Diós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
25g dió164 kcal
-
94g finomliszt341 kcal
-
7 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
10 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
38g tej21 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g mandula74 kcal
A kenéshez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
3g tej1 kcal
Összesen
878
kcal
- 11% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
100g dió654 kcal
-
375g finomliszt1365 kcal
-
29 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g tej84 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g mandula295 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g tej6 kcal
Összesen
3516
kcal
- 11% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
10.8g dió70 kcal
-
40.4g finomliszt147 kcal
-
3 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
5.9g tojás7 kcal
-
16.1g tej9 kcal
-
10.8g vaj77 kcal
-
5.4g mandula32 kcal
A kenéshez
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
1.1g tej1 kcal
Összesen
378
kcal
- 11% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 47.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 638.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.1 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 28.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
Összesen
878
kcal
- 11% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.2 g
Zsír
-
Összesen 190.1 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 612 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2554.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 162 mg
-
Kálcium 535 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 1247 mg
-
Nátrium 194 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 380.4 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 115 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 486 micro
-
Kolin: 432 mg
-
Retinol - A vitamin: 823 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 539 micro
Összesen
3516
kcal
- 11% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 275 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
378
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
37.5 dkg finomliszt
-
1 tasak instant élesztő
-
5 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
1.5 dl tej
-
10 dkg vaj
A kenéshez
-
1 db tojássárgája
-
1 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet az élesztővel elkeverjük, és átszitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, tojást, tejet, vajat és a kézi robotgép dagasztó feltétjével összedolgozzuk. Hozzáadjuk a diót is, belegyúrjuk.
- A tésztát letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből 35 cm hosszú hengert sodrunk, majd fonatot készítünk és a tepsire fektetjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojássárgáját felverjük, hozzáadjuk a tejet és alaposan megkenjük vele a fonatot, majd letakarva rövid ideig pihentetjük.
- Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk és a kalácsot kb. 25-35 perc alatt megsütjük.
- A megsült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 15606
- Feltöltés dátuma: 2010. március 20.
Ajánló
A diót helyettesíthetjük 20 dkg aszalt sárgabarackkal és 5 dkg mandula keverékével is, vagy aki azt szereti, mazsolával.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A párom imádja a kalácsot, reggelire általában azt eszik, egy kis kakaóval. Már régóta szerettem volna a kedvében járni, és megkímélni a mindenféle E betűket tartalmazó műkalácsoktól, így ma végre elkészült. Szerintem nem fog később elfogyni, mint a hagyományos társai :).