Bográcsos marhapörkölt 2.
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
ze(n)derta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 8% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
417g marhalábszár533 kcal
-
250g vöröshagyma91 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
83g paradicsom15 kcal
-
1 kcal
-
35g napraforgó olaj313 kcal
-
5g só0 kcal
-
3 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
333g víz0 kcal
-
42g száraz vörösbor34 kcal
Összesen
998
kcal
- 8% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
5000g marhalábszár6400 kcal
-
3000g vöröshagyma1092 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
1000g paradicsom180 kcal
-
12 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
-
55g só0 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0 kcal
-
3g majoranna8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
4000g víz0 kcal
-
500g száraz vörösbor410 kcal
Összesen
11973
kcal
- 8% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
35.4g marhalábszár45 kcal
-
21.3g vöröshagyma8 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
7.1g paradicsom1 kcal
-
0.4g hegyes erős paprika0 kcal
-
27 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
28.4g víz0 kcal
-
3.5g száraz vörösbor3 kcal
Összesen
85
kcal
- 8% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.4 g
Zsír
-
Összesen 52 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3401.8 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 171 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 948 mg
-
Nátrium 2068 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 961.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 92 micro
-
β-karotin 657 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 2144 micro
-
Lut-zea 306 micro
Összesen
998
kcal
- 8% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1132.9 g
Zsír
-
Összesen 624.5 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 285 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 165 g
-
Koleszterin 1950 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 40821.4 g
-
Cink 355 mg
-
Szelén 907 mg
-
Kálcium 2052 mg
-
Vas 131 mg
-
Magnézium 1176 mg
-
Foszfor 11375 mg
-
Nátrium 24812 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 333.9 g
-
Cukor 145 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 11534.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 735 micro
-
B6 vitamin: 29 mg
-
B12 Vitamin: 167 micro
-
E vitamin: 184 mg
-
C vitamin: 394 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 146 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 298 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1097 micro
-
Kolin: 257 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1099 micro
-
β-karotin 7885 micro
-
β-crypt 744 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 3678 micro
Összesen
11973
kcal
- 8% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 81.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 182 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
85
kcal
Hozzávalók
-
5 kg marhalábszár
-
3 kg vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
1 kg paradicsom
-
1 db hegyes erős paprika
-
5 dl napraforgó olaj
-
5 ek só
-
3 ek fűszerpaprika
-
1 ek majoranna
-
2 db babérlevél
-
4 l víz
-
5 dl száraz vörösbor
Elkészítés
- A húst megmossuk, megtisztítjuk az inas részektől, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát meghámozzuk, és nagyobb kockára vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk a gerezdeket.
- A paradicsomot meghámozzuk, és felkockázzuk. A paprikát apró kockára vágjuk.
- A vöröshagymát és az olajat beletesszük egy 25 l-es bográcsba 3 ek sóval.
- A tüzet hagyjuk jól leégni, és a parázs melegénél, folyamatos kevergetés közben, kb. 30 perc alattüvegesre pároljuk a hagymát. Kb. félidőben hozzáadjuk a fokhagymát is.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát. Kis ideig együtt pároljuk, majd borssal, majorannával és pirospaprikával fűszerezzük. Kevés vizet öntünk hozzá, hogy meg ne égjen a paprika.
- Beletesszük a felkockázott húst, és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2 cm-re ellepje. Beledobjuk a babérleveleket.
- Ekkor már "magasabbra vehetjük a lángot" és időnként megkevergetve kb. 2-2,5 óra alatt puhára pároljuk a húst.
- A főzési idő befejezése előtt kb. 20 perccel hozzákeverjük a vörösbort, és hagyjuk hogy jól összefőjjön.
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 67
- Össznézettség: 141385
- Feltöltés dátuma: 2009. június 07.
Ajánló
Sós vízben főzött krumplival, fehér kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
ze(n)derta
188 recept
Bevallom, meglehetősen cidriztem a felkéréstől, hogy marhapörköltet főzzek 14 főre. Talán már kiderült, hogy nem vagyok valami nagy húsevő - nemhiába a sok zöldség, meg gabona... De azt hiszem sikerült felnőnöm a feladathoz, legalábbis az üres tányérok és elégedett arcok ezt igazolták. Ebből az adagból tizennégyen jól laktunk, sőt még másnapra is bőven maradt belőle. Sőt még egy új szóval is gyarapodott a gasztronómiai szókincsem: hagyjuk a hagymát presledni. Ami annyit tesz, üvegesre pirulni.