Élesztő nélküli kovászos kenyér
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
33g kovász61 kcal
-
50g kenyérliszt bl80181 kcal
-
42g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
200g kovász364 kcal
-
300g kenyérliszt bl801083 kcal
-
250g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
26.6g kovász48 kcal
-
39.9g kenyérliszt bl80144 kcal
-
33.2g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 253.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 132 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.9 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1520 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 793 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 293.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 299.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Hozzávalók
-
0.5 kávéskanál só
Elkészítés
- A lisztetösszekeverjük a sóval, hozzáadjuk a kovászt, és lassanként a vizet, amíg közepesen lágy tésztát kapunk.
- Addig keverjük, míg a tészta sima, egyenletes, csomómentes nem lesz. Fakanállal1percig dagasztjuk csak; ez hajtogatós módszer.
- 1 órát pihentetjük a nagy keverőtálban, majd kezdődik a hajtogatás. Atészta egyik oldalátjól felhúzzuk a beolajozottujjainkkal, és áthúzzuk az ellenkező oldalra, ahol erősen lenyomjuk. Ezt körben megcsináljuk a tésztával, majd letakarjuk, és pihentetjük. A hajtogatást lehet tetszés szerint a tálban vagy olajozott deszkán csinálni.
- 3-szor hajtogatjuk fél vagy egy óránként, attól függően, hogyan kel a tésztánk. Ha emelkedett, akkor hajtogathatunk.
- Először ragadós a tészta, de a harmadik hajtogatásnál már kevésbé.
- A harmadik hajtogatás után megformázzuk a tésztát, megszórjuk a tetejét liszttel, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen pihentetjük kb. 1-3 órát.
- Sütés előtt 40 perccel bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra.
- A tészta tetejét éles késsel vagy pengével bevágjuk, és a sütőbe tesszük, ahova már betettünk egy kis edény vizet is.
- 1 órát sütjük(40 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra).
- Sütőből kivéve gyorsan lepermetezzük vízzel, és sütőrácson hűtjük.
- Csak langyosan vágjuk fel, amikor már élvezhetjük a csodálatos, természetes kovászos kenyér ízét.:)
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 249
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 142963
- Feltöltés dátuma: 2012. december 09.
Ajánló
Csak ajánlani tudom a "kovászos kísérletezgetést"! Olvasni (neten is lehet) és gyakorolni... Akinek van kitől tanulni, látni a folyamatot, az még jobb megoldás! Kövessük türelemmel a kovász tempóját; a természetes kovásszal készült kenyerek lassabban kelnek, főleg alacsony hőmérsékleten. Siettetni nem jó, ne tegyük langyos sütőbe keleszteni, az élesztőgombák ebben könnyebben elpusztulnak, mint az élesztős kenyerekben, ezért kell a hideg /20-24 fok körüli/ víz is. Jót tesz az íznek, és a kenyér állagának is a hosszú kelesztés.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Évek óta terveztem, hogy majd.... Mert ahogy olvastam a szakirodalmat, olyan komplikáltnak tūnt. Hát érdemes sokat olvasni, mert amikor elbizonytalanodtam, akkor eszembe jutottak az olvasottak. A 7 napig érlelt kovászom teljes kiőrlésű liszt és víz keveréke, semmi más. A legtöbb recept tesz hozzá mézet, mazsolát vagy joghurtot. Én gondoltam megpróbálom egyszerűen, ha megy, és szerencsém volt, elsőre sikerült a kovász, amit Janinak neveztem el, mert állítólag nevet is kell adni a kovászodnak.:) Most felbuzdulva az első sikeremen, odatettem egy fehér kenyérlisztből is egy kovászt, amit Terkának neveztem, de ez kicsit lassúbb, mint a Jani volt. A Jani mindig előttem szaladt szinte! Ezt a mai kenyeret tegnap késő este kellett kisütnöm, mert olyan gyorsan kelt a cipócska... Rohant a Jani.;)