r
Nosalty Logó

Allgäui sajtleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Allgäui sajtleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
sörös
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 600 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 2399 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 124 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    41.1 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1852.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    1122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    343 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    357 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    340 micro
Összesen 600 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    65.5 g

Zsír

  • Összesen
    164.3 g
  • Telített zsírsav
    92 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7410.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    1464 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    1154 mg
  • Nátrium
    4490 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    489.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1370 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    392 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    263 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1251 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1429 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1360 micro
Összesen 2399 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 124 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Elkészítés

A leveshez

  1. A megpucolt vörös- és fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük.
  2. A vajat felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a hagymákat.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átforrósítjuk, de nem barnítjuk meg, majd felengedjük a levessel. Csomómentesre keverjük, sózzuk, és kb. 5-10 percig csendes tűzön forraljuk.
  4. A levest átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszerekből egy-egy csipettel, a sajtokat is belekeverjük, és ismét felforraljuk. Kis lángon jól felolvasztjuk benne a sajtot. Kész a leves.
  5. A levesbetéthez a petrezselymet finomra vágjuk, a kenyérszeleteket meglocsoljuk a sörrel. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 dkg vajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát.
  6. A petrezselymet a maradék 2 dkg vajon megfuttatjuk, a kenyérszeletekre halmozzuk, így adjuk a leveshez.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 398
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 27227
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tudjátok, hol van Allgäu? Én szégyenszemre eleddig nem tudtam, de a finom sajtleves illata és látványa arra késztetett, hogy utánanézzek. Hát Allgäu egy régió Németország déli részén, mégpedig Svábföldön. Persze ezt sejtettem is, mert a recept a Sváb ételek c. szakácskönyvemből való, ami tele van egy sor finomabbnál finomabb, érdekes étellel. Apai ágon onnan származik a családom, igaz, picit nyugatabbról, pontosabban a Fekete-erdő vidékéről. Ahogy nézegetem a térképen és a fényképeken azt a szépséges tájat, és bár eddig soha ilyen gondolatom nem volt, de most nagyon szeretnék elmenni arra a vidékre. Hogy lássam, honnan jöttek azok a réges-régi sváb családok a messzi Magyarországra, úgy 300 éve. És persze nagyon-nagyon megkóstolnám eredetiben az ételeiket, vajon mennyiben hasonlítanak még drága vállaji nagyanyám főztjére.

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...