Diós csigák
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
Tészta
-
83g finomliszt303 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g víz0 kcal
Töltelék
Összesen
1549
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
Tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
420g vaj3011 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
240g víz0 kcal
Töltelék
Összesen
9289
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
Tészta
-
19.9g finomliszt73 kcal
-
16.7g vaj120 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.6g víz0 kcal
Töltelék
Összesen
371
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 101.9 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 752.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 371 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 113.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 119 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
1549
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 129.3 g
Zsír
-
Összesen 611.3 g
-
Telített zsírsav 240 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 135 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 204 g
-
Koleszterin 903 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4517.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 958 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 827 mg
-
Foszfor 2226 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 834 g
-
Cukor 381 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 680.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2877 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 545 micro
-
Kolin: 310 mg
-
Retinol - A vitamin: 2818 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 712 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
9289
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
371
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- A tésztát egy nappal előre elkészítjük. Első körben a vajat fagyasztóba tesszük a tésztakészítés előtt 20-30 perccel.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót.
- A vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük, a liszthez adjuk, és villával összeforgatjuk, hogy a liszt mindenhol bevonja a vajat.
- Miközben keverjük, hozzáadagoljuk a jéghideg vizet. Ilyenkor nagyjából összeáll, de elég morzsás lesz, ami nem baj.
- A tészta lisztezett deszkára helyezzük, összenyomkodjuk, és egy téglalapot formázunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
- Miután lehűlt a tészta, lisztezett felületre helyezzük, és kinyújtjuk, felhajtjuk az alsó harmadát, majd arra a felső harmadát, végül alulról és felülről is. Ezután ismét kinyújtjuk, és megismételjük ezt a hajtogatást még háromszor. Az elkészült tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni egy egész éjszakát, de minimum 3-4 órát.
- Másnap elkészítjük a diókrémet. Lásd: Töltelék
- A sütőt alsó-felső sütéses fokozaton 170°C-ra előmelegítjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen hosszú téglalappá nyújtjuk.
- Jó vastagon megkenjük a töltelékkel, és megszórjuk gazdagon a mazsolával. Óvatos, de határozott mozdulatokkal szorosan feltekerjük, és fóliába csomagoljuk. Mélyhűtőbe tesszük dermedni max, fél órára, hogy szépen szeletelhető legyen.
- A tésztarudat hüvelykujjnyi (1,5-2 cm) vastag körre vágjuk.
- Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, egymástól 1 centi távolságra. Sülés közben megnőnek, és szépen mutatnak, ha picit összesülnek.
- Felvert tojássárgájával kenjük le őket, és az előmelegített sütőben a középső sínen kb. 20-25 percig süssük, amíg a tészta aranysárga nem lesz. Az első 10 percben mehet rá egy kis légkeverés is.
- Miután kisültek, hagyjuk őket rácson hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Légmentesen lezárva 2-3 napig friss marad a csigánk.
Töltelék
- A mazsolát beáztatjuk Cointreau és forró víz keverékébe 1-2 órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.
- A tejet felmelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Hozzáadjuk a darált diót, és pár perc alatt összefőzzük, amíg sűrű diókrémet nem kapunk.
- A tölteléket egy nagy tányérra kanalazzuk, elsimítjuk, (így gyorsabban hűl), majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 52
- Össznézettség: 6810
- Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 28.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
420 recept
Minden magyar gyerekkori kedvence, a kakaós csiga után szabadon, íme egy szintén népszerű összetevőből álló péksütemény: a diós csiga. A ropogós leveles tészta szaftos, mazsolás diótöltelékkel, porcukorral meghintve csábít.