Bougatsa, a görög grízes rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
krém
tészta
Összesen
375
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
krém
tészta
Összesen
4490
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 5.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
375
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 94.7 g
Zsír
-
Összesen 228.3 g
-
Telített zsírsav 98 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2116.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 1248 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 534 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 487.3 g
-
Cukor 141 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 61.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1026 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
4490
kcal
- 11% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 111 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 3.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
235
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
krém
- A tejbe belereszeljük a citrom héját, majd forrásig melegítjük. Ekkor lejjebb vesszük a fokozatot és hozzáadjuk a mézet, valamint a búzadarát.
- Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a kását, gyakorlatilag egy ízes tejbegrízt kell kapnunk.
- Amikor kész a tejbegríz, keverjük hozzá a vajat, majd tegyük félre és hagyjuk hűlni, amíg elkészülünk a tészta rétegezésével.
tészta
- Egy hűálló tálat kivajazunk, majd belefektetjük az első réteg réteslapot. A tetejét megkenjük a vaj-olívaolaj keverékével és megszórjuk egy csipet cukorral, majd befedjük egy újabb réteslappal. Ezt így ismételgessük tovább addig, amíg a réteslapok fele az edénybe kerül.
- Erre halmozzuk rá a tejbegrízes krémet, majd ismételjük meg a rétegezést a tészta másik felével. A legfelső réteg réteslap is legyen lekenve-megszórva.
- A réteslapok széleit körben levágjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- A kész süteményt hagyjuk picit pihenni, majd szeleteljük. Fahéjjal megszórva és mézzel lecsurgatva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 141
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 58
- Össznézettség: 14282
- Feltöltés dátuma: 2023. május 09.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
szilveszter
kategória:
szilveszteri sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A görögök egyik legnépszerűbb édessége ez az egyszerű grízes rétes, amit hagyományosan fahéjjal meghintve tálalnak. Főként a déli, tradicionálisan szegényebb országrészben fogyasztják sokat, arrafelé baklava helyett ez a grízes krém bújik a réteslapok közé. Mi most a tejbegrízes tölteléket vajjal dúsítottuk, így egészen új szintre emelve a krémességét ennek a pofonegyszerű receptnek. Egy-egy szelet remekül csúszik a reggeli vagy egy csésze kávé mellé, friss gyümölcsökkel tálalva pedig jól egyensúlyozható a rétes édessége.