Amerikai keksz - alaprecept
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
43.8g teljes kiőrlésű liszt145 kcal
-
21.9g vaj157 kcal
-
21.9g nádcukor83 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
12g tojás15 kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 481.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 19.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 171 micro
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.3 g
Zsír
-
Összesen 89.6 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1926.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 251 mg
-
Foszfor 869 mg
-
Nátrium 466 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.7 g
-
Cukor 99 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 79.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 761 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 226 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 683 micro
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 421.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 17.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 164 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 150 micro
Hozzávalók
-
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
10 dkg vaj
-
0.5 kk szódabikarbóna
-
1 db tojás
Elkészítés
- Kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-es fokozat, 180 fok).
- Sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy kivajazzuk.
- Az olvadt vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük.
- Lisztet, szódabikarbónát, sütőport összekeverjük.
- Lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket.
- Diónyi golyókat formázunk (kb. evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk.
- Előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon.
- Áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 1249
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 103317
- Feltöltés dátuma: 2010. december 14.
Ajánló
A20 dkg liszt helyett legalább fele-fele arányban zabkorpa-teljes kiőrlésű liszt keverékkel szoktam a "sima" kekszet is készíteni, legalább ennyi tápanyag legyen benne :-). A fenti egy alaprecept, annyi verziója van, ahányszor megcsinálod: szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabkorpa (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen). Lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit. Mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer. Cukor csökkentése mellett lehet bele tenni mézet, vagy juharszirupot (ekkor vigyázni kell, könnyen megég). Jól illik a tésztába dió, vagy más mag. A képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Ha olyan tortát készítek, amelynek keksz alapja van, vagy könnyű, magas tápértékű keksz jellegű süteményt szeretnék, akkor mindig ezt az alapreceptet használom. Lehetetlen kétszer ugyanúgy elkészíteni, hacsak nem pont ez a cél. Reggelire, tízóraira, uzsonnára, csakúgy nasinak, lehet, diós, mogyorós, csokis, kókuszos, rozs, zab, tönköly, aszalt gyümölcsös...