Áfonyás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Czikle Szabina
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
Tészta
-
70g finomliszt255 kcal
-
0g só0 kcal
-
35g vaj251 kcal
-
15g víz0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
Töltelék
Sütés
Összesen
628
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
Tészta
-
560g finomliszt2038 kcal
-
0g só0 kcal
-
280g vaj2008 kcal
-
120g víz0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
Töltelék
Sütés
Összesen
5033
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
Tészta
-
37.7g finomliszt137 kcal
-
0g só0 kcal
-
18.9g vaj135 kcal
-
8.1g víz0 kcal
-
5.4g tojássárgája17 kcal
Töltelék
Sütés
Összesen
339
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 31.9 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 226.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 66.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 272 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
628
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.3 g
Zsír
-
Összesen 254.8 g
-
Telített zsírsav 150 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1470 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1812.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 278 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 1026 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 614.9 g
-
Cukor 132 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 530.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2229 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 289 micro
-
Kolin: 785 mg
-
Retinol - A vitamin: 2176 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 609 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1216 micro
Összesen
5033
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
339
kcal
Hozzávalók
Tészta
Töltelék
Sütés
Elkészítés
Tészta
- Mint ahogy a "storyban" is említettem, a tésztát két adagban készítsük el. Ez azért fontos, mert egy részét a tepsibe rakjuk, másik részét pedig díszítésként használjuk a tetejére.
- A lisztet és a sót egy közepes méretű edényben összemorzsoljuk a (hideg) vajjal. Megkönnyíthetjük a dolgunk, ha gyorsan dolgozunk, ügyelünk arra,hogy a vaj ne melegedjen fel a kezünkben, és ha a vajat a lisztes edénybe tétele előtt kockára vágjuk.
- Egy kistányérban felverjük a tojássárgát és a vizet. A kész keverék egynegyedét villával belekeverjük a lisztes, vajas tálba. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl vizes a tészta, akkor jó, ha nem morzsolódik szét, vagyis megtartja a formáját. Ha kész, akkor megismételjük a tészta elkészítését, hogy két adagot kapjunk. Ezeket belecsomagoljuk egy-egy folpackba, és (min 30 percig, legfeljebb 3 napig) hűtőben tároljuk.
Töltelék
- A töltelék elkészítése nagyon egyszerű, előveszünk egy közepes méretű edényt, és az összes hozzávalót összekavarjuk. A keményítőt lehetőleg ne hagyjuk ki, különben a kész süteményben elfolyhat a töltelékünk, ami nem túl gusztusos.
Sütés
- Egy nyújtódeszkát meghintünk liszttel, majd az egyik tésztát a tepsi formájára nyújtjuk. Ha könnyen elszakadna a tészta, akkor adjunk még hozzá a korábbi tojásos-vizes keverékből. Ha megvan a kívánt forma, akkor belehelyezhetjük a pitesütő-formába, ügyeljünk arra, hogy a tésztánk ne legyen túl vékony, se túl vastag. Az alját szurkáljuk meg villával.
- Beleöntjük a tölteléket a tepsibe, majd az előző technikával kinyújtjuk a második adag tésztánkat is. Több módon is díszíthetünk, szimplán ráhelyezhetjük a tésztát a töltelék tetejére, vagy akár befonhatjuk a tésztát, kivághatunk egy formát. Én különböző módokat használtam, felcsíkoztam a tésztát, majd keresztben ráhelyeztem a töltelékre. A fonás nagyon egyszerű, három csík tésztát az egyik végükön összecsippentünk, majd lazán befonjuk. A kedvencem mégis a rózsa, kivágunk négy-öt darab kör alakú tésztát majd egymás mellé rakjuk őket. Képzeljük el az olimpiai karikákat, ahogy ott a két szín, itt a két tészta metszetét kell összeragasztanunk. A tojásos-vizes keverékkel összenyomkodjuk ezt a területet, majd a "kör-sorozatot" feltekerjük, összenyomjuk az egyik felét, majd a szirmokat kiigazítjuk.
- A kész pitét lekenhetjük tojásfehérjével, hogy szép színe legyen. Berakjuk a sütőbe, majd 220 fokon 15 percig sütjük, aztán levesszük 180 fokra, és további 30-35 percig sütjük. Ha a teteje aranybarna, akkor készen vagyunk. Fagylalttal vagy pudinggal tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2427
- Feltöltés dátuma: 2019. augusztus 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Czikle Szabina
2 recept
A pite tésztáját már több alkalommal elkészítettem, de bevallom, az áfonyás recepttől egy kicsit tartottam. Attól féltem, hogy nem lesz elég édes, vagy elfolyik majd, túl sok ez vagy túl sok az, de úgy érzem, elkészítettem a tökéletes áfonyás pités desszertet. Az áfonyát felcserélhetjük szinte bármelyik gyümölcsre. Fontos (ezt a receptben is megemlítem majd), hogy a tésztát két adagban készítsük el. Kellemes sütögetést kívánok!