r
Nosalty Logó

Élesztő nélküli kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Élesztő nélküli kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 242 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1447 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 192 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 242 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1520 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    793 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 1447 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 192 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztetösszekeverjük a sóval, hozzáadjuk a kovászt, és lassanként a vizet, amíg közepesen lágy tésztát kapunk.
  2. Addig keverjük, míg a tészta sima, egyenletes, csomómentes nem lesz. Fakanállal1percig dagasztjuk csak; ez hajtogatós módszer.
  3. 1 órát pihentetjük a nagy keverőtálban, majd kezdődik a hajtogatás. Atészta egyik oldalátjól felhúzzuk a beolajozottujjainkkal, és áthúzzuk az ellenkező oldalra, ahol erősen lenyomjuk. Ezt körben megcsináljuk a tésztával, majd letakarjuk, és pihentetjük. A hajtogatást lehet tetszés szerint a tálban vagy olajozott deszkán csinálni.
  4. 3-szor hajtogatjuk fél vagy egy óránként, attól függően, hogyan kel a tésztánk. Ha emelkedett, akkor hajtogathatunk.
  5. Először ragadós a tészta, de a harmadik hajtogatásnál már kevésbé.
  6. A harmadik hajtogatás után megformázzuk a tésztát, megszórjuk a tetejét liszttel, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen pihentetjük kb. 1-3 órát.
  7. Sütés előtt 40 perccel bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra.
  8. A tészta tetejét éles késsel vagy pengével bevágjuk, és a sütőbe tesszük, ahova már betettünk egy kis edény vizet is.
  9. 1 órát sütjük(40 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra).
  10. Sütőből kivéve gyorsan lepermetezzük vízzel, és sütőrácson hűtjük.
  11. Csak langyosan vágjuk fel, amikor már élvezhetjük a csodálatos, természetes kovászos kenyér ízét.:)
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 249
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 142963
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 09.

Ajánló

Csak ajánlani tudom a "kovászos kísérletezgetést"! Olvasni (neten is lehet) és gyakorolni... Akinek van kitől tanulni, látni a folyamatot, az még jobb megoldás! Kövessük türelemmel a kovász tempóját; a természetes kovásszal készült kenyerek lassabban kelnek, főleg alacsony hőmérsékleten. Siettetni nem jó, ne tegyük langyos sütőbe keleszteni, az élesztőgombák ebben könnyebben elpusztulnak, mint az élesztős kenyerekben, ezért kell a hideg /20-24 fok körüli/ víz is. Jót tesz az íznek, és a kenyér állagának is a hosszú kelesztés.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Évek óta terveztem, hogy majd.... Mert ahogy olvastam a szakirodalmat, olyan komplikáltnak tūnt. Hát érdemes sokat olvasni, mert amikor elbizonytalanodtam, akkor eszembe jutottak az olvasottak. A 7 napig érlelt kovászom teljes kiőrlésű liszt és víz keveréke, semmi más. A legtöbb recept tesz hozzá mézet, mazsolát vagy joghurtot. Én gondoltam megpróbálom egyszerűen, ha megy, és szerencsém volt, elsőre sikerült a kovász, amit Janinak neveztem el, mert állítólag nevet is kell adni a kovászodnak.:) Most felbuzdulva az első sikeremen, odatettem egy fehér kenyérlisztből is egy kovászt, amit Terkának neveztem, de ez kicsit lassúbb, mint a Jani volt. A Jani mindig előttem szaladt szinte! Ezt a mai kenyeret tegnap késő este kellett kisütnöm, mert olyan gyorsan kelt a cipócska... Rohant a Jani.;)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...