Cimetös-fahéjas-kelt rétes
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
5 kcal
-
67g tej37 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
10g disznózsír90 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g disznózsír23 kcal
A töltelékhez
-
33g cukor129 kcal
-
1g fahéj2 kcal
-
4g mazsola11 kcal
-
17g disznózsír150 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
400g tej224 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g disznózsír541 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g disznózsír135 kcal
A töltelékhez
-
200g cukor774 kcal
-
6g fahéj15 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt138 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
25.3g tej14 kcal
-
3.8g tejföl8 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
3.8g disznózsír34 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g disznózsír9 kcal
A töltelékhez
-
12.7g cukor49 kcal
-
0.4g fahéj1 kcal
-
1.4g mazsola4 kcal
-
6.3g disznózsír57 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 34.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 394.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.4 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85 g
Zsír
-
Összesen 205.8 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 382 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2365 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 225 mg
-
Kálcium 715 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 167 mg
-
Foszfor 916 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 734.7 g
-
Cukor 264 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 177 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 419 micro
-
Kolin: 316 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 367 micro
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, a tejfölt, a cukrot, a sót, a tojást és apránként adagolva a langyos tejet. A kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát dagasztunk. A végén beledolgozzuk az olvasztott zsírt.
- A jól kidolgozott tésztát lisztezett felületre öntjük, és három cipót formázunk belőle, amelyek tetejét átkenjük olvasztott zsírral. Letakarva, 40-50 percig langyos helyen kelesztjük.
- Ezt követően vászonabrosszal leterített asztalon – a hagyományos rétes készítésnél szokásos módon – vékonyan kihúzzuk az első tésztát.
- Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Hosszabbik oldala mentén, az abrosz segítségével feltekerjük.
- Kinyújtjuk a második cipót, azt is meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Az előzőleg feltekert rudat a második tészta szélére helyezzük, és feltekerjük.
- Ugyan így járunk el a harmadik kinyújtott tésztával is. A kelt rétest egészben hagyva, zsírozott tepsibe hajlítjuk, átkenjük olvasztott zsírral, és 30 percig kelesztjük.
- Előmelegített sütőben készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 11964
- Feltöltés dátuma: 2011. október 12.
Ajánló
Szeletelve, langyosan kínáljuk. A kelt rétes készítéséhez, ne használjunk hideg lisztet. Készíthetjük réteslisztből is, vagy fele-fele arányban finomlisztből és réteslisztből. A kelt rétest úgy is a tepsibe tehetjük, hogy annak megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk.
Receptjellemzők
Siklós környékén szüretkor – mint mindig az öröm napján – töltött kalácsot vagy kelt rétest adtak a paprikáshoz. A kelt rétes tésztáját, miután megkelt, ugyanúgy kinyújtották, mint a hagyományos rétesét. Tölteléke is ugyanaz volt, készítették almával, mákkal, dióval, „puttyogatott” meggyel, búzadarával, túróval és őrölt fahéjjal. A „cimetös kelt rétösnek”, azaz a fahéjas kelt rétesnek Alsó-Baranyában különleges készítési módja volt. Három kinyújtott levélből készült, amelyeket egymásba tekertek. A megadott mennyiség egy közepes „szahány”-ra (tepsire) elegendő.