Egyszerű rozsos kovászos kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Leskó Ibolya
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
vadkovászos
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
664
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
2657
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 22 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2332.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 193 mg
-
Nátrium 1945 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 122.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
664
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 88.1 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9330.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 251 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 773 mg
-
Nátrium 7778 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 520.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 488.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 223 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 553 micro
Összesen
2657
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 764.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 638 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 40.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
217
kcal
Elkészítés
- Kovász érlelés: A hűtőből elővett anyakovászt 5dkg liszttel és 0,5dl ásványvízzel szobahőmérsékleten szépen hagyjuk érni min. egy éjszakát. A kovászunk akkor jó felhasználásra, ha buborékos és nem esett be a teteje.
- Dagasztás: A kenyérlisztet, rozslisztet beletesszük a kenyérsütőbe vagy tálba és leöntjük 4dl forró, de nem lobogó ásványvízzel. Jól összegyúrjuk.
- Pihentetés: Ezt a masszát hagyjuk 30 percet pihenni. (Ha kenyérsütőben készítettük kapcsoljuk ki a gépet de hagyjuk benne a tésztát.)
- Dagasztás kovásszal: Hozzáadjuk a masszához a kovászt és jól átdolgozzuk (kapcsoljuk be a kenyérsütőt és dolgozzuk át azzal, ha ebben kezdtük meg a dagasztást). Ha már jól összeállt adjuk hozzá a sót (kiváló hozzá a parajdi só) és azzal is dolgozzuk össze. Akkor jó a tészta, ha olyan az állaga mint egy sűrűbb galuskatésztának, de nem folyik. Itt a végén rakhatunk bele ízlés szerint tökmagot, lenmagot, szezámmagot vagy egész köménymagot is ízlés szerint.
- Pihentetés: Vegyük ki egy kiolajozott tálba a tésztát, takarjuk le konyharuhába és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30 percet így pihenni.
- Hajtogatás: A tésztát rakjuk lisztezett deszkára és kezdjük el szépen kihúzni a tésztát középről haladva kb. téglalap alakúra. Ne gyúrjuk, ne lapítsuk, mert a légbuborékok eltűnnek belőle és nem lesz szép lyukacsos kenyerünk. A téglalap két rövidebb szélét hajtsuk be középre és ujjbeggyel nyomjuk össze az alatta lévő réteggel, majd a rövid élét kezdjük el felhajtani mintha egy bejgli lenne, majd hajtsuk maga alá a tészta két végét.
- Pihentetés: Rakjuk a kiolajozott tálba ismét a tésztát, takarjuk le konyharuhába és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30 percet így pihenni.
- Hajtogatás: A tésztát rakjuk lisztezett deszkára és kezdjük el szépen kihúzni a tésztát középről haladva kb. téglalap alakúra. Ne gyúrjuk, ne lapítsuk mert a légbuborékok eltűnnek belőle és nem lesz szép lyukacsos kenyerünk. A téglalap két rövidebb szélét hajtsuk be középre és ujjbeggyel nyomjuk össze az alatta lévő réteggel, majd a rövid élét kezdjük el felhajtani mintha egy beigli lenne, majd hajtsuk maga alá a tészta két végét.
- Pihentetés: Rakjuk a kiolajozott tálba ismét a tésztát, takarjuk le konyharuhába és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30 percet így pihenni.
- Hajtogatás: A tésztát rakjuk lisztezett deszkára és kezdjük el szépen kihúzni a tésztát középről haladva kb. téglalap alakúra. Ne gyúrjuk, ne lapítsuk mert a légbuborékok eltűnnek belőle és nem lesz szép lyukacsos kenyerünk. A téglalap két rövidebb szélét hajtsuk be középre és ujjbeggyel nyomjuk össze az alatta lévő réteggel, majd a rövid élét kezdjük el felhajtani mintha egy beigli lenne, majd hajtsuk maga alá a tészta két végét. Itt adjuk meg a kenyér végső formáját!
- Pihentetés: Rakjuk a kiolajozott tálba ismét a tésztát, takarjuk le konyharuhával és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30-60 percet így pihenni.
- Sütés: A sütőt melegítsük elő 250 fokra és hagyjunk benne egy tepsit illetve, ha nem gőzös sütőnk van rakjunk a sütő aljába egy hőálló tálba vizet. Rakjuk a kenyeret a tepsibe egy sütőpapírra, majd süssük előszőr 250 fokon 20 percig. 15 percnél engedjük ki a gőzt a sütőből, vegyük ki a vizes tálat és csukjuk be a sütőt. 20 perc után vegyük vissza 220 fokra a sütőt és süssük még 20 percig.
- Fényezés: Hogy a kenyér szép fényes legyen amikor kivettük és kopog az alja (akkor jó!) spricceljük le egy kis vízzel még forrón (erre használhatunk egy utazáshoz vásárolható spray-s flakont is).
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 845
- Feltöltés dátuma: 2024. január 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Leskó Ibolya
1 recept
Az egészség jegyében kísérleteztem ezen a kenyérrecepten és többet kipróbáltam de ez az amiben soha nem csalódtam. Azóta csak ezt esszük, nem puffadunk fel, nincs teltségérzés. Sok kis idő az elkészítése, ezért hosszúnak tűnik de valójában nem az, mert csak 5-10 percet kell vele foglalkozni. A pihenő és kelesztési időket viszont be kell tartani a végeredmény érdekében!!!