r
Nosalty Logó

Eperlekvár Szandi konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Eperlekvár Szandi konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 671 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6707 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 149 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.6 g
  • Cukor
    163 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    256.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 671 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1601.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    466 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    367 mg
  • Foszfor
    677 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1716.3 g
  • Cukor
    1635 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    2565.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1658 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    677 micro
  • Kolin:
    161 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    733 micro
Összesen 6707 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 149 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk.
  2. Egy nagyobb,6-7 literes fazékba a cukorral rétegezve beletesszük. Jól szellőző konyharuhával letakarva min. 24 órát állni hagyjuk.
  3. Ezután feltesszük a tűzhelyre, botmixerrel kicsit törünk rajta (sok eperszem így is egyben marad, szép darabos lesz), majd felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, így sűrűbb a lekvár is, meg az eperszörp isteni tud lenni).
  4. Forrástól számított 20-30-50 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük, keverjük. (Ez attól függ, mennyire akarjuk, hogy elpárologjon belőle a víz, mennyire akarjuk sűrűre. Mi jó sűrűn szeretjük.) Közben többször lehabozzuk.
  5. Előre kimosott és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni. (Én kb. 3 napot szoktam úgy hagyni.)
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 38109
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 27.

Receptkategóriák

Sógornőmtől kaptam a receptet, de azt hiszem, ez is mindmegettés. Kedvesem imádja a lekvárokat, minden évben mást rakok el. Vagy minden évben sok fajtát, attól függ, mennyire kattan rá év közben.:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...