Csülök sörben sütve
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
cirpi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
477
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1200g sertéscsülök1668 kcal
-
250g füstölt sertéscsülök500 kcal
-
800g sör344 kcal
-
120g fokhagyma161 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
360g cékla104 kcal
Összesen
2868
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
40.8g sertéscsülök57 kcal
-
8.5g füstölt sertéscsülök17 kcal
-
27.2g sör12 kcal
-
4.1g fokhagyma5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.5g rozmaring1 kcal
-
6.8g sárgarépa2 kcal
-
12.2g cékla4 kcal
Összesen
98
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.1 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1241.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 454 mg
-
Nátrium 593 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 320 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 265 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 1032 micro
-
β-karotin 2467 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
477
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 234.8 g
Zsír
-
Összesen 139 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 744 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7450.9 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 251 mg
-
Kálcium 495 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 2725 mg
-
Nátrium 3561 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.5 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1920.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1591 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 173 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 69 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 366 micro
-
Kolin: 910 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 6189 micro
-
β-karotin 14801 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 473 micro
Összesen
2868
kcal
- 10% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 253.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 210 micro
-
β-karotin 503 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
98
kcal
Hozzávalók
-
1.2 kg sertéscsülök
-
25 dkg füstölt sertéscsülök
-
8 dl sör
-
2 fej fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 szál rozmaring
-
5 kis db sárgarépa
Elkészítés
- A sütés előtti napon gondoskodunk a hús bepácolásáról. Ehhez első lépésben beirdaljuk a csülök bőrét keresztbe, aztán erre merőleges irányba is a tetején és az alján is. Éles kést használjunk, és vegyük elő legjobbik izomerőnket. Elég csak a bőr felszínét beirdalni, az alsóbb, bőr alatti zsíros réteget hagyjuk egyben.
- Ezután a sóval (jó két marék simán mehet rá, nem kell finomkodni) jól bedörzsöljük a csülkünk minden oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Ahol bőrös részünk van, a beirdalások mélyedéseibe is nyugodtan mehet bőven. Borsot is teszünk rá, de ebből nem kell ilyen brutális mennyiség, csak meghintjük vele. Én őrölt tarkaborsot szoktam használni.
- Keresünk egy jó nagy tálat, amiben el fog férni a csülkünk, és beletesszük. Egy szép nagy fej fokhagymát késsel úgy, ahogy van, félbe vágunk, és a csülök mellé tesszük. Ezutánmellé öntjükaz egyik üveg sörünket. Ne ráöntsük, ne mossa le róla a sót, csak szépen mellé. Ha nem lepi el legalább háromnegyedig a csülkünket az így összehozott páclé, akkor még egy kis sima, hideg csapvizet öntünk hozzá addig, míg a páclé a csülök legalább háromnegyedéig nem ér.
- Lefedjük az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja a finom sós, sörös levet és a fokhagyma finom ízét.
- Másnap következik a sütés. Kiszemeljük az edényt, amiben sütni fogjuk a csülköt. Én fedeles vaslábasban szoktam, de jó hozzá cseréptál vagy sima jénai tál is. A lényeg, hogy jól bírja a hőt, és legyen teteje is!A pácléből kiemeljük a csülkünket, és beletesszük a sütőtálba.
- Még egy kis sót szórunk a húsra, és még egyszer megborsozzuk.
- Most jön a második fej fokhagyma, ezt az elsőhöz hasonlóan késsel félbevágjuk, és szőröstül-bőröstül a hús mellé tesszük a sütő edénybe. Ez után a pácléből 3-4 evőkanálnyit a hús alá teszünk, annyi kell, hogy kb. három ujjnyi főzőlevünk legyen a hús alatt. Ennek a gőzében fog megfőni a husink. Mehet bele még 2 rozmaing ág is, aztán lefedjük, és 220 fokos sütőbe tesszük fél órára.
- Fél óra elteltével kivesszük egy pillanatra a sütőből az edényünket, és lecsavarjuk 150 fokra a hőmérsékletet. A hús mellé beteszünk kb. 4 kisebb szál sárgarépát és 2 kisebb darab céklát (mindet egészben!). A céklát véletlenül se vágjuk el, mert kiengedi a színét, és minden vörös lesz. A kis darab füstölt csülkünket kétujjnyi darabokra vágjuk, és ezt is hús mellé tesszük. Ez ad neki egy kis extra füstös ízt, de ha épp nincs otthon, nem tragédia, ha kihagyjuk bőle.
- Ismét rátesszük az edényünkre a fedőt, és visszaküldjük a sütőbe. Itt 150 fokon 3 órát fog eltölteni. Ez alatt lassan és biztosan omlósra sül, nincs vele teendőnk, de itt még koránt sincs vége a mesének.
- Ha eltelt a 3 óra, levesszük a fedőt, az edényünkből kikanalazzuk a maradék főzőlevet, hogy max 1 ujjnyi maradjon az edény alján, aztán felcsavarjuk a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és visszaküldjük még egy fél-háromnegyed órára a sütőbe a csülköt. Ekkor már fedő nélkül sül, mert azt szeretnénk, hogy a bőre ropogósra piruljon. Ehhez ebben a sütési fázisban legalább 3-4-szer löttyintsük meg a csülök tetejét, főleg a bőrét sörrel. Elég összesen kb. egy fél üvegnyi sör, a másik felétjobb híján megisszuk, hiszen kiönteni mégsem illene! :)
- Ha szép ropogósra pirult a bőre, akkor kész, tálalhatjuk a finomságot! Én krumplipürét szoktam készíteni mellé, és jól megesszük a mellette sült fincsi zöldségeket is!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 240 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 139
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 47989
- Feltöltés dátuma: 2012. május 07.
Ajánló
Családi, baráti vacsikhoz tökéletes kaja! Sokáig készül, de érdemes kivárni, mert ritkán eszünk ennyire csodás, szaftos finomságot!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
cirpi
13 recept
Nálunk a csülök többféle formában is nagy népszerűségnek örvend. Sütni akkor szoktuk, ha többen jönnek hozzánk vendégségbe, mert ha kettőnknek készülne, 1 hétig csak ezt ennénk, olyan szép adag lesz belőle. Már sokszor aratott osztatlan sikert, a ropogósra sült bőrös részekért pedig rendszerint durva harc folyik a fazék fölött.