r
Nosalty Logó

Csáky-féle töltött marhaszelet

0,0

0 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Harmathy Ildikó
Csáky-féle töltött marhaszelet
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1079
Kalória
82.2g
Fehérje
21.1g
Szénhidrátok
75.1g
Zsír
585g
Víz
459g
Koleszterin
4.4g
Rost
10.7g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1079 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4315 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 139 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    82.2 g

Zsír

  • Összesen
    75.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    459 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2137.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    971 mg
  • Nátrium
    736 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    585 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    108 micro
  • β-karotin
    702 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    3008 micro
  • Lut-zea
    853 micro
Összesen 1079 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    328.9 g

Zsír

  • Összesen
    300.5 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    1836 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8548.4 g
  • Cink
    70 mg
  • Szelén
    413 mg
  • Kálcium
    715 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    487 mg
  • Foszfor
    3882 mg
  • Nátrium
    2945 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    2340.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    974 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    542 mg
  • D vitamin:
    239 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    90 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    1559 mg
  • Retinol - A vitamin:
    719 micro
  • α-karotin
    433 micro
  • β-karotin
    2807 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    12034 micro
  • Lut-zea
    3410 micro
Összesen 4315 kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    385 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

  1. Megkérjük a hentest, hogy dupla nyitott szeleteket vágjon nekünk.
  2. A hússzeleteket klopfoljuk.
  3. A bacont csíkokra, a hagymát kockára vágjuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
  4. Az olajból, a szalonnából, a paprikából és a paradicsomból lecsót készítünk. Sózzuk.
  5. A lecsó sűrűjéből két merőkanálnyit egy serpenyőben átforrósítunk, levét elfőzzük, ráütjük a felvert tojásokat.
  6. Keményre sütjük a lecsós rántottát.
  7. A kiterített hússzeletekre kenjük a lecsós rántottát.
  8. Felgöngyöljük, összetűzzük.
  9. Lábosban kevés olajat forrósítunk, körben pirosra sütjük a göngyölt húsokat.
  10. Hozzáadunk egy fél merőkanál leveses lecsót, kevés vizet és takarékon puhára pároljuk.
  11. A maradék lecsóhoz adjuk a paprikakrémet és a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, kóstoljuk, botmixerrel homogenizáljuk.
  12. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, összeforraljuk.
  13. Amikor a hústekercsek megpuhultak kiemeljük a lábasból, a pecsenyelevet a mártáshoz adjuk.
  14. A göngyölt húst felszeletelve, a paprikás szafttal áthúzva, vajas galuskával tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 120 perc

Az ételt Csáky Sándor mesterszakács alkotta a múlt század elején, állítólag itt a környéken, a balatonfüredi Palace Szanatóriumban, ahol hosszú ideig főszakácsként tevékenykedett. Híres könyve a ’Huszadik század szakácsművészete’ sok kiadást megért. Csáky Sándor rostélyosra alkotta a receptet, magam lapockából jobban szeretem. Nagyon látványos és borzasztóan finom húsétel, a magyar konyha igazi remeke! A vendéglátó iskolákban – legalábbis akkoriban, amikor én jártam − a Csáky rostélyos receptjének ismerete alapvető fontossággal bírt: ez volt a mentőkérdés. Ha semmit sem tudtál a kihúzott tételből, akkor még megkérdezték, hogy a Csáky rostélyosról tudsz-e valamit mondani, mielőtt végképp kirúgtak volna.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Stroganoff bélszín

A Stroganoff igazi klasszikus, az ünnepi szezonban pedig talán az is belefér, hogy hagyományos módon, bélszínből készítsük el. A gombás hús nem véletlenül sokak kedvence, hiszen ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!