Allgäui sajtleves
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
A leveshez
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
13g tömlős krémsajt23 kcal
-
25g ementáli sajt98 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A levesbetéthez
-
50g kenyér137 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
10g sör4 kcal
-
15g vaj108 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
A leveshez
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
1000g csirke alaplé70 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
50g tömlős krémsajt90 kcal
-
100g ementáli sajt393 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A levesbetéthez
-
200g kenyér548 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
40g sör17 kcal
-
60g vaj430 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
A leveshez
-
8.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
51.7g csirke alaplé4 kcal
-
10.3g főzőtejszín14 kcal
-
2.6g tömlős krémsajt5 kcal
-
5.2g ementáli sajt20 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A levesbetéthez
-
10.3g kenyér28 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
2.1g sör1 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 41.1 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1852.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 366 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 1122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 122.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 343 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 313 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 357 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 340 micro
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 65.5 g
Zsír
-
Összesen 164.3 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 412 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7410.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 1464 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 1154 mg
-
Nátrium 4490 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 150.2 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 489.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1370 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 392 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 263 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 1251 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1429 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1360 micro
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 383.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 232 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
4 ek vaj
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 l csirke alaplé
-
2 dl főzőtejszín
-
5 dkg tömlős krémsajt
-
10 dkg ementáli sajt
-
fehér bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
A levesbetéthez
-
4 szelet kenyér
-
0.5 csokor petrezselyem
-
40 ml sör
-
6 dkg vaj
Elkészítés
A leveshez
- A megpucolt vörös- és fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük.
- A vajat felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a hagymákat.
- Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átforrósítjuk, de nem barnítjuk meg, majd felengedjük a levessel. Csomómentesre keverjük, sózzuk, és kb. 5-10 percig csendes tűzön forraljuk.
- A levest átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszerekből egy-egy csipettel, a sajtokat is belekeverjük, és ismét felforraljuk. Kis lángon jól felolvasztjuk benne a sajtot. Kész a leves.
- A levesbetéthez a petrezselymet finomra vágjuk, a kenyérszeleteket meglocsoljuk a sörrel. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 dkg vajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát.
- A petrezselymet a maradék 2 dkg vajon megfuttatjuk, a kenyérszeletekre halmozzuk, így adjuk a leveshez.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 398
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 27238
- Feltöltés dátuma: 2013. február 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Tudjátok, hol van Allgäu? Én szégyenszemre eleddig nem tudtam, de a finom sajtleves illata és látványa arra késztetett, hogy utánanézzek. Hát Allgäu egy régió Németország déli részén, mégpedig Svábföldön. Persze ezt sejtettem is, mert a recept a Sváb ételek c. szakácskönyvemből való, ami tele van egy sor finomabbnál finomabb, érdekes étellel. Apai ágon onnan származik a családom, igaz, picit nyugatabbról, pontosabban a Fekete-erdő vidékéről. Ahogy nézegetem a térképen és a fényképeken azt a szépséges tájat, és bár eddig soha ilyen gondolatom nem volt, de most nagyon szeretnék elmenni arra a vidékre. Hogy lássam, honnan jöttek azok a réges-régi sváb családok a messzi Magyarországra, úgy 300 éve. És persze nagyon-nagyon megkóstolnám eredetiben az ételeiket, vajon mennyiben hasonlítanak még drága vállaji nagyanyám főztjére.