Almás-narancsos kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
38g tej21 kcal
-
4g nádcukor14 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
A töltelékhez (a tészta feléhez)
Összesen
519
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g nádcukor114 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
8g rum18 kcal
-
3g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez (a tészta feléhez)
Összesen
4148
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
24.4g finomliszt89 kcal
-
1.2g élesztő1 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
12.2g tej7 kcal
-
1.2g nádcukor5 kcal
-
1.6g vaj12 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
0.1g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
A töltelékhez (a tészta feléhez)
Összesen
170
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 330.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 134.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Összesen
519
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.9 g
Zsír
-
Összesen 86.9 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 802 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2647.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 243 mg
-
Kálcium 770 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 1131 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 751.6 g
-
Cukor 251 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1076.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 755 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 142 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 566 micro
-
Kolin: 627 mg
-
Retinol - A vitamin: 692 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 541 micro
-
β-crypt 339 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1270 micro
Összesen
4148
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 107.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
170
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
3 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
3 dl tej
-
3 ek nádcukor
-
4 dkg vaj
-
1 ek rum
-
1 csipet só
A töltelékhez (a tészta feléhez)
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt egy deci tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává.
- Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán a tállal leborítva fél óráig kelesztjük.
- Mikor megkelt, kettévágjuk, és külön-külön megtöltjük a tésztákat a lent leírt módon.
- A töltelékhezazalmákat meghámozzuk, magházukat kivágva negyedeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A narancsot meghámozzuk, és a gerezdekről is leszedjük ahártyás részeket, csak a narancs húsát használjuk fel.
- Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a barna nádcukrot, rátesszük az almát és a narancsot, és addig főzzük, míg sűrűvé nem válik. Ekkor hozzákeverjük a fahéjat,és hagyjuk hűlni.
- A tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, és a már kihűlt almatölteléket elsimítjuk rajta, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába tesszük, ruhával letakarva pihentetjük még 30 percig, majd a tetejét sütés előtttojássárgájával lekenjük.
- A tésztamásik felét is megtölthetjükakár cukrozott mákkal, dióval, kakaóval, de fonott kalácsként is megsüthetjük.
- Előmelegített sütőben190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.Miután megsült, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 164
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6737
- Feltöltés dátuma: 2013. február 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Mindig azon gondolkodom, hogy minél változatosabban készítsek el egy-egy ételt. Így vagyok a kalácsokkal is. Se szeri, se száma a variációknak. A kisfiam szokta kérni, hogy süssek kalácsot, mert nagyon szereti. Így amikor kéri, akkor megnézzük, mi van épp itthon, milyen töltelékkel tudom készíteni. Mivel egy nagyobb kalácsnak a tésztáját szoktam bedagasztani, ezt elfelezem, és az egyikbe megy a töltelék, a másik felét meghagyom egyszerű fonott kalácsnak. Így másnap reggelre kakaóval vagy kávéval kitűnő reggeli.