Cukros mini kalácskák
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
63g tej35 kcal
A forgatáshoz
-
25g cukor97 kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
250g tej140 kcal
A forgatáshoz
-
100g cukor387 kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
47.3g finomliszt172 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
9.5g vaj68 kcal
-
1.1g citromhéj1 kcal
-
2.8g élesztő3 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
23.7g tej13 kcal
A forgatáshoz
-
9.5g cukor37 kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 24.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 440.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.3 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.8 g
Zsír
-
Összesen 96.2 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1761.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 762 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 509.3 g
-
Cukor 122 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 143.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 762 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 393 micro
-
Kolin: 224 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 336 micro
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt 1 ek cukorral és 1 ek liszttel 1 dl langyos tejben megfuttatjuk.
- A lisztet tálba öntjük, krátert képezünk a közepébe, oda öntjük a futtatott, habos élesztőt, lisztet kotrunk a tetejére.
- Várunk, míg a liszt repedezni nem kezd.
- Közben az edényben, amiben a lisztet futtattuk, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és 1 dl tejet.
- Jól elkeverjük, langyosan adjuk a liszthez.
- Ráütjük a tojást, reszeljük a citromhéjat, adjuk a sót.
- Fakanállal jól összedolgozzuk, ha szükséges, még kevés langyos tejet adunk. A tészta kicsit lágyabb legyen, mint a foszlós kalácsé!
- Alaposan összedolgozzuk a tésztát, dagasztjuk.
- A tál közepére halmozva, liszttel szórva, konyharuhával takarva duplájára kelesztjük.
- Amikor megkelt a tészta, kettőbe vagy háromba vágjuk (lehet eleve több cipóban keleszteni), keskeny hurkát formálunk.
- A hurkát olyan 3 centis szeletekre vagdossuk.
- Egy-egy szeletkéből csavart rudacskát képezünk, amelyet kristálycukor halomba nyomkodunk.
- A nem cukros felével lefelé kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a csavart és cukrozott kis tésztácskákat. Ne túl szorosan, még kelni fog!
- 15 percig újra kelesztjük.
- Előmelegített sütőben gyorsan sütjük (180 fokon).
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 108
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 19981
- Feltöltés dátuma: 2010. január 23.
Ajánló
Uzsonnára. Kicsit elbíbelődsz a készítéssel ugyan, de amikor a gyerek hazaér az iskolából, már csak egy bögre teát vagy kakaót teszel mellé, csépelheti a gépet kedvére! Nem folyik, nem ragad, még csak nem is morzsál. Finom viszont!
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A piacom kofái közül Rákos Margit kínált a Vízben kullogó kunsági lakodalmas süteménnyel (egészen príma volt!), aminek gyorsítottan készülő változatát magam kreáltam. Nem kullog a vízben, nincs lakodalom, és nem a Kunságban vagyunk, így hétköznap uzsonnára azonban szívesen falatozzuk ebben a zord télben! (Kicsit azért régen agyonkomplikáltak mindent, nem?) Régen volt az is (ha nem is éppen a nagykunsági lakodalmak korában :), hogy utoljára kelt tésztás receptet küldtem Nektek, hát most leírom megint, hogy nem a kalória-spórolás szándéka miatt teszek édesítőt a kelt tésztába, hanem azért, mert tapasztalataim szerint az ízhatáshoz szükséges mennyiségű cukor nagyon ’lehúzza’ a kelt tésztát. Értsd: vagy kevés cukorral dagasztod, akkor nem lesz elég édes, vagy sok cukorral, hogy finom édes legyen, akkor nem kel meg kellőképpen, nem lesz olyan könnyű, ahogy a kelt sütiket szeretjük. Nagyanyám és Sándor Manci néni (Kapolcs) tapasztalatait rendeztem egy kalap alá a kiváló minőség érdekében.