r
Nosalty Logó

Bougatsa, a görög grízes rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Bougatsa, a görög grízes rétes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

krém

tészta

Összesen 375 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

krém

tészta

Összesen 4490 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

krém

tészta

Összesen 235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    5.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 375 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    94.7 g

Zsír

  • Összesen
    228.3 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2116.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    1248 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    487.3 g
  • Cukor
    141 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1026 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 4490 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    3.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 235 kcal

Hozzávalók

krém

tészta

Elkészítés

krém

  1. A tejbe belereszeljük a citrom héját, majd forrásig melegítjük. Ekkor lejjebb vesszük a fokozatot és hozzáadjuk a mézet, valamint a búzadarát.
  2. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a kását, gyakorlatilag egy ízes tejbegrízt kell kapnunk.
  3. Amikor kész a tejbegríz, keverjük hozzá a vajat, majd tegyük félre és hagyjuk hűlni, amíg elkészülünk a tészta rétegezésével.

tészta

  1. Egy hűálló tálat kivajazunk, majd belefektetjük az első réteg réteslapot. A tetejét megkenjük a vaj-olívaolaj keverékével és megszórjuk egy csipet cukorral, majd befedjük egy újabb réteslappal. Ezt így ismételgessük tovább addig, amíg a réteslapok fele az edénybe kerül.
  2. Erre halmozzuk rá a tejbegrízes krémet, majd ismételjük meg a rétegezést a tészta másik felével. A legfelső réteg réteslap is legyen lekenve-megszórva.
  3. A réteslapok széleit körben levágjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész süteményt hagyjuk picit pihenni, majd szeleteljük. Fahéjjal megszórva és mézzel lecsurgatva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 141
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 14282
  • Feltöltés dátuma: 2023. május 09.

Receptkategóriák

további kategória: szilveszter kategória: szilveszteri sütemények

Receptjellemzők

Bougatsa, a görög grízes rétes
Rosanics Petra 351 recept

A görögök egyik legnépszerűbb édessége ez az egyszerű grízes rétes, amit hagyományosan fahéjjal meghintve tálalnak. Főként a déli, tradicionálisan szegényebb országrészben fogyasztják sokat, arrafelé baklava helyett ez a grízes krém bújik a réteslapok közé. Mi most a tejbegrízes tölteléket vajjal dúsítottuk, így egészen új szintre emelve a krémességét ennek a pofonegyszerű receptnek. Egy-egy szelet remekül csúszik a reggeli vagy egy csésze kávé mellé, friss gyümölcsökkel tálalva pedig jól egyensúlyozható a rétes édessége.

Hozzávalók

krém

tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...