r
Nosalty Logó

Csülök sörben sütve

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
cirpi
Csülök sörben sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 477 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2868 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 98 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1241.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    454 mg
  • Nátrium
    593 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    320 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    265 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    1032 micro
  • β-karotin
    2467 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 477 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    234.8 g

Zsír

  • Összesen
    139 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    744 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7450.9 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    251 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2725 mg
  • Nátrium
    3561 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1920.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1591 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    173 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    69 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    366 micro
  • Kolin:
    910 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    14801 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    473 micro
Összesen 2868 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    210 micro
  • β-karotin
    503 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 98 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütés előtti napon gondoskodunk a hús bepácolásáról. Ehhez első lépésben beirdaljuk a csülök bőrét keresztbe, aztán erre merőleges irányba is a tetején és az alján is. Éles kést használjunk, és vegyük elő legjobbik izomerőnket. Elég csak a bőr felszínét beirdalni, az alsóbb, bőr alatti zsíros réteget hagyjuk egyben.
  2. Ezután a sóval (jó két marék simán mehet rá, nem kell finomkodni) jól bedörzsöljük a csülkünk minden oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Ahol bőrös részünk van, a beirdalások mélyedéseibe is nyugodtan mehet bőven. Borsot is teszünk rá, de ebből nem kell ilyen brutális mennyiség, csak meghintjük vele. Én őrölt tarkaborsot szoktam használni.
  3. Keresünk egy jó nagy tálat, amiben el fog férni a csülkünk, és beletesszük. Egy szép nagy fej fokhagymát késsel úgy, ahogy van, félbe vágunk, és a csülök mellé tesszük. Ezutánmellé öntjükaz egyik üveg sörünket. Ne ráöntsük, ne mossa le róla a sót, csak szépen mellé. Ha nem lepi el legalább háromnegyedig a csülkünket az így összehozott páclé, akkor még egy kis sima, hideg csapvizet öntünk hozzá addig, míg a páclé a csülök legalább háromnegyedéig nem ér.
  4. Lefedjük az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja a finom sós, sörös levet és a fokhagyma finom ízét.
  5. Másnap következik a sütés. Kiszemeljük az edényt, amiben sütni fogjuk a csülköt. Én fedeles vaslábasban szoktam, de jó hozzá cseréptál vagy sima jénai tál is. A lényeg, hogy jól bírja a hőt, és legyen teteje is!A pácléből kiemeljük a csülkünket, és beletesszük a sütőtálba.
  6. Még egy kis sót szórunk a húsra, és még egyszer megborsozzuk.
  7. Most jön a második fej fokhagyma, ezt az elsőhöz hasonlóan késsel félbevágjuk, és szőröstül-bőröstül a hús mellé tesszük a sütő edénybe. Ez után a pácléből 3-4 evőkanálnyit a hús alá teszünk, annyi kell, hogy kb. három ujjnyi főzőlevünk legyen a hús alatt. Ennek a gőzében fog megfőni a husink. Mehet bele még 2 rozmaing ág is, aztán lefedjük, és 220 fokos sütőbe tesszük fél órára.
  8. Fél óra elteltével kivesszük egy pillanatra a sütőből az edényünket, és lecsavarjuk 150 fokra a hőmérsékletet. A hús mellé beteszünk kb. 4 kisebb szál sárgarépát és 2 kisebb darab céklát (mindet egészben!). A céklát véletlenül se vágjuk el, mert kiengedi a színét, és minden vörös lesz. A kis darab füstölt csülkünket kétujjnyi darabokra vágjuk, és ezt is hús mellé tesszük. Ez ad neki egy kis extra füstös ízt, de ha épp nincs otthon, nem tragédia, ha kihagyjuk bőle.
  9. Ismét rátesszük az edényünkre a fedőt, és visszaküldjük a sütőbe. Itt 150 fokon 3 órát fog eltölteni. Ez alatt lassan és biztosan omlósra sül, nincs vele teendőnk, de itt még koránt sincs vége a mesének.
  10. Ha eltelt a 3 óra, levesszük a fedőt, az edényünkből kikanalazzuk a maradék főzőlevet, hogy max 1 ujjnyi maradjon az edény alján, aztán felcsavarjuk a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és visszaküldjük még egy fél-háromnegyed órára a sütőbe a csülköt. Ekkor már fedő nélkül sül, mert azt szeretnénk, hogy a bőre ropogósra piruljon. Ehhez ebben a sütési fázisban legalább 3-4-szer löttyintsük meg a csülök tetejét, főleg a bőrét sörrel. Elég összesen kb. egy fél üvegnyi sör, a másik felétjobb híján megisszuk, hiszen kiönteni mégsem illene! :)
  11. Ha szép ropogósra pirult a bőre, akkor kész, tálalhatjuk a finomságot! Én krumplipürét szoktam készíteni mellé, és jól megesszük a mellette sült fincsi zöldségeket is!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 139
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 47963
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 07.

Ajánló

Családi, baráti vacsikhoz tökéletes kaja! Sokáig készül, de érdemes kivárni, mert ritkán eszünk ennyire csodás, szaftos finomságot! 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk a csülök többféle formában is nagy népszerűségnek örvend. Sütni akkor szoktuk, ha többen jönnek hozzánk vendégségbe, mert ha kettőnknek készülne, 1 hétig csak ezt ennénk, olyan szép adag lesz belőle. Már sokszor aratott osztatlan sikert, a ropogósra sült bőrös részekért pedig rendszerint durva harc folyik a fazék fölött. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...