r
Nosalty Logó

Áfonyás pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Czikle Szabina
Áfonyás pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 628 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 5033 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 339 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    31.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    272 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 628 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    75.3 g

Zsír

  • Összesen
    254.8 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1470 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1812.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    278 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    1026 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    614.9 g
  • Cukor
    132 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    530.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    785 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2176 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1216 micro
Összesen 5033 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 339 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Elkészítés

Tészta

  1. Mint ahogy a "storyban" is említettem, a tésztát két adagban készítsük el. Ez azért fontos, mert egy részét a tepsibe rakjuk, másik részét pedig díszítésként használjuk a tetejére.
  2. A lisztet és a sót egy közepes méretű edényben összemorzsoljuk a (hideg) vajjal. Megkönnyíthetjük a dolgunk, ha gyorsan dolgozunk, ügyelünk arra,hogy a vaj ne melegedjen fel a kezünkben, és ha a vajat a lisztes edénybe tétele előtt kockára vágjuk.
  3. Egy kistányérban felverjük a tojássárgát és a vizet. A kész keverék egynegyedét villával belekeverjük a lisztes, vajas tálba. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl vizes a tészta, akkor jó, ha nem morzsolódik szét, vagyis megtartja a formáját. Ha kész, akkor megismételjük a tészta elkészítését, hogy két adagot kapjunk. Ezeket belecsomagoljuk egy-egy folpackba, és (min 30 percig, legfeljebb 3 napig) hűtőben tároljuk.

Töltelék

  1. A töltelék elkészítése nagyon egyszerű, előveszünk egy közepes méretű edényt, és az összes hozzávalót összekavarjuk. A keményítőt lehetőleg ne hagyjuk ki, különben a kész süteményben elfolyhat a töltelékünk, ami nem túl gusztusos.

Sütés

  1. Egy nyújtódeszkát meghintünk liszttel, majd az egyik tésztát a tepsi formájára nyújtjuk. Ha könnyen elszakadna a tészta, akkor adjunk még hozzá a korábbi tojásos-vizes keverékből. Ha megvan a kívánt forma, akkor belehelyezhetjük a pitesütő-formába, ügyeljünk arra, hogy a tésztánk ne legyen túl vékony, se túl vastag. Az alját szurkáljuk meg villával.
  2. Beleöntjük a tölteléket a tepsibe, majd az előző technikával kinyújtjuk a második adag tésztánkat is. Több módon is díszíthetünk, szimplán ráhelyezhetjük a tésztát a töltelék tetejére, vagy akár befonhatjuk a tésztát, kivághatunk egy formát. Én különböző módokat használtam, felcsíkoztam a tésztát, majd keresztben ráhelyeztem a töltelékre. A fonás nagyon egyszerű, három csík tésztát az egyik végükön összecsippentünk, majd lazán befonjuk. A kedvencem mégis a rózsa, kivágunk négy-öt darab kör alakú tésztát majd egymás mellé rakjuk őket. Képzeljük el az olimpiai karikákat, ahogy ott a két szín, itt a két tészta metszetét kell összeragasztanunk. A tojásos-vizes keverékkel összenyomkodjuk ezt a területet, majd a "kör-sorozatot" feltekerjük, összenyomjuk az egyik felét, majd a szirmokat kiigazítjuk.
  3. A kész pitét lekenhetjük tojásfehérjével, hogy szép színe legyen. Berakjuk a sütőbe, majd 220 fokon 15 percig sütjük, aztán levesszük 180 fokra, és további 30-35 percig sütjük. Ha a teteje aranybarna, akkor készen vagyunk. Fagylalttal vagy pudinggal tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2430
  • Feltöltés dátuma: 2019. augusztus 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Czikle Szabina 2 recept

A pite tésztáját már több alkalommal elkészítettem, de bevallom, az áfonyás recepttől egy kicsit tartottam. Attól féltem, hogy nem lesz elég édes, vagy elfolyik majd, túl sok ez vagy túl sok az, de úgy érzem, elkészítettem a tökéletes áfonyás pités desszertet. Az áfonyát felcserélhetjük szinte bármelyik gyümölcsre. Fontos (ezt a receptben is megemlítem majd), hogy a tésztát két adagban készítsük el. Kellemes sütögetést kívánok!

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...