kelni.

töltelék

  1. Amíg kel a tészta, a meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. Ha a tepsiben is kelt már a tészta, akkor egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Maradjon ujjnyi vastag pereme a tésztának, amire nem kerül meggy.

krém

  1. A tojásokat (3 egész és egy fehérje) cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tejföllel is simára keverjük. Ezt a masszát egyenletesen eloszlatjuk a meggyen. Ez igazából nem is krém, mert meg fog szilárdulni, de máznak sem nevezném. Ez a réteg fogja adni sütink édességét, mert a kelt tészta nem kel meg, ha sok cukorral készül, a meggy pedig savanyú.
  2. Sütés: nekem hagyományos gázsütőm van, nagyon mérsékelt lángon a legfelső bordamagasságra teszem be a tepsit, így sütöm 50-55 percig. Az alja így is gyorsabban sül, mint a teteje, nem fontos, hogy a teteje is piros legyen. Mindegy milyen sütőben sütjük, az a lényeg, hogy lassan süljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x40

Nagymamám vidéken ezt a süteményt kemencében sütötte, nagyon szerettük. Soha nem készített egy tepsivel, mert mindig nagyon hamar elfogyott kettő is. Friss, savanykás meggyből az igazi.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Bodzabogyós pite

A kerek, rácsos amerikai jellegű piték tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt kaphatnak töltelékükként. Ha egy igazán különleges süteményt szeretnénk sütni, ráadásul olyan ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!