Édes gesztenyekrémleves
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
58g gesztenyemassza104 kcal
-
217g tej121 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
8g pudingpor29 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
13g rum29 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
13 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
0 kcal
-
17g akácméz51 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
350g gesztenyemassza627 kcal
-
1300g tej728 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
45g pudingpor171 kcal
-
150g mazsola449 kcal
-
75g rum173 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
0 kcal
-
100g akácméz304 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
14.5g gesztenyemassza26 kcal
-
53.7g tej30 kcal
-
12.4g habtejszín36 kcal
-
1.9g pudingpor7 kcal
-
6.2g mazsola19 kcal
-
3.1g rum7 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0 kcal
-
4.1g akácméz13 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 504 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 298 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.8 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 57.9 g
Zsír
-
Összesen 122.6 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 333 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3023.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 1790 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 801 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 532.8 g
-
Cukor 341 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 284.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 837 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 822 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 125 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
13 dl tej
-
2 kávéskanál fahéj
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
Elkészítés
- Kis lábaskában a megmosott mazsolát feltesszük annyi kis vízben a rum felével főni, hogy épp csak ellepje. Így előfőzzük, hogy puha legyen, s átvegye a rum ízét - aroma is megfelel. 3-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hagyjuk a lében kihűlni, ázni.
- Eközben egy körülbelül 2,5 literes lábasban (amiben majd az egész kényelmesen elfér) a gesztenyemasszát szétnyomkodunk - melyből 5 dekányit félreteszünk - villával, öntünk hozzá 3 dl tejet apránként, miközben teljesen csomómentesre kikavarjuk a masszát. Lehet mixelni is, de nekem nem volt rá szükségem, simára lehet kavarni kézzel, fakanállal is.
- Ha kikevertük simára a masszát, felöntjük 7,5 dl tejjel. A pudingport, a fűszereket, a cukrot, a csipet sót 2,5 dl tejjel csomómentesre kavarjuk.
- A tejes gesztenyemasszát feltesszük melegedni, állandó kavargatás mellett. Amikor egyet buggyan, hozzáöntjük a csomómentesre kavart pudingport, s állandó kavargatás mellett összefőzzük őket, sűrítjük a levest.
- Ha felforrt, levesszük, hozzáadjuk a rum másik felét (aromát), a leszűrt mazsolát, vaníliás cukrot, jól elkavarjuk. Ezután belecsurgatjuk a mézet, ezzel is elkavarjuk, alaposan.
- Végül a habtejszínt kemény habbá verjük, s a 2/3 részét a forró leveshez kanalazzuk, simára kavarjuk vele, ettől csodás, krémes állagot kap. El is készült a mennyei krémlevesünk, melyet lefedünk, állni hagyjuk, míg elkészítjük a díszítő elemeket.
- A felvert tejszín maradék harmadát egy nylon zacskó sarkába kanalazzuk, levegőmentesen - melyet nagyon picit lenyírunk a díszítéskor. A félretett gesztenyemasszából apró golyócskákat formálunk a tenyerünkkel, kis tányérkára rakjuk őket. A képen látható módon díszítjük a tányérokba kanalazott leves tetejét (legvégén kevés őrölt fahéjjal megszórjuk). JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes, mert isteni!
- Elkészítettem: 24 alkalommal
- Receptkönyvben: 134
- Tegnapi nézettség: 36
- 7 napos nézettség: 191
- Össznézettség: 10186
- Feltöltés dátuma: 2017. november 10.
Ajánló
A fagyasztott gesztenyemasszát előző este - a készítéshez képest - kivesszük a mélyhűtőből, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon, s felhasználásig már nem tesszük hűtőbe! Bonyolultnak tűnhet a leírás alapján, de rém egyszerű, csak nagyon részletesen írtam! :) Ha másnapra besűrűsödne, melegítéssel, kevés tej hozzáadásával kissé lehet hígítani, vagy pudingként - desszertként fogyasztani. Az esetleges maradék golyócskákat lefedve, a zacskóban lévő habot - a csúcsánál összenyomva, hogy ne kapjon levegőt - hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig. Az ízesítésen, kóstolgatás közben, lehet javítani, változtatni, ízlésnek megfelelően - gondolok én itt a cukor mennyiségére, bár egyáltalán nem túl édes, de ízlések és pofonok különbözőek! :) Mindenesetre, mennyei leves, az biztos, mindenkinek merem ajánlani! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Maga a gesztenye az őszt idézi.....természetesen a legfinomabb ez a leves a friss szelídgesztenyéből, de erre nincs mindenkinek lehetősége, alkalma.......viszont a fagyasztott gesztenyemasszából is - kellő ízesítéssel - mesés levest tudunk készíteni, ezzel-azzal megbolondítva.....az ünnepi asztalon is megállja helyét........nagyon-nagyon finom, nehéz abbahagyni.....vendégváró desszertnek is kiváló, íze miatt is, s nem utolsó sorban dekoratív, ha ilyen szépen felöltöztetjük :)......édességként, desszertként is lehet tálalni, szobahőmérsékletűre hűlve, akár jól kihűtve, desszertes tálkákban kisebb adagokban, így is megállja a helyét, tökéletes :).....gondolkodtam is, mit jelöljek be - levest vagy desszertet.....én rájárok, egyszerűen, amikor készítem, nem tudok betelni vele, s csak azt veszem észre, hűlt helye a fincsiségnek.....mivel kis családom dettó olyan, mint én, így dupla adagot készítek.....természetesen, nem eszünk bele, csak napközben jönnek-mennek a kis desszertes tálkák :)......aki nem hiszi, próbálja ki :).....tuti, nem bánja meg :)......