"Nagymamám az élesztőt betette a langyos tejbe, adott neki egy kis cukrot, és vigyázni kellett, hogy ki ne fusson az edényből. A mai élesztők nem mindig akarnak feljönni. Ezért a következőt ajánlom: ha öt percen belül nincs nyoma annak, hogy az élesztő megmozdulna (nincs pezsgés, buborékok), öntsük ki, menjünk át a boltba vagy a szomszédasszonyhoz másik élesztőért. Ha megmozdult, de lusta, akkor tegyünk hozzá még kétszer annyit, és hagyjuk még egyszer annyi ideig, mint amennyi a receptben írva vagyon. Ezután már használhatjuk, attól függetlenül is, hogy rendesen feljött-e vagy sem. Van recept, amikor a lisztbe belemorzsolják az élesztőt, ilyenkor azonban, ha az élesztő nem jó, nem fog sikerülni a tészta! Ugyanez érvényes a porélesztőre is. Ha kenyérsütőgépbe kell az élesztő, nézzük meg a porélesztő szavatosságát, és bízzunk benne - vagy használjunk itt is felfuttatott klasszikus élesztőt a fentiek szerint."
Javasolt kérdések
kérdés | Kategória | Válaszok | Megtekintések | Tevékenység |
---|---|---|---|---|
Mitől fog könnyebben megfőni a bab? | Főzés | 0 | 2.6ezer | '17 Aug |
A száraz péksütemény hasznosítható valahogy? | egyéb kérdések | 1 | 3.1ezer | '16 Sep |
Adagok mennyisége | desszert | 1 | 3.9ezer | '19 Jun |
A xillit tulajdonságai, ill. alkalmazhatósága | Egészség | 3 | 3.5ezer | '18 Jan |
Hogy süssek zöldséget sütőzacskóban? | zöldségek sütése | 0 | 5.6ezer | '15 Nov |