r
Nosalty Logó

Bougatsa, a görög grízes rétes

0,0

0 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Bougatsa, a görög grízes rétes
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

krém

tészta

375
Kalória
7.9g
Fehérje
40.6g
Szénhidrátok
19g
Zsír
5.1g
Víz
26.9g
Koleszterin
553mg
Rost
11.7g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

krém

tészta

Összesen 375 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

krém

tészta

Összesen 4490 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

krém

tészta

Összesen 235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    5.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 375 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    94.7 g

Zsír

  • Összesen
    228.3 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2116.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    1248 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    534 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    487.3 g
  • Cukor
    141 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    61.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1026 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 4490 kcal
  • 11% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    3.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

krém

  1. A tejbe belereszeljük a citrom héját, majd forrásig melegítjük. Ekkor lejjebb vesszük a fokozatot és hozzáadjuk a mézet, valamint a búzadarát.
  2. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a kását, gyakorlatilag egy ízes tejbegrízt kell kapnunk.
  3. Amikor kész a tejbegríz, keverjük hozzá a vajat, majd tegyük félre és hagyjuk hűlni, amíg elkészülünk a tészta rétegezésével.

tészta

  1. Egy hűálló tálat kivajazunk, majd belefektetjük az első réteg réteslapot. A tetejét megkenjük a vaj-olívaolaj keverékével és megszórjuk egy csipet cukorral, majd befedjük egy újabb réteslappal. Ezt így ismételgessük tovább addig, amíg a réteslapok fele az edénybe kerül.
  2. Erre halmozzuk rá a tejbegrízes krémet, majd ismételjük meg a rétegezést a tészta másik felével. A legfelső réteg réteslap is legyen lekenve-megszórva.
  3. A réteslapok széleit körben levágjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  4. A kész süteményt hagyjuk picit pihenni, majd szeleteljük. Fahéjjal megszórva és mézzel lecsurgatva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A görögök egyik legnépszerűbb édessége ez az egyszerű grízes rétes, amit hagyományosan fahéjjal meghintve tálalnak. Főként a déli, tradicionálisan szegényebb országrészben fogyasztják sokat, arrafelé baklava helyett ez a grízes krém bújik a réteslapok közé. Mi most a tejbegrízes tölteléket vajjal dúsítottuk, így egészen új szintre emelve a krémességét ennek a pofonegyszerű receptnek. Egy-egy szelet remekül csúszik a reggeli vagy egy csésze kávé mellé, friss gyümölcsökkel tálalva pedig jól egyensúlyozható a rétes édessége.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit Ferenc pápa nagyon szeretett

Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!