Epres pavlova
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
A habcsókhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
0g almaecet0 kcal
-
8g narancslé4 kcal
A krémhez
-
42g habtejszín122 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
12g porcukor45 kcal
-
75g eper23 kcal
Az eperöntethez
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
A habcsókhoz
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
2g almaecet0 kcal
-
45g narancslé21 kcal
A krémhez
-
250g habtejszín730 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
450g eper135 kcal
Az eperöntethez
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
A habcsókhoz
-
13.9g tojásfehérje7 kcal
-
14.5g porcukor56 kcal
-
0.1g almaecet0 kcal
-
2.6g narancslé1 kcal
A krémhez
-
14.5g habtejszín42 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
-
26.1g eper8 kcal
Az eperöntethez
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 226.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.8 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 184.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.3 g
Zsír
-
Összesen 79.7 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1357.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 500 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 454.6 g
-
Cukor 434 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1108.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 708 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 402 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 209 micro
-
β-crypt 67 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 223 micro
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 78.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A habcsókhoz
- Előmelegítjük a sütőt 150 fokra.
- A tojásfehérjéket külön választjuk a sárgájától, egy nagyobb tálba helyezzük őket, és robotgéppel addig verjük, míg teljesen krémszerűvé válik. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, míg az egészet össze nem vegyítettük.
- Óvatosan hozzáadjuk az ecetet és a facsart narancslevet.
- Az így kapott krémet két egyenlő részre osztjuk, majd egy nagyobb tepsire sütőpapírt helyezünk, és erre adagoljuk a két adag habcsók krémet. Nem kell nagyon formázgatni, szépen megsül majd anélkül is.
- Tekerjük vissza a sütő hőmérsékletét 130 fokra. Tegyük be a krémeket, és kb. 1 órán keresztül süssük. Az eredménynek kívül ropogósnak, belül ruganyosnak kell lennie.
- Jöhet a krém: ehhez a tejszínt, a porcukrot, a vaníliát egészen krémesre verjük fel, majd a két habcsók tortán egyenlő arányban elosztjuk, akárcsak a felezett eperszemeket.
- Az eperöntethez a vizet és a cukrot egy lábasban forralni kezdjük magas hőmérsékleten. 10-15 percen belül a folyadék elpárolog, és a cukros szirup marad vissza. Dobáljuk bele az epret, és hagyjuk kihűlni, majd ha ez megtörtént, turmixgépben homogenizáljuk a szirupot és az epret. Mehet pihenni a hűtőbe. Ezzel az egész pavlovákat is meglocsolhatjuk, de tálaláskor az egyes szeletekre csorgatva még istenibb.
- Sütés hőfoka: 130 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 344
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 34738
- Feltöltés dátuma: 2013. május 07.
Ajánló
A szokásos szöveg: ha maradt tojásfehérje... De egyébként bárkinek, aki bevállalna egy mutatós és elképesztően finom desszertet és van már némi konyhai rutinja. Eper híján persze bármilyen gyümölccsel helyettesíthető!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ezer éve akartam pavlovát készíteni, s ehhez a most beköszönő eperszezon pont kapóra jött. Mindeneim a kis piros szemek, ilyenkor június végéig nagyüzemben gyártom belőle a sütiket. A pavlova nagyon elegáns, mégsem túl bonyolult desszert, de bármilyen alkalomra megállja a helyét - egy orosz balett-táncosnő, Anna Pavlova tiszteletére sütöttek először ilyen habcsóktortát, innen a név. Ha megsült, tíz percig még hagyjuk a sütőben pihenni, ott kihűlni. Ne ijedjünk meg, a pavlova berepedezik kissé, ahogy kihűl, de ez mit sem von le a megjelenéséből, sőt! Többen mondtak már többfélét a sütési idejéről is: nálam most úgy tűnik, hogy a 130 fok az optimális. A receptet a brit BBC Good Food honlapján találtam, s némi változtatás után a magam ízlésére formáltam (ételszínező és narancslikőr híján).