HIRDETÉS

Úgy tudom,hogy a főzelékfélék főzőlevét kár kiönteni,mivel sok tápanyag van bennük.A babgulyás recepteknél is az a javaslat,hogy főzőlével együtt adjuk a babot a húshoz.Ezért nem értem a konzervvel kapcsolatos kivételt.

HIRDETÉS

14 nappal később

Tudomásom szerint a legtöbb konzerv tele van konzerválószerrel...
Ezen kívül elég hosszú a lejáratuk, így semmiképp sem árt, ha kiöntöd a konzervlét és átmosod a babot, kukoricát, zöldborsót, bármit.

Nalunk magas a sotartalma a konzerveknek es ezert ajanljak a leszurest illetve leoblitest.

11 nappal később

Sajnos ez egy városi legenda alapján történik. A legenda az, hogy a konzervekben konzerválószer van. Az igazság az, hogy nincsen bennük már vagy ötven-hatvan éve. Az üveges vagy fémdobozos konervek hőkezeltek és ezért állnak el egy-két évig.
DE sokan bedőlnek ennek a régi és nem tudom, hogyan terjedő babonának.
Egy-két félkonzerv van, savanyúságok, izesítők amik nem hőkezeltek, azoknál szépen fel van tüntetve, hogy milyen konzerválószer van bennük.

1 hónappal később

A hazipatika.com azt írja: "A bab külső héjában található az úgynevezett rezisztens keményítő, egy olyan rostfajta, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni. Tanácsos lehet a babot éjszakára beáztatni, a víz hatására ugyanis a rostok egy része lebomlik, ezzel pedig képesek vagyunk a puffadás mértékét jelentősen csökkenteni."
Korábban hallottam, olvastam valahol, hogy nem csak az áztatólevet kell leönteni, hanem azt is, amiben először felforraljuk, majd új lében kell puhára megfőzni, így jelentősen csökkenthető a bab puffasztó hatása. De mivel a konzerv babba belefőzik ezt a "rezisztens keményítőt", nem hiszem hogy igazán működne a módszer, inkább csak egy félreértés.

Lehet, hogy ennek valami egészen pontos tudományos magyarázata van, de én a másfelől közelíteném meg ezt a kérdést: mert szerintem nem gusztusos az a szotty, amiben a konzerv bab úszkál. (De én a mirelitet is megmosom, úgyhogy ne hallgassatok rám. )

HIRDETÉS

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS