"Nagymamám az élesztőt betette a langyos tejbe, adott neki egy kis cukrot, és vigyázni kellett, hogy ki ne fusson az edényből. A mai élesztők nem mindig akarnak feljönni. Ezért a következőt ajánlom: ha öt percen belül nincs nyoma annak, hogy az élesztő megmozdulna (nincs pezsgés, buborékok), öntsük ki, menjünk át a boltba vagy a szomszédasszonyhoz másik élesztőért. Ha megmozdult, de lusta, akkor tegyünk hozzá még kétszer annyit, és hagyjuk még egyszer annyi ideig, mint amennyi a receptben írva vagyon. Ezután már használhatjuk, attól függetlenül is, hogy rendesen feljött-e vagy sem. Van recept, amikor a lisztbe belemorzsolják az élesztőt, ilyenkor azonban, ha az élesztő nem jó, nem fog sikerülni a tészta! Ugyanez érvényes a porélesztőre is. Ha kenyérsütőgépbe kell az élesztő, nézzük meg a porélesztő szavatosságát, és bízzunk benne - vagy használjunk itt is felfuttatott klasszikus élesztőt a fentiek szerint."