Csáky-féle töltött marhaszelet
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
300g marhalapocka396 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
51g bacon200 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
150g lecsópaprika30 kcal
-
75g paradicsom14 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
3 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1200g marhalapocka1584 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
204g bacon802 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
600g lecsópaprika120 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
5g paprikakrém0 kcal
-
12 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
38.4g marhalapocka51 kcal
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
-
6.5g bacon26 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
19.2g lecsópaprika4 kcal
-
9.6g paradicsom2 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0.2g paprikakrém0 kcal
-
0.5g sűrített paradicsom0 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
9.6g tejföl19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 82.2 g
Zsír
-
Összesen 75.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 459 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2137.1 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 971 mg
-
Nátrium 736 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 585 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 135 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 390 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 108 micro
-
β-karotin 702 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 3008 micro
-
Lut-zea 853 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 328.9 g
Zsír
-
Összesen 300.5 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 126 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 1836 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8548.4 g
-
Cink 70 mg
-
Szelén 413 mg
-
Kálcium 715 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 487 mg
-
Foszfor 3882 mg
-
Nátrium 2945 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.4 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 2340.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 974 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 542 mg
-
D vitamin: 239 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 90 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 1559 mg
-
Retinol - A vitamin: 719 micro
-
α-karotin 433 micro
-
β-karotin 2807 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 12034 micro
-
Lut-zea 3410 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 385 micro
-
Lut-zea 109 micro
Hozzávalók
-
1.2 kg marhalapocka
-
1 dl napraforgó olaj
-
12 szelet bacon
-
2 db vöröshagyma
-
60 dkg lecsópaprika
-
30 dkg paradicsom
-
4 db tojás
-
1 ek paprikakrém
-
1.5 dkg sűrített paradicsom
-
1 evőkanál finomliszt
-
3 dl tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Megkérjük a hentest, hogy dupla nyitott szeleteket vágjon nekünk.
- A hússzeleteket klopfoljuk.
- A bacont csíkokra, a hagymát kockára vágjuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
- Az olajból, a szalonnából, a paprikából és a paradicsomból lecsót készítünk. Sózzuk.
- A lecsó sűrűjéből két merőkanálnyit egy serpenyőben átforrósítunk, levét elfőzzük, ráütjük a felvert tojásokat.
- Keményre sütjük a lecsós rántottát.
- A kiterített hússzeletekre kenjük a lecsós rántottát.
- Felgöngyöljük, összetűzzük.
- Lábosban kevés olajat forrósítunk, körben pirosra sütjük a göngyölt húsokat.
- Hozzáadunk egy fél merőkanál leveses lecsót, kevés vizet és takarékon puhára pároljuk.
- A maradék lecsóhoz adjuk a paprikakrémet és a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, kóstoljuk, botmixerrel homogenizáljuk.
- Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, összeforraljuk.
- Amikor a hústekercsek megpuhultak kiemeljük a lábasból, a pecsenyelevet a mártáshoz adjuk.
- A göngyölt húst felszeletelve, a paprikás szafttal áthúzva, vajas galuskával tálaljuk.
- Receptkönyvben: 146
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 29641
- Feltöltés dátuma: 2009. június 06.
Ajánló
Ünnepi alkalmakkor készítsük, kiváló minőségű száraz, fűszeres fehérborral kínáljuk: Neszmélyi (Hilltop) fűszeres tramini Bocsárd felülírta a borajánlatomat: lásd: Hozzászólások. Ő a borértő szakember!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Az ételt Csáky Sándor mesterszakács alkotta a múlt század elején, állítólag itt a környéken, a balatonfüredi Palace Szanatóriumban, ahol hosszú ideig főszakácsként tevékenykedett. Híres könyve a ’Huszadik század szakácsművészete’ sok kiadást megért. Csáky Sándor rostélyosra alkotta a receptet, magam lapockából jobban szeretem. Nagyon látványos és borzasztóan finom húsétel, a magyar konyha igazi remeke! A vendéglátó iskolákban – legalábbis akkoriban, amikor én jártam − a Csáky rostélyos receptjének ismerete alapvető fontossággal bírt: ez volt a mentőkérdés. Ha semmit sem tudtál a kihúzott tételből, akkor még megkérdezték, hogy a Csáky rostélyosról tudsz-e valamit mondani, mielőtt végképp kirúgtak volna.