r
Nosalty Logó

Diós csigák

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Diós csigák
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 1549 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 9289 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 371 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    101.9 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    752.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    371 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    113.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 1549 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    129.3 g

Zsír

  • Összesen
    611.3 g
  • Telített zsírsav
    240 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    204 g
  • Koleszterin
    903 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4517.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    958 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    827 mg
  • Foszfor
    2226 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    834 g
  • Cukor
    381 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    680.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2877 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    545 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2818 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    712 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 9289 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 371 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A tésztát egy nappal előre elkészítjük. Első körben a vajat fagyasztóba tesszük a tésztakészítés előtt 20-30 perccel.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót.
  3. A vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük, a liszthez adjuk, és villával összeforgatjuk, hogy a liszt mindenhol bevonja a vajat.
  4. Miközben keverjük, hozzáadagoljuk a jéghideg vizet. Ilyenkor nagyjából összeáll, de elég morzsás lesz, ami nem baj.
  5. A tészta lisztezett deszkára helyezzük, összenyomkodjuk, és egy téglalapot formázunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  6. Miután lehűlt a tészta, lisztezett felületre helyezzük, és kinyújtjuk, felhajtjuk az alsó harmadát, majd arra a felső harmadát, végül alulról és felülről is. Ezután ismét kinyújtjuk, és megismételjük ezt a hajtogatást még háromszor. Az elkészült tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni egy egész éjszakát, de minimum 3-4 órát.
  7. Másnap elkészítjük a diókrémet. Lásd: Töltelék
  8. A sütőt alsó-felső sütéses fokozaton 170°C-ra előmelegítjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen hosszú téglalappá nyújtjuk.
  9. Jó vastagon megkenjük a töltelékkel, és megszórjuk gazdagon a mazsolával. Óvatos, de határozott mozdulatokkal szorosan feltekerjük, és fóliába csomagoljuk. Mélyhűtőbe tesszük dermedni max, fél órára, hogy szépen szeletelhető legyen.
  10. A tésztarudat hüvelykujjnyi (1,5-2 cm) vastag körre vágjuk.
  11. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, egymástól 1 centi távolságra. Sülés közben megnőnek, és szépen mutatnak, ha picit összesülnek.
  12. Felvert tojássárgájával kenjük le őket, és az előmelegített sütőben a középső sínen kb. 20-25 percig süssük, amíg a tészta aranysárga nem lesz. Az első 10 percben mehet rá egy kis légkeverés is.
  13. Miután kisültek, hagyjuk őket rácson hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Légmentesen lezárva 2-3 napig friss marad a csigánk.

Töltelék

  1. A mazsolát beáztatjuk Cointreau és forró víz keverékébe 1-2 órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.
  2. A tejet felmelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Hozzáadjuk a darált diót, és pár perc alatt összefőzzük, amíg sűrű diókrémet nem kapunk.
  3. A tölteléket egy nagy tányérra kanalazzuk, elsimítjuk, (így gyorsabban hűl), majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 52
  • Össznézettség: 6810
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 28.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek
Diós csigák
Gerzsenyi Flóra 420 recept

Minden magyar gyerekkori kedvence, a kakaós csiga után szabadon, íme egy szintén népszerű összetevőből álló péksütemény: a diós csiga. A ropogós leveles tészta szaftos, mazsolás diótöltelékkel, porcukorral meghintve csábít.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...