r
Nosalty Logó

Egyszerű rozsos kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Leskó Ibolya
Egyszerű rozsos kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 664 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2657 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2332.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    1945 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 664 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    88.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9330.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    251 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    773 mg
  • Nátrium
    7778 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    520.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    488.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    223 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 2657 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    764.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    638 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 217 kcal

Elkészítés

  1. Kovász érlelés: A hűtőből elővett anyakovászt 5dkg liszttel és 0,5dl ásványvízzel szobahőmérsékleten szépen hagyjuk érni min. egy éjszakát. A kovászunk akkor jó felhasználásra, ha buborékos és nem esett be a teteje.
  2. Dagasztás: A kenyérlisztet, rozslisztet beletesszük a kenyérsütőbe vagy tálba és leöntjük 4dl forró, de nem lobogó ásványvízzel. Jól összegyúrjuk.
  3. Pihentetés: Ezt a masszát hagyjuk 30 percet pihenni. (Ha kenyérsütőben készítettük kapcsoljuk ki a gépet de hagyjuk benne a tésztát.)
  4. Dagasztás kovásszal: Hozzáadjuk a masszához a kovászt és jól átdolgozzuk (kapcsoljuk be a kenyérsütőt és dolgozzuk át azzal, ha ebben kezdtük meg a dagasztást). Ha már jól összeállt adjuk hozzá a sót (kiváló hozzá a parajdi só) és azzal is dolgozzuk össze. Akkor jó a tészta, ha olyan az állaga mint egy sűrűbb galuskatésztának, de nem folyik. Itt a végén rakhatunk bele ízlés szerint tökmagot, lenmagot, szezámmagot vagy egész köménymagot is ízlés szerint.
  5. Pihentetés: Vegyük ki egy kiolajozott tálba a tésztát, takarjuk le konyharuhába és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30 percet így pihenni.
  6. Hajtogatás: A tésztát rakjuk lisztezett deszkára és kezdjük el szépen kihúzni a tésztát középről haladva kb. téglalap alakúra. Ne gyúrjuk, ne lapítsuk, mert a légbuborékok eltűnnek belőle és nem lesz szép lyukacsos kenyerünk. A téglalap két rövidebb szélét hajtsuk be középre és ujjbeggyel nyomjuk össze az alatta lévő réteggel, majd a rövid élét kezdjük el felhajtani mintha egy bejgli lenne, majd hajtsuk maga alá a tészta két végét.
  7. Pihentetés: Rakjuk a kiolajozott tálba ismét a tésztát, takarjuk le konyharuhába és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30 percet így pihenni.
  8. Hajtogatás: A tésztát rakjuk lisztezett deszkára és kezdjük el szépen kihúzni a tésztát középről haladva kb. téglalap alakúra. Ne gyúrjuk, ne lapítsuk mert a légbuborékok eltűnnek belőle és nem lesz szép lyukacsos kenyerünk. A téglalap két rövidebb szélét hajtsuk be középre és ujjbeggyel nyomjuk össze az alatta lévő réteggel, majd a rövid élét kezdjük el felhajtani mintha egy beigli lenne, majd hajtsuk maga alá a tészta két végét.
  9. Pihentetés: Rakjuk a kiolajozott tálba ismét a tésztát, takarjuk le konyharuhába és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30 percet így pihenni.
  10. Hajtogatás: A tésztát rakjuk lisztezett deszkára és kezdjük el szépen kihúzni a tésztát középről haladva kb. téglalap alakúra. Ne gyúrjuk, ne lapítsuk mert a légbuborékok eltűnnek belőle és nem lesz szép lyukacsos kenyerünk. A téglalap két rövidebb szélét hajtsuk be középre és ujjbeggyel nyomjuk össze az alatta lévő réteggel, majd a rövid élét kezdjük el felhajtani mintha egy beigli lenne, majd hajtsuk maga alá a tészta két végét. Itt adjuk meg a kenyér végső formáját!
  11. Pihentetés: Rakjuk a kiolajozott tálba ismét a tésztát, takarjuk le konyharuhával és rakjuk meleg helyre. Hagyjuk 30-60 percet így pihenni.
  12. Sütés: A sütőt melegítsük elő 250 fokra és hagyjunk benne egy tepsit illetve, ha nem gőzös sütőnk van rakjunk a sütő aljába egy hőálló tálba vizet. Rakjuk a kenyeret a tepsibe egy sütőpapírra, majd süssük előszőr 250 fokon 20 percig. 15 percnél engedjük ki a gőzt a sütőből, vegyük ki a vizes tálat és csukjuk be a sütőt. 20 perc után vegyük vissza 220 fokra a sütőt és süssük még 20 percig.
  13. Fényezés: Hogy a kenyér szép fényes legyen amikor kivettük és kopog az alja (akkor jó!) spricceljük le egy kis vízzel még forrón (erre használhatunk egy utazáshoz vásárolható spray-s flakont is).
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 760
  • Feltöltés dátuma: 2024. január 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Leskó Ibolya 1 recept

Az egészség jegyében kísérleteztem ezen a kenyérrecepten és többet kipróbáltam de ez az amiben soha nem csalódtam. Azóta csak ezt esszük, nem puffadunk fel, nincs teltségérzés. Sok kis idő az elkészítése, ezért hosszúnak tűnik de valójában nem az, mert csak 5-10 percet kell vele foglalkozni. A pihenő és kelesztési időket viszont be kell tartani a végeredmény érdekében!!!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...