Epres-mogyorós torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
55g tojás69 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
10g törökmogyoró63 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
15g eperlekvár42 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
A krémhez
-
25g vaj179 kcal
-
25g eperlekvár70 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
4g habfixáló15 kcal
A töltéshez
-
50g eperdzsem139 kcal
A díszitéshez
-
63g eper19 kcal
Összesen
814
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
220g tojás277 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
40g törökmogyoró252 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
60g eperlekvár167 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
3g citromlé1 kcal
A krémhez
-
100g vaj717 kcal
-
100g eperlekvár278 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
A töltéshez
-
200g eperdzsem556 kcal
A díszitéshez
-
250g eper75 kcal
Összesen
3253
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
17.9g tojás23 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
3.3g törökmogyoró21 kcal
-
4.1g vaj29 kcal
-
4.9g eperlekvár14 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
A krémhez
-
8.1g vaj58 kcal
-
8.1g eperlekvár23 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
4.1g habtejszín12 kcal
-
1.3g habfixáló5 kcal
A töltéshez
-
16.3g eperdzsem45 kcal
A díszitéshez
-
20.4g eper6 kcal
Összesen
266
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 46.5 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 320 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 507.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 124 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.4 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 144.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 389 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 383 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 323 micro
Összesen
814
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.4 g
Zsír
-
Összesen 186.2 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2031.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 389 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 860 mg
-
Nátrium 496 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 357.4 g
-
Cukor 219 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 578.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1556 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 176 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 264 micro
-
Kolin: 804 mg
-
Retinol - A vitamin: 1531 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 293 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1290 micro
Összesen
3253
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
266
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
4 db tojás
-
2 ek cukor
-
4 evőkanál finomliszt
-
5 dkg vaj
-
3 ek eperlekvár
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 teáskanál citromlé
A krémhez
-
10 dkg vaj
-
5 ek eperlekvár
-
1 db tojás
-
50 ml habtejszín
-
2 csomag habfixáló
A töltéshez
-
20 dkg eperdzsem
A díszitéshez
-
25 dkg eper
Elkészítés
A tésztához
- Tészta készítése:
- A tojások fehérjéből a cukorral és pár csepp citrommal kemény habot verünk.
- Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját.
- Majd kanalanként a lisztet.
- Aztán a mogyorót.
- Majd az eperlekvárt. Citromhéjat reszelünk rá, és kevés citromlét facsarunk.
- Lazán a masszához keverjük.
- Végül az olvasztott, lehűtött vajat adjuk, lazán keverjük tovább.
- Sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett tepsibe /tortaformába öntjük.
- Forrón előmelegített sütőbe tesszük, pár perc után takarékra véve megsütjük.
- Amegsült piskótát éles késsel körbevágjuk, kristálycukorral szórt deszkára borítjuk, a fenekéről lehúzzuk a sütőpapírt.
- Megvárjuk, míg kihűl.
- Levágjuk a két szélét, ahol ’kanyarodik’ a tepsi, szabályos téglalap marad. (Négyszögletes tortát készítünk ezúttal.) A levágott szélekkel az edényben maradt krémet töröljükmajd ki, és jól megesszük.
- Igyekszünk pontosan kettévágni a tésztát.
- Az egyik lapot a fenekére fordítjuk (ahonnan lehúztuk a sütőpapírt), a tetejére merjük a krémet, majdnem mindet.
- Az eperdzsem darabjaival (a dzemben főtt egész eperszemekkel) borítjuk.
- Ráfektetjük a másik lapot úgy, hogy a feneke legyen ezúttal felül.
- Egyenletesen lenyomkodjuk.
- A lapok közül kitüremkedő krémmel körbevonjuk a tortát és betesszük a hűtőbe.
- Legalább két órát várunk, kivesszük, a maradék krémmel kiigazítjuk a krémborítást, friss eperszemekkel dekoráljuk.
- Átadjuk a célszemélynek.
- Együtt megesszük.
- Krém készítése:
- A vajat a lekvárral jól kikeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, azzal is kikeverjük.
- Adjuk a tejszínt, a habfixálót, elkeverjük.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 127
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 29270
- Feltöltés dátuma: 2009. május 24.
Ajánló
Tejszínhabbal kínáljuk, amit a maradék eperdzsemmel, mint mártással öntünk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Harmathy Ildikó
313 recept
A friss eper és a frissen készült eperdzsem felhasználásával készülő ’nehéz’ torta (mondjuk az epres-joghurtos túrótortával ellentétben), azaz sok kalória, laktató. A friss eperdzsem eperszemek nélküli, homogén részét használjuk a tésztához és a krémhez (eperlekvár), a dzsemben főtt eperszemeket a töltéshez (eperdzsem).