Borókás nyúlpecsenye áfonyaszósszal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Durcsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g nyúlhús408 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
100g áfonya57 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
543
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1200g nyúlhús1632 kcal
-
180g lilahagyma66 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
400g áfonya228 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
2173
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
56.1g nyúlhús76 kcal
-
8.4g lilahagyma3 kcal
-
11.2g sárgarépa4 kcal
-
4.7g fehérbor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
18.7g áfonya11 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
102
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 61.9 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1083.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 686 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 408 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 449 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 4457 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 218 micro
Összesen
543
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 247.4 g
Zsír
-
Összesen 68.6 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 684 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4332.9 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 286 mg
-
Kálcium 297 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 304 mg
-
Foszfor 2744 mg
-
Nátrium 655 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.3 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1632.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1796 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 86 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 106 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 91 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17826 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 873 micro
Összesen
2173
kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 347 micro
-
β-karotin 833 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
102
kcal
Hozzávalók
-
1.2 kg nyúlhús
-
2 közepes fej lilahagyma
-
3 db sárgarépa
-
1 dl fehérbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
provence-i fűszerkeverék ízlés szerint
-
5 db borókabogyó
-
40 dkg áfonya
-
4 teáskanál cukor
-
1 csipet fahéj
Elkészítés
- A nyulat kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, fűszerkeverékkel. Ha bizonyos belsőségeit (pl. máj) is használjuk, azokat besózzuk. A répákat és a hagymákat megpucoljuk, negyedekbe vágjuk.
- A húst egy nagy jénaiba helyezzük, alá-fölé-mellé-közé dugdossuk a zöldségeket, aláöntjük a bort, mellészórunk 3-4 szem borókabogyót.
- Előmelegített sütőbe dugjuk a lefedett jénait, időnként ellenőrizzük, nem tűnt-e el a lé, ezesetben pótoljuk a bort.
- 10 perccel a sütés vége előtt levesszük a tetőt, a húst pirosra sütjük. Közben elkészítjük az áfonyaszószt: a megmosott áfonyára szórjuk a cukrot, a fahéjat, 1-2 szem borókabogyót és pár tekerés frissen tört borsot. Néhány perc alatt összerottyantjuk.
- A nyulat a szósszal, a zöldségekkel és krumplipürével vagy rizzsel tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 10356
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Durcsó
160 recept
Megkísértett a gondolat, hogy a recept címe az "Erdélyi-szigethegység kincsei" legyen, de végül letettem róla. :) Egyik legfőbb angliai szerzeményem a durhami egyetemen talált román barátnő, Raluca, aki egy héten keresztül látott vendégül Nagyváradon, illetve a Szigethegységben, aranyosi házukban. Aranyos (Arieseni) csodaszép fenyvesek között fekszik, a falu házai elszórva, egy-egy dombtetőn állnak. A gyönyörű vidéken nemcsak igazi tejet meg forrásvizet lehet inni, de így augusztus közepén-végén az áfonyabokrok is szó szerint roskadoznak a gyümölcstől. A ház mögött szedtünk vagy fél kiló bogyót, melyet aztán a Raluca szülei által a frigóban hagyott nyúl mellé (is) tálaltunk, illetve tálaltam :).