Eperszörp és eperlekvár bostina konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
bostina
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1601
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
6407
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 270.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 411 g
-
Cukor 397 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 427.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 276 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
1601
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1081.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 316 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1644.1 g
-
Cukor 1589 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 1710.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1105 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 451 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 489 micro
Összesen
6407
kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 30.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
183
kcal
Elkészítés
- 2 kg megtisztított epret 25 dkg cukorral, kézzel jó darabosra törünk, és hagyjuk állni 2 órát, hogy levet engedjen.
- Lecsepegtetjük egy nagy fém szűrőn vagy tüll anyagon, nem nyomkodjuk, csak mindig átmozgatjuk, hogy könnyebben kicsöpögjön.
- Ennyi eperből lejött 1,2 l lé, ehhez adunk 1 kg cukrot, 2 mk borkősavat, ugyanannyi citromsavat (ebből mehet szerintem kicsit több, de kóstolgatni kell, és ízlés szerint). Pár percig forraljuk, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, és a kamrába tesszük.
- A megmaradt darabos eperhez adunk 25 dkg cukrot (ízlés szerint többet), 10 percig állni hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon, majd felforraljuk. Teszünk bele 2 mk borkősavat, 5 percig főzzük, és tisztára mosott üvegekbe töltjük, pár percre fejre állítjuk, és mehet a helyére.
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 96782
- Feltöltés dátuma: 2013. június 02.
Ajánló
Még soha nem használtam borkősavat befőzéshez, de valóban gyönyörű színe lett mind a lekvárnak, mind a szörpnek tőle. Azt olvastam, tartósító hatása is van, de aki nem bízik benne, kevés Na-benzoátot szórhat az üvegek tetejére.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
bostina
17 recept
Az idei év eperben gazdagnak ígérkezik, elfogadható áron sikerült eperhez jussak, így készül belőle néhány finomság. Mindenképpen szerettem volna szörpöt készíteni, de ahhoz szerintem még mindig drága, hogy a gyümölcs felét kidobjam, így született ez a kettős hasznosítás. Az eperszörp nagyon finom lett, sűrű, de kb. hétszeresére hígítva is intenzív eperíze van, a lekvár kicsit gyengébb, mintha a levével együtt főztem volna fel, de még mindig sokkal finomabb a bolti lekvároknál.