Dédikénk tapsikolt pogácsája - Krumplis pogácsa 8.
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g mangalica zsír101 kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
68.5g burgonya40 kcal
-
17.1g finomliszt62 kcal
-
11.3g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.1g mangalica zsír28 kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 462.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 183.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 211 micro
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.4 g
Zsír
-
Összesen 61.9 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 583 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1849 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 245 mg
-
Foszfor 985 mg
-
Nátrium 256 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 734.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 165 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 246 micro
-
Kolin: 566 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 843 micro
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
25 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, és ha megfőtt, leszűrjük róla a vizet.
- A burgonyát finomra áttörjük, majd beleütjük a tojásokat. (Ha kisebbek a tojások, több is mehet bele, az enyémek most hatalmasak voltak.)
- Hozzáadunk egy csipet sót, és kb. 25 dkg lisztet, de inkább csak apránként, hogy lássuk, mennyit vesz fel a burgonyánk. Könnyű, lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad, és könnyű vele dolgozni.
- Lisztezett deszkán előbb kis golyókat formálunk a tésztából, majd tenyérrel ellapítgatjuk őket, kb. fél cm vastagra. Nem baj, ha egyik kisebb, másik nagyobb lesz. :-)
- Egy serpenyőben kevés zsírt forrósítunk. (Nem kell, hogy a zsír ellepje a pogácsákat!) Hasonlóképpen sütjük, mint a palacsintát, ha pirosodik, megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is megsütjük.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 1031
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 103
- Össznézettség: 162280
- Feltöltés dátuma: 2010. október 09.
Ajánló
Ez egy olyan fogás, amit dédikénk tartalmas levesek mellé készített, de mint a fenti történetben is leírtam, ettük mi ezt desszertként is, és egyáltalán, csak úgy, ha csemegére vágytunk. Az érdekessége annyi, hogy így natúran is megállja a helyét, de édesen, és sósan is finom. Nagypapám pl. sokszor ette fokhagymás tejföllel, ilyen-olyan módon ízesített túróval, vagy sajttal. Nekünk dédike mindig mást adott mellé: cukros mákot vagy diót, lekvárt, mézet. Én általában egyszerűen csak porcukorral szórom meg, de szeretem így is, úgy is. A zsírban sütés valószínűleg nem mindenkinek szimpatikus, de az én dédikém szinte mindent azzal készített, mert neki az volt a háznál. Igaz, az még "biodisznóból" készült. :-) Ezt a pogit pedig kimondottan így szeretem, ha másban sütöm, valahogy egészen más lesz az íze. Ebből az adagból egy szép nagy tálra való pogácsa lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Szerencsés vagyok. Csodás helyen nőttem fel, csodás gyerekkorom volt. Faluhelyen, nagy kerttel, nagyszülőkkel. Mi egy háztartásban éltünk anyai nagyszüleimmel, és én ezt nagyon szerettem! Nagypapám és nagymamám 52 évet éltek együtt szeretetben, azt hiszem, náluk összetartozóbb két embert nem láttam életemben. Igen, ez a szó jut róluk először eszembe: összetartozás. A szó legnemesebb értelmében. Túléltek két világháborút, felneveltek három gyereket, sokszor nagyon szegények voltak, de valahogy soha nem éheztek. Az én nagypapám mindent elkövetett, hogy étel legyen az asztalon, a nagymamám pedig, hogy az mindig finom legyen, bármi is legyen az. Sosem tudtam megfejteni, hogy mitől volt olyan jóízű a legegyszerűbb ebéd is, ha ő csinálta, mitől volt az más, ha ő kente a zsíros kenyeret nekünk, gyerekeknek. Sajnos, nem hagyott ránk recepteket, mert ő mindent fejből csinált. Sok olyan étel van, amit én is, anyukám is, csak "érzésre" készítünk, ezért aztán mindig bajban vagyok az ilyen régi receptek mennyiségeinek leírásával. Most mégis megkísérlem, mert azt hiszem, ez az a recept, amit leginkább szeretnék itt látni, pedig a világ legegyszerűbb receptje. Nekem nagy kedvencem mégis. A nagyikám, aki közben a család dédikéje lett, csinálta nekünk mindig. A bátyámmal imádtuk! Végül pedig ez az a pogácsa, amit a család minden tagja meg tudott csinálni, még a férfiak is; a nagypapám, apukám, még a bátyám is csinált nekem ilyet, már kisfiú korában, amikor rám vigyázott. Nagypapám nevezte el tapsikolt pogácsának, mert a nagyikám csak úgy a két tenyere között lapítgatta, "tapsikolta". Ezért olyan kedves nekem ez az íz, ez az illat, mert visszarepít abba régi, kedves konyhába, dédike konyhájába. :-)