Irish chowder, az ír zöldséges halleves
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
8g vaj54 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g sárgarépa0 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
2 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
43 kcal
-
375g alaplé26 kcal
-
38g tőkehalfilé31 kcal
-
38g nyelvhal26 kcal
-
38g füstölt hal44 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
30g vaj215 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
0g só0 kcal
-
3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g sárgarépa1 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
10 kcal
-
120g karalábé24 kcal
-
171 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
-
150g tőkehalfilé123 kcal
-
150g nyelvhal105 kcal
-
150g füstölt hal176 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1.2g vaj8 kcal
-
3.9g póréhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g sárgarépa0 kcal
-
3.9g burgonya2 kcal
-
3.1g halványító zeller0 kcal
-
4.7g karalábé1 kcal
-
1.7g étkezési keményítő7 kcal
-
58.2g alaplé4 kcal
-
5.8g tőkehalfilé5 kcal
-
5.8g nyelvhal4 kcal
-
5.8g füstölt hal7 kcal
-
5.8g habtejszín17 kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.2 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2056.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 288 mg
-
Nátrium 1620 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 176.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 321 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 300 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 310 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.7 g
Zsír
-
Összesen 81.6 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 398 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8226.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 1153 mg
-
Nátrium 6481 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 707 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 789 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 1286 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 108 micro
-
Kolin: 389 mg
-
Retinol - A vitamin: 684 micro
-
α-karotin 68 micro
-
β-karotin 1199 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1238 micro
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 319.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 251 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 27.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
-
30 g vaj
-
0.5 db póréhagyma
-
só ízlés szerint
-
1 db babérlevél
-
2 g sárgarépa
-
1 db burgonya
-
2 közepes szár halványító zeller
-
0.5 db karalábé
-
3 ek étkezési keményítő
-
1.5 l alaplé
-
150 g tőkehalfilé
-
1.5 dl habtejszín
Elkészítés
- A vajon üvegesre pároljuk a karikázott póréhagymát, majd sózzuk, fűszerezzük, és dobunk bele egy babérlevelet is.
- Hozzáadjuk a kockázott zöldségeket: nagyjából azonos arányban használjuk őket, nálunk karalábé, répa, burgonya és szárzeller került bele, de más gyökérzöldségek is jól passzolnak hozzá.
- A zöldségeket körbepirítjuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, azzal összeforgatjuk, végül felöntjük az alaplével. Közepes lángon addig főzzük a levest, amíg a zöldségek fogpuhák lesznek (azaz, amikor azt érezzük, hogy még egy nagyon kicsit főzni kell).
- Közben a halakat feldaraboljuk: mindenképpen érdemes nyers és füstölt halat vegyesen használni, így lesz autentikus a recept, és az ízek is így kerülnek egyensúlyba. Hagyományosan fehér húsú tengeri halból szokták készíteni: mi most tőkehal- és lepényhalfilét használtunk, amihez füstölt pisztrángot társítottunk. Természetesen más halfajokkal is működik a recept, tehetünk bele makrélát, lazacot vagy akár tenger gyümölcseit is (bár utóbbi már inkább a New England-i verzióra jellemző).
- A halakat a már "majdnemkész" leveshez adjuk, majd beleöntjük a tejszínt is. Az egészet felforraljuk, majd főzzük még pár percet. (Ha szükséges, ezen a ponton még sűríthetjük a levest, ekkor azonban már külön keverjük ki folyadékkal a keményítőt, és csak aztán öntsük a levesbe.)
- A kész chowdert azon melegében tálaljuk, kíséretgyanánt hagyományosan szódás kenyeret szokás adni mellé.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 1287
- Feltöltés dátuma: 2024. május 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A chowder a világ egyik leghíresebb hallevese: ebben a sűrű raguban mindenféle kockázott zöldség társaságában fő omlósra a többféle tengeri hal. A levesről legtöbbünknek elsőre New England és a Karib-térség konyhája jut eszünkbe, de Írországban is hatalmas hagyománya van ennek a lélekmelengető specialitásnak. A ma ismert chowder az Újvilágba tartó hajókon kelt életre, ekkor még a hosszú hajóútra ellátmányként vitt sós keksszel (hardtack) sűrítették a levest. Már a 18. század közepéről vannak írásos feljegyzések róla, szóval nem mai receptről van szó, így az sem véletlen, hogy ahány tájegység, annyi verzió létezik az elkészítésére. A legtöbb egyezik abban, hogy többféle, általában fehér húsú, tengeri halat használ, és gyakran kerül bele kagyló vagy garnéla is. Az ír verzió a new englandihez hasonlóan tejszínes, természetesen nem maradhat ki belőle a burgonya sem (persze más zöldségek is kerülnek bele), emellett pedig talán a füstölt hal az, ami a leginkább megkülönbözteti a többi chowdertől.