Cantuccini mandulával és cseresznyével
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
53g finomliszt191 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
8g cseresznye4 kcal
A mandulához
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
210g finomliszt764 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
30g cseresznye17 kcal
A mandulához
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt113 kcal
-
14.8g cukor57 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
16.2g tojás20 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
4.4g cseresznye3 kcal
A mandulához
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.8 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 40.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.4 g
Zsír
-
Összesen 78.1 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 468 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1883.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 104 mg
-
Kálcium 373 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 198 mg
-
Foszfor 876 mg
-
Nátrium 318 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 371 g
-
Cukor 202 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 161.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 498 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 344 mg
-
Retinol - A vitamin: 490 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 549 micro
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.8 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a mandulát: a mandulaszemeket pár másodpercre forró vízbe tesszük, majd leszedjük róluk a barna héjat és 100 fokos sütőben kb. 10 perc alatt kiszárítjuk őket.
- Egy serpenyőben átpirítjuk a mandulaszemeket, majd egy másik serpenyőbe tesszük a cukrot, a mézet, és a vizet, és elkezdjük forralni. Mikor forr, visszavesszük a lángot, és addig forraljuk tovább, míg aranybarna nem lesz.
- Átforgatjuk benne a mandulaszemeket és sütőpapírra borítjuk, és megvárjuk, míg kihűl.
- Amíg kihűl, elkészítjük a tésztát: egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sütőport és a sót.
- Egy másik tálban összekeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat és a reszelt citrom héjat, és két részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket.
- A mandulát szétdaraboljuk, megszórjuk kevés fahéjjal és hozzáadjuk a cseresznyével együtt az elkészült tésztához.
- A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, és hengert formálunk belőle. (Lehetőleg minél magasabbat, mert sütés közben szétterül.)
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és így sütjük kb. 25 percig, amíg szépen feljön, és elkezd pirulni az oldala.
- Ezután kivesszük a sütőből, 15 percet hagyjuk hűlni, majd átlósan kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle.
- Közben a sütő hőfokát visszavesszük 160 fokra, a felszeletelt sütit pedig újabb sütőpapírra tesszük, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre, hogy száradjanak.
- Miután elkészült, rácsra szedjük őket (vagy a talpukra állítjuk), hogy kihűljenek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3887
- Feltöltés dátuma: 2012. február 25.
Ajánló
Vizuális típusúaknak további képek az elkészítésről a blogomon. :) Ebből a mennyiségből kb. 15 keksz lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A cantuccini (vagy cantucci) eredetileg a toszkánai Prato városából származik, innen ered másik neve, a biscotti di Prato. A "biscotto" szó (ami olaszul kekszet jelent) utal az elkészítésére is: "kétszer sült", aminek eredményeként egy ropogós, mártogatni való kekszet kapunk. A keksz az eredeti recept szerint mandulával és fenyőmaggal készül mindenféle fűszerezés nélkül, de a modernizált változatokban már gyakorlatilag bármi előfordul a csokoládétól az aszalt gyümölcsökig. Ez is egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető édesség, és száraz helyen tárolva, akár két hétig is teljesen friss és ropogós marad. Már ha olyan sokáig megmarad. :)