r
Nosalty Logó

Eperszörp és eperlekvár bostina konyhájából

5,0

1 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
bostina
Eperszörp és eperlekvár bostina konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1601
Kalória
3.1g
Fehérje
411g
Szénhidrátok
1.4g
Zsír
427.5g
Víz
-
Koleszterin
9.4g
Rost
397.2g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1601 kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6407 kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 183 kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    411 g
  • Cukor
    397 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    427.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    276 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 1601 kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1081.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    316 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1644.1 g
  • Cukor
    1589 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    1710.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1105 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    489 micro
Összesen 6407 kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 183 kcal

Elkészítés

  1. 2 kg megtisztított epret 25 dkg cukorral, kézzel jó darabosra törünk, és hagyjuk állni 2 órát, hogy levet engedjen.
  2. Lecsepegtetjük egy nagy fém szűrőn vagy tüll anyagon, nem nyomkodjuk, csak mindig átmozgatjuk, hogy könnyebben kicsöpögjön.
  3. Ennyi eperből lejött 1,2 l lé, ehhez adunk 1 kg cukrot, 2 mk borkősavat, ugyanannyi citromsavat (ebből mehet szerintem kicsit több, de kóstolgatni kell, és ízlés szerint). Pár percig forraljuk, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, és a kamrába tesszük.
  4. A megmaradt darabos eperhez adunk 25 dkg cukrot (ízlés szerint többet), 10 percig állni hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon, majd felforraljuk. Teszünk bele 2 mk borkősavat, 5 percig főzzük, és tisztára mosott üvegekbe töltjük, pár percre fejre állítjuk, és mehet a helyére.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc

Az idei év eperben gazdagnak ígérkezik, elfogadható áron sikerült eperhez jussak, így készül belőle néhány finomság. Mindenképpen szerettem volna szörpöt készíteni, de ahhoz szerintem még mindig drága, hogy a gyümölcs felét kidobjam, így született ez a kettős hasznosítás. Az eperszörp nagyon finom lett, sűrű, de kb. hétszeresére hígítva is intenzív eperíze van, a lekvár kicsit gyengébb, mintha a levével együtt főztem volna fel, de még mindig sokkal finomabb a bolti lekvároknál.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Marokkói mentatea

Marokkóban bármerre járunk, egészen biztos, hogy rövid időn belül frissen főtt mentateával fognak kínálni minket. Ez a mentatea azonban valójában egy friss mentával ízesített zöld ...

Rosanics Petra

Nyári bodzabogyószörp

A bodzából sokan készítenek szörpöt, mármint a virágából: a nyár közepén beérő bogyók sajnos gyakran feledésbe merülnek. Pedig ezek is ugyanúgy adhatják egy édes, frissítő ital ...

Lakos Benedek

Pezsdítő meggyszörp

Ha imádjátok a meggyet, akkor próbáljátok ki ezt az üdítően finom szörpöt is! A nagyszerű ízt a gyömbér, a citrom és a kakukkfű hármasa garantálja a nemes gyümölcs mellett, így a ...

Koronás Cukor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!