Álompiskóta, avagy meggyes piskótatekercs sodóval
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
11g porcukor41 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
83g tojás104 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
25g meggylekvár70 kcal
A sodóhoz
-
50g habtejszín146 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
125g tej70 kcal
-
10 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
42g porcukor163 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
100g meggylekvár278 kcal
A sodóhoz
-
200g habtejszín584 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
500g tej280 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához
-
3.2g porcukor12 kcal
-
6.8g finomliszt25 kcal
-
24.8g tojás31 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
7.5g meggylekvár21 kcal
A sodóhoz
-
15g habtejszín44 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
37.5g tej21 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1121.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 350 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 395 mg
-
Nátrium 314 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 103.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 294 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 93 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 309 mg
-
Retinol - A vitamin: 290 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 479 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.4 g
Zsír
-
Összesen 111.2 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1736 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4485.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 1400 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 1580 mg
-
Nátrium 1258 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 231.9 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 412.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1175 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 371 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 241 micro
-
Kolin: 1236 mg
-
Retinol - A vitamin: 1161 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1917 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 30.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
6 ek porcukor
-
6 evőkanál finomliszt
-
6 db tojás
-
0.5 csomag sütőpor
-
10 dkg meggylekvár
A sodóhoz
-
2 dl habtejszín
-
2 db tojássárgája
-
1 evőkanál finomliszt
-
0.5 l tej
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A piskótához
- Az egész tojásokat a porcukorral 20 percig keverjük robotgéppel.
- 20 perc után apránként belekeverjük a sütőporos lisztet (itt tehetünk bele egy kis reszelt citrom héjat is).
- Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük.
- Porcukorral meghintett, tiszta konyharuhára kiborítjuk, és háromszor-négyszer feltekerjük, hogy később ne törjön össze a tészta, majd a konyharuhában tekerve hűlni hagyjuk.
- Míg a piskóta hűl, a tejet felrakjuk forrni.
- A tojássárgákat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd belekeverjük a lisztet, végül csomómentesre keverjük az apránként hozzáadott tejszínnel.
- A forrásban lévő tejbe öntjük folyamatos kevergetés mellett a tejszínes krémet, majd addig főzzük lassú tűzön, míg be nem sűrűsödik mártás állagúra (a sodó később is fog még sűrűsödni).
- A kihűlt piskótatésztát kicsavarjuk, megkenjük a meggydzsemmel, majd feltekerjük, és vékony szeletekre vágva a sodóval együtt tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 37x33
- Sütés ideje: 7 perc
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 21484
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 03.
Ajánló
Meggydzsem helyett természetesen lehet a hagyományos módon, sárgabaracklekvárral is készíteni, de egy egyszerűs piskóta lévén végülis bármilyen töltelék mehet bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Élesztős palacsintát csináltam, akkor került le hosszú idő után a polcról a meggydzsem. Annyira belebolondultam az ízébe! Lévén, hogy a párom imádja a meggyet, mindenképpen ezzel a dzsemmel készített valamivel akartam várni. Nagyon szeretem a piskótát, így jött az ötlet. A piskótatekercset porcukorral meghintve is tálalhatjuk csupán, de nekem akármennyire is puha és isteni finom a sütemény, valahogy kellett hozzá még valami, így készült hozzá a vaníliamártás is. Mindenkinek elnyerte a tetszését itthon. Az elkészítés után negyed órával már csak hűlt helye volt a sütinek, na meg a morzsák... :P