r
Nosalty Logó

Bébipulyka egészben sütve

0,0

0 ÉRTÉKELÉS33 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Big Boss
Bébipulyka egészben sütve
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

672
Kalória
84.9g
Fehérje
10g
Szénhidrátok
30.3g
Zsír
916.8g
Víz
302.3g
Koleszterin
1.3g
Rost
7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 672 kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 6714 kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 57 kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    84.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5368.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    729 mg
  • Nátrium
    4349 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    916.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    495 micro
  • β-karotin
    1201 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 672 kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    849.4 g

Zsír

  • Összesen
    303.5 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    3023 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    53686.2 g
  • Cink
    71 mg
  • Szelén
    836 mg
  • Kálcium
    855 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    1097 mg
  • Foszfor
    7292 mg
  • Nátrium
    43491 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.9 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    9168.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2582 micro
  • B6 vitamin:
    24 mg
  • B12 Vitamin:
    48 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    468 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    300 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    2307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1334 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    12006 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    421 micro
Összesen 6714 kcal
  • 8% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    373 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    78.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 57 kcal

Elkészítés

  1. Előző nap beáztatjuk a pulykát (Ehhez egy nagy fazék szükséges).
  2. Az üres fazékba beleszórjuk a sót, hozzáöntünk 4 dl vizet, és mérsékelt tűzön addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik.
  3. Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a pulykát, és és a kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket.
  4. Ezután annyi vizet töltünk a fazékba, amennyi teljesen ellepi a szárnyast, és a beáztatott pulykát 24 órára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
  6. A pulykát gondosan lecsöpögtetjük, alaposan megtörölgetjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután betöltjük a hasába a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, a répát, almát és a zellert, majd zsineggel összekötjük a lábait, valamint a szárnyait hozzákötözzük a törzséhez.
  7. A szárnyast a mellével lefelé beletesszük egy nagy tepsibe, és buggyosan alufóliát borítunk rá.
  8. Első menetben 30 percig sütjük, aztán csökkentjük a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és 7 órán át hagyjuk, hogy jól átsüljön.
  9. A vajat krémesre puhítjuk, majd összekeverjük a mézzel.
  10. Levesszük a fóliát még egy halovány pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra.
  11. A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és a sütőbe (amikor már újra forró) visszatesszük 20-30 percre, hogy gyönyör aranybarnára piruljon.
  12. Fordítsuk meg, és ismét kenjük be!
  13. A kész vágódeszkára a pulykát átemeljük, ráborítunk egy nagy darab alufóliát, és minimum 20 percen át így hagyjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 480 perc
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy szép napon a kedvenc hentesemnél álltam sorba és fél füllel meghallottam hogy egy vevő bébipulykát rendel. (Hát persze itt a környéken nem repdesnek pulykák csak megrendelésre kapható.) "Micsoda? Bébipulyka? Nekem is kell!" Szeretem a kihívásokat, ezért mindjárt fel is iratkoztam a listára. No, nem volt hosszú, összesen három darabot rendeltek, ebből az egyik az én madaram volt. Pár nap múlva megkaptam életem első bébijét pulyka formában. Mindjárt megkértem aput, járjon utána, hogy lehet ezt egészben a lehető legfinomabbra elkészíteni. Természetesen újdonsült barátom és immár szakácstársam Z1 tanácsát is kikértem. Mindent összevetve így készült el. Igaz sokat vártam rá, de húsa az omlós bőre ropogós lett, ezért megérte! Lehet, hogy lesz belőle holnap is és holnapután is de egyszer biztosan elfogy. Végre elkészítettem egy olyan ételt, amit nem tudunk egyszerre elpusztítani.:)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csípős tatárbeefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Tejfölös-sonkás rakott tészta

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták, hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta. Talán  ez volt az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!