Használj jó fajta krumplit!
Krumplipüréhez a lisztes burgonyák a legmegfelelőbbek. Hogy honnan tudhatod, melyek ezek? Legegyszerűbben a színük alapján ismerheted fel, a sárgás héjúak általában a lisztes társaságba tartoznak.
Ne egyből forró vizet önts a krumplira!
Ha rögtön leforrázod a burgonyákat, nem egyenletesen fognak megfőni, ugyanis a külsejük hamarabb megpuhul és széttöredezik, míg belsejük még nyers marad. Ehelyett önts a krumpliadagra annyi hideg vizet, amennyi ellepi, majd forrald fel és mérsékeld alatta a lángot, amíg teljesen elkészül!
Ízesítsd a vizet!
Ne felejtsd el megsózni a fővővizet! A só így jobban eloszlik a burgonyában, mint mikor utólag ízesíted, sőt, így kevesebbet kell használnod utólag. A vízbe tehetsz még babérlevelet, kakukkfüvet, vagy akár fokhagymát is, hogy ízesebb legyen a püré.
Botmixer helyett válaszd a krumplinyomót!
A botmixer ugyan gyorsabban pépessé varázsolja a főtt burgonyát, de ugyanakkor széttöri a benne lévő keményítőt, ami gumis, nyúlós masszát eredményezhet. Így javasoljuk, hogy válaszd inkább a lassabb kézi módszert, amiért cserébe jó állagú lesz a püré!
Melegítsd fel a tejet és a vajat, mielőtt hozzákevernéd a krumplihoz!
A hideg tej és vaj nem csak lehűti a pürét, de sokkal nehezebb egyenletesen elkeverni benne. Tedd a tejet (vagy tejszínt) egy edénybe és melegítsd fel a vajjal együtt! Ha a vaj egészen elolvadt, akkor keverd a krumplihoz!