Choux alapanyaga - málnahabbal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
15g tej8 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
A málnás habhoz
-
17g tojásfehérje9 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
21g málna11 kcal
-
3 kcal
-
4g cukor16 kcal
A málnás zselatinhoz
-
3g zselatin11 kcal
-
29g málna15 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
180g tej101 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A málnás habhoz
-
200g tojásfehérje104 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
250g málna130 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g cukor194 kcal
A málnás zselatinhoz
-
40g zselatin134 kcal
-
350g málna182 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
9.7g tej5 kcal
-
2.7g margarin19 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.9g tojás11 kcal
-
0.8g vaj5 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
A málnás habhoz
-
10.7g tojásfehérje6 kcal
-
10.7g cukor42 kcal
-
13.4g málna7 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
A málnás zselatinhoz
-
2.1g zselatin7 kcal
-
18.8g málna10 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
10.7g habtejszín31 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 79.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 131 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102.3 g
Zsír
-
Összesen 136.3 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 792 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2427.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 614 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 213 mg
-
Foszfor 744 mg
-
Nátrium 710 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 475.3 g
-
Cukor 341 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 951.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1308 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 159 mg
-
D vitamin: 165 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 241 micro
-
Kolin: 557 mg
-
Retinol - A vitamin: 1258 micro
-
α-karotin 96 micro
-
β-karotin 519 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1567 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
180 ml tej
-
50 g margarin
-
100 g finomliszt
-
1 csipet só
-
3 db tojás
A málnás habhoz
-
5 db tojásfehérje
-
1 csomag vaníliás cukor
A málnás zselatinhoz
-
40 g zselatin
-
350 g málna
-
200 ml habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A tejet felfőzzük kis edényben a margarinnal, levesszük a tűzről.
- Külön edénybe kimérjük a lisztet, és lassanként hozzáadagoljuk a felfőtt folyadékot.
- Visszatesszük a platnira, és addig hagyjuk, kavargatjuk, míg elválik az edény szélétől. 2-3-szor megismételjük, majd levesszük ismét a platniról, és hűlni hagyjuk.
- Amikor teljesen hideg, lassanként hozzákavarjuk a felvert tojást (3-4 adagolásban).
- Muffinformákat jól kivajazunk vagy -olajozunk, ha lehet felső szélréteget is, mert nem fog könnyedén kiválni másként –, meghintjük bőven liszttel, és megtöltjük a kis formákat. Aranybarnára sütjük.
- Belseje üressé válik, míg sűl, így sokkal törékenyebb lévén, óvatosan vesszük ki formájából,még melegen.
- Hidegen töltjük bármivel, díszítjük ízlésünk szerint, habos-krémesek esetén 1-2 órát a hűtőbe állni hagyjuk (choux puhulásáért).
- Málnahab:
- A gyümölcsöt megmossuk, és konyhakendőn felitatjuk a rajta maradt vizet.
- Félbevágjuk őket, és megszórjuk bőven kristálycukorral + 1 cs vaníliás cukorral (elhagyható), pár órát állni hagyjuk (néha megkavargatjuk).
- A tojásfehérjétKEMÉNY habbá mixereljük a kristálycukorral.
- Kiszedegetjük a gyümölcsöket saját szirupjukból, és a habhoz adjuk, amittovább mixerelünk, míg újra habossá válik. (a szirupot is elhasználjuk - sütikre, esetleg rögtön hűsítőként)
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: muffin forma
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5359
- Feltöltés dátuma: 2011. május 24.
Ajánló
Sütés közben ha nagyon muszáj, és nyitnunk kell a ler ajtaját, ne íjjedjünk meg, hogy összeesik, de gyorsan mozogjunk, és amennyiben tőlünk telik - várjuk be idejét - a siker fontosságáért is (üreges belsejűre sülhessen). A tányérkába a choux köré tejszínhabbal díszíthetjük, friss málnával, krémmel, habbal stb. ... ízléstől függ. SŐT, még sós töltelékkel is, bármilyen krémmel tölthető, sima tejszinhabbal, túrós, esetleg előételként akár sajtos gomba, halkrémeknek is. Megjegyzés: A receptben málnás zselatinnal van feltüntetve. Sosem próbáltam ezzel, tehát nincs még vélemény. Pár napig is tárolható, hűtőben - töltetlenül!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
Régen Olivia magazinokból vagdostam ki a számomra érdekesnek tűnő recepteket, amikből még mindig vár rám kipróbálásra való. Férjem konyít francia nyelvből, de lila gőze se volt, mit jelent, (choux - ejtsd: 'SÚ), mikor a google-ban neve után jártam, jót kacagtam: káposzta. Talán formájáról kaphatta nevét, nem is fontos, lényeg, hogy nagyon sikeres volt már első alkalommal, és praktikusnak találtam sokféleségét, amit kihozhatok belőle. Nem díszitettem tovább körbe tejszínhabbal, hogy láthassátok eredeti formáját.