r
Nosalty Logó

Eperszörp és -lekvár Gonoszkától

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gonoszka1
Eperszörp és -lekvár Gonoszkától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1456 kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5827 kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 172 kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    269.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    373.5 g
  • Cukor
    360 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    427.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    276 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 1456 kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1077.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    314 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1494.1 g
  • Cukor
    1439 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    1710.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1105 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    489 micro
Összesen 5827 kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    31.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.1 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 172 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az epret kicsumázzuk, megmossuk. 25 dkg cukorral jól összetörjük. 2-3 órát pihentetjük.
  2. Ezután szűrön átpasszírozzuk, jól lecsepegtetjük. Ami fent maradt a szűrön, azt félretesszük.
  3. Egy rozsdamentes lábosba öntjük a levet, és hozzáadunk 75 dkg cukrot. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, és innentől még kb. 5 percig főzzük.
  4. Lehabozzuk, és hozzáadjuk a 20 g citromsavat. Még kb. 1 percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és fejre állítjuk pár percre. Ezután száraz dunsztba rakjuk.
  5. A félretett, passzírozásból maradt epret 35 dkg cukorral, forrástól számítva 5-6 percet főzzük, állandó kevergetés mellett. Ezután beletesszük a 20 g citromsavat, és még 1 percig főzzük. Sterilizált üvegekbe tesszük, fejre állítjuk pár percre, és mehet a száraz dunsztba.
  6. A lekvárt kenyérre vagy süteményekbe (pl: pitékbe) tölthetjük, a szörpöt buborékos vagy mentes vízzel hígítva, finom üdítőként ihatjuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 192
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 25609
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Eperszörp és -lekvár Gonoszkától
Gonoszka1 428 recept

Eljött idén is a szörp- és lekvárkészítés ideje. Nagyon szép magyar epret kaptam olcsón a piacon. Így megragadva az alkalmat vettem, és elkészítettem ezt a finomságot. Én azért szeretem így készíteni, mert nem szeretek a szörpbe vizet tenni, és így a lekvár is megvan majdnem egy füst alatt. Aki édesebben szereti, akkor egy kicsivel lehet több cukrot beletenni vagy kevesebb citromsavat. Mi így szeretjük, szeretettel ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...