r
Nosalty Logó

Cukros mini kalácskák

0,0

0 ÉRTÉKELÉS4 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Harmathy Ildikó
Cukros mini kalácskák
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A forgatáshoz

802
Kalória
17.2g
Fehérje
127.3g
Szénhidrátok
24.1g
Zsír
35.8g
Víz
98.8g
Koleszterin
4.3g
Rost
30.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A forgatáshoz

Összesen 802 kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A forgatáshoz

Összesen 3210 kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A forgatáshoz

Összesen 305 kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 802 kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.8 g

Zsír

  • Összesen
    96.2 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1761.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    762 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    509.3 g
  • Cukor
    122 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    143.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    336 micro
Összesen 3210 kcal
  • 8% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    13.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt 1 ek cukorral és 1 ek liszttel 1 dl langyos tejben megfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba öntjük, krátert képezünk a közepébe, oda öntjük a futtatott, habos élesztőt, lisztet kotrunk a tetejére.
  3. Várunk, míg a liszt repedezni nem kezd.
  4. Közben az edényben, amiben a lisztet futtattuk, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és 1 dl tejet.
  5. Jól elkeverjük, langyosan adjuk a liszthez.
  6. Ráütjük a tojást, reszeljük a citromhéjat, adjuk a sót.
  7. Fakanállal jól összedolgozzuk, ha szükséges, még kevés langyos tejet adunk. A tészta kicsit lágyabb legyen, mint a foszlós kalácsé!
  8. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, dagasztjuk.
  9. A tál közepére halmozva, liszttel szórva, konyharuhával takarva duplájára kelesztjük.
  10. Amikor megkelt a tészta, kettőbe vagy háromba vágjuk (lehet eleve több cipóban keleszteni), keskeny hurkát formálunk.
  11. A hurkát olyan 3 centis szeletekre vagdossuk.
  12. Egy-egy szeletkéből csavart rudacskát képezünk, amelyet kristálycukor halomba nyomkodunk.
  13. A nem cukros felével lefelé kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a csavart és cukrozott kis tésztácskákat. Ne túl szorosan, még kelni fog!
  14. 15 percig újra kelesztjük.
  15. Előmelegített sütőben gyorsan sütjük (180 fokon).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 15 perc

A piacom kofái közül Rákos Margit kínált a Vízben kullogó kunsági lakodalmas süteménnyel (egészen príma volt!), aminek gyorsítottan készülő változatát magam kreáltam. Nem kullog a vízben, nincs lakodalom, és nem a Kunságban vagyunk, így hétköznap uzsonnára azonban szívesen falatozzuk ebben a zord télben! (Kicsit azért régen agyonkomplikáltak mindent, nem?) Régen volt az is (ha nem is éppen a nagykunsági lakodalmak korában :), hogy utoljára kelt tésztás receptet küldtem Nektek, hát most leírom megint, hogy nem a kalória-spórolás szándéka miatt teszek édesítőt a kelt tésztába, hanem azért, mert tapasztalataim szerint az ízhatáshoz szükséges mennyiségű cukor nagyon ’lehúzza’ a kelt tésztát. Értsd: vagy kevés cukorral dagasztod, akkor nem lesz elég édes, vagy sok cukorral, hogy finom édes legyen, akkor nem kel meg kellőképpen, nem lesz olyan könnyű, ahogy a kelt sütiket szeretjük. Nagyanyám és Sándor Manci néni (Kapolcs) tapasztalatait rendeztem egy kalap alá a kiváló minőség érdekében.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Blondies

A blondies a brownies fehér csokis változata, aminek fő ízprofilját a karamellás, vaníliás jegyek adják. Pirított mandulával gazdagítva egy tökéletes választás, ha valami édesre, de ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!