Coca - Szent Iván napi katalán sütemény
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
20g tojás25 kcal
-
21.9g porcukor85 kcal
-
8.3g napraforgó olaj73 kcal
-
9.7g tej5 kcal
-
18.2g rizsliszt67 kcal
-
5.5g kukoricaliszt20 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
3g likőr10 kcal
-
6.1g fenyőmag41 kcal
-
6.1g aszalt gyümölcsök15 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 31.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 838 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 218 mg
-
Nátrium 456 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.9 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 41.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 203 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.1 g
Zsír
-
Összesen 125.5 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 555 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3351.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 294 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 874 mg
-
Nátrium 1826 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 383.5 g
-
Cukor 210 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 166 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 296 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 475 mg
-
Retinol - A vitamin: 275 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 214 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 222 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Hozzávalók
-
3 db tojás
-
0.8 dl napraforgó olaj
-
0.8 dl tej
-
1 bögre rizsliszt
-
0.3 bögre kukoricaliszt
-
1 kk só
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a sóval.
- Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük. Bár először úgy tűnik, nem veszi fel a tojások sárgája a porcukrot, de sikerülni fog és alapos keveréssel szépen ki is habosodik, megnő a térfogata.
- Hozzáadjuk a tejet, olajat, citromhéjat és egyneművé keverjük. Beletesszük a likőrt. Nagyon különleges aromát ad a süteménynek, de el is hagyható, ill. tejjel helyettesíthető.
- A keverékhez öntjük a lisztes sütőport, szintén összekeverjük.
- A tojásfehérjehabbal lazítjuk a tésztát. Óvatosan, mint a piskótánál, ne törjük a habot!
- Kisméretű, sütőpapírral teljesen kibélelt tepsibe öntjük a tésztát. Tetejét ízlés szerint megszórjuk fenyőmaggal, mogyoróval vagy aszalt gyümölccsel.
- Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
- A sütőből kivéve 7 percig pihentetjük a tésztát.
- Papírral együtt kiemeljük a tepsiből, porcukorral megszórjuk, szeljük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28x21
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4546
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 10.
Ajánló
Kombináljuk, variáljuk bátran, hisz rengeteg változata létezik. Hidegen, melegen, desszertnek, reggeliként - vagy csak úgy :-D - tejjel, kávéval... I hope you like it!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nagyon szeretem az idegen országok konyháit. Válogatós vagyok, de mindenhol meglelem a nekem tetsző ízvilágot és örömmel kísérletezem. Otthon jártunkkor került a kezembe egy régi, képmentes szakácskönyv, amiben 10 nemzet étkeit mutatta be a szerző. Itt találtam rá erre a sütire (tképpen egy joghurtos, poharas süteményrecept volt), megragadt bennem a neve (igen asszociatív...). Itthon - angoltanulásnak álcázva - nekiálltam a netet bújni, hogy kiféle miféle ez a katalán süti! A Coca de Sant Joan tradicionális katalán sütemény, amit Sant Joan (Szent Iván) napján, ünnepén sütnek. Nagyon sok változata létezik: élesztős, laposabb kalácsféle, kekszesebb jellegű, illetve az általam választott kevert tészta típusú; abban azonban egyeznek, hogy a tetejüket fenyőmaggal, diófélékkel, aszalt gyümölccsel szórják meg, kisülve pedig porcukorral is meghintik. Erre a receptre azért esett a választásom, mert a blog írója egy barátnője anyukájától kérte el telefonon, aki katalán származású. Autentikusnak tűnt :) Könnyű és finom sütemény, nagyon jól variálható az ízvilága! Abszint és ánizsos likőr vagy aroma híján a házi zölddió likőrt löttyintettem a tésztába, emiatt ilyen sötét a színe! Enélkül szép, világos piskótaszínű. Ki is hagyható a likőr, de a folyadékot tejjel, tejszínnel szerintem pótolni kell. Fenyőmagom se volt itthon, így mogyorót használtam. Aszalt és kandírozott gyümölcs pedig szóba se jöhet, mert akkor a fiúk nem esznek belőle :) Hagyományosan St. Joan "tortáját" jégbe hűtött pezsgővel fogyasztják. Tejjel, kávéval is megállja a helyét, langyosan és hidegen is nagyon finom. A 15 perces sütési idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. A használt hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek.