Falusi kelt meggyes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
én kicsi konyhám
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g margarin112 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
4 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
töltelék
-
188g meggy84 kcal
krém
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
9g finomliszt34 kcal
-
50g tejföl99 kcal
Összesen
629
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g margarin896 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
200g tej112 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
töltelék
-
1500g meggy675 kcal
krém
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
400g tejföl792 kcal
Összesen
5032
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
tészta
-
13g finomliszt47 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.1g margarin29 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1 kcal
-
6.5g tej4 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
töltelék
-
48.6g meggy22 kcal
krém
-
1.3g tojásfehérje1 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
3.2g cukor13 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
13g tejföl26 kcal
Összesen
165
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.5 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 213.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 337 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 219 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1409 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 275 micro
Összesen
629
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 106.8 g
Zsír
-
Összesen 210.7 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 993 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3687.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 243 mg
-
Kálcium 1040 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 1498 mg
-
Nátrium 569 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 691.8 g
-
Cukor 268 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1709.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2692 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 591 micro
-
Kolin: 825 mg
-
Retinol - A vitamin: 1751 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 11275 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2198 micro
Összesen
5032
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 365 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
165
kcal
Hozzávalók
tészta
-
40 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
12.5 dkg margarin
-
3 ek cukor
-
3 dkg friss élesztő
-
2 dl tej
-
1 db tojássárgája
töltelék
-
1.5 kg meggy
krém
-
1 db tojásfehérje
-
3 db tojás
-
10 csapott ek cukor
-
5 evőkanál finomliszt
-
40 dkg tejföl
Elkészítés
tészta
- Tepsi mérete: 30 cm x 40 cm, vagy amekkora egy átlagos sütő saját tepsije. Tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük margarinnal, és kiszórjuk liszttel.
- A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót. Ha az élesztő felfutott, elkeverünk benne egy tojás sárgáját, és a margarinos lisztes keverékhez adjuk. Előbb fakanállal kezdjük összedolgozni a tésztát, hogy a robotgép ne fújja ki a lisztet a tálból. Robotgép dagasztó karjának segítségével simára, fényesre dagasztjuk a tésztát.
- Letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és a tepsi méretére nyújtjuk. Nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük. Tepsin hagyjuk még 20 percet kelni.
töltelék
- Amíg kel a tészta, a meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. Ha a tepsiben is kelt már a tészta, akkor egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Maradjon ujjnyi vastag pereme a tésztának, amire nem kerül meggy.
krém
- A tojásokat (3 egész és egy fehérje) cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tejföllel is simára keverjük. Ezt a masszát egyenletesen eloszlatjuk a meggyen. Ez igazából nem is krém, mert meg fog szilárdulni, de máznak sem nevezném. Ez a réteg fogja adni sütink édességét, mert a kelt tészta nem kel meg, ha sok cukorral készül, a meggy pedig savanyú.
- Sütés: nekem hagyományos gázsütőm van, nagyon mérsékelt lángon a legfelső bordamagasságra teszem be a tepsit, így sütöm 50-55 percig. Az alja így is gyorsabban sül, mint a teteje, nem fontos, hogy a teteje is piros legyen. Mindegy milyen sütőben sütjük, az a lényeg, hogy lassan süljön.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 315
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 49111
- Feltöltés dátuma: 2014. június 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
én kicsi konyhám
13 recept
Nagymamám vidéken ezt a süteményt kemencében sütötte, nagyon szerettük. Soha nem készített egy tepsivel, mert mindig nagyon hamar elfogyott kettő is. Friss, savanykás meggyből az igazi.