r
Nosalty Logó

Édes gesztenyekrémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Walaky
Édes gesztenyekrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3715 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 154 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    504 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    122.6 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3023.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    1790 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    801 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    532.8 g
  • Cukor
    341 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    284.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    837 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    822 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3715 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    125 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 154 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kis lábaskában a megmosott mazsolát feltesszük annyi kis vízben a rum felével főni, hogy épp csak ellepje. Így előfőzzük, hogy puha legyen, s átvegye a rum ízét - aroma is megfelel. 3-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hagyjuk a lében kihűlni, ázni.
  2. Eközben egy körülbelül 2,5 literes lábasban (amiben majd az egész kényelmesen elfér) a gesztenyemasszát szétnyomkodunk - melyből 5 dekányit félreteszünk - villával, öntünk hozzá 3 dl tejet apránként, miközben teljesen csomómentesre kikavarjuk a masszát. Lehet mixelni is, de nekem nem volt rá szükségem, simára lehet kavarni kézzel, fakanállal is.
  3. Ha kikevertük simára a masszát, felöntjük 7,5 dl tejjel. A pudingport, a fűszereket, a cukrot, a csipet sót 2,5 dl tejjel csomómentesre kavarjuk.
  4. A tejes gesztenyemasszát feltesszük melegedni, állandó kavargatás mellett. Amikor egyet buggyan, hozzáöntjük a csomómentesre kavart pudingport, s állandó kavargatás mellett összefőzzük őket, sűrítjük a levest.
  5. Ha felforrt, levesszük, hozzáadjuk a rum másik felét (aromát), a leszűrt mazsolát, vaníliás cukrot, jól elkavarjuk. Ezután belecsurgatjuk a mézet, ezzel is elkavarjuk, alaposan.
  6. Végül a habtejszínt kemény habbá verjük, s a 2/3 részét a forró leveshez kanalazzuk, simára kavarjuk vele, ettől csodás, krémes állagot kap. El is készült a mennyei krémlevesünk, melyet lefedünk, állni hagyjuk, míg elkészítjük a díszítő elemeket.
  7. A felvert tejszín maradék harmadát egy nylon zacskó sarkába kanalazzuk, levegőmentesen - melyet nagyon picit lenyírunk a díszítéskor. A félretett gesztenyemasszából apró golyócskákat formálunk a tenyerünkkel, kis tányérkára rakjuk őket. A képen látható módon díszítjük a tányérokba kanalazott leves tetejét (legvégén kevés őrölt fahéjjal megszórjuk). JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes, mert isteni!
  • Elkészítettem: 24 alkalommal
  • Receptkönyvben: 134
  • Tegnapi nézettség: 36
  • 7 napos nézettség: 191
  • Össznézettség: 10186
  • Feltöltés dátuma: 2017. november 10.

Ajánló

A fagyasztott gesztenyemasszát előző este - a készítéshez képest - kivesszük a mélyhűtőből, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon, s felhasználásig már nem tesszük hűtőbe! Bonyolultnak tűnhet a leírás alapján, de rém egyszerű, csak nagyon részletesen írtam! :) Ha másnapra besűrűsödne, melegítéssel, kevés tej hozzáadásával kissé lehet hígítani, vagy pudingként - desszertként fogyasztani.  Az esetleges maradék golyócskákat lefedve, a zacskóban lévő habot - a csúcsánál összenyomva, hogy ne kapjon levegőt - hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig. Az ízesítésen, kóstolgatás közben, lehet javítani, változtatni, ízlésnek megfelelően - gondolok én itt a cukor mennyiségére, bár egyáltalán nem túl édes, de ízlések és pofonok különbözőek! :) Mindenesetre, mennyei leves, az biztos, mindenkinek merem ajánlani! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Maga a gesztenye az őszt idézi.....természetesen a legfinomabb ez a leves a friss szelídgesztenyéből, de erre nincs mindenkinek lehetősége, alkalma.......viszont a fagyasztott gesztenyemasszából is - kellő ízesítéssel - mesés levest tudunk készíteni, ezzel-azzal megbolondítva.....az ünnepi asztalon is megállja helyét........nagyon-nagyon finom, nehéz abbahagyni.....vendégváró desszertnek is kiváló, íze miatt is, s nem utolsó sorban dekoratív, ha ilyen szépen felöltöztetjük :)......édességként, desszertként is lehet tálalni, szobahőmérsékletűre hűlve, akár jól kihűtve, desszertes tálkákban kisebb adagokban, így is megállja a helyét, tökéletes :).....gondolkodtam is, mit jelöljek be - levest vagy desszertet.....én rájárok, egyszerűen, amikor készítem, nem tudok betelni vele, s csak azt veszem észre, hűlt helye a fincsiségnek.....mivel kis családom dettó olyan, mint én, így dupla adagot készítek.....természetesen, nem eszünk bele, csak napközben jönnek-mennek a kis desszertes tálkák :)......aki nem hiszi, próbálja ki :).....tuti, nem bánja meg :)......

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...