Ritkán esik szó róla, mi az, ami igazán jót tesz az agyműködésnek. Itt van pár ötlet, hogy mit egyél, ha szeretnéd felpörgetni a szürkeállományod:
-
Zabkása: fogyasztásukkal nemcsak rostokhoz jutunk, de kutatások szerint csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is
-
Bogyós gyümölcsök: a bennük található flavonoidok az agyi működés hanyatlását lassítják
-
Fahéj: erősíti a memóriát
-
Hüvelyesek: bár magas a szénhidráttartalmuk, felszívódásuk lassú, így egyenletes marad az agy energiaellátása, ami azért jó, mivel az agyunk nem képes raktározni a glükózt.
-
Olajos magvak: E-vitamintartalmuk segíti az agyműködés frissen tartását. Egy marék tökmag elfogyasztása fedezi a napi ajánlott cinkmennyiséget, és javítja a memóriát.
-
Halak: omega-3 zsírtartalmuknak köszönhetően csökkentik a demencia és az Alzheimer kialakulásának kockázatát. A lazac és a tonhal jó D-vitaminforrások, és az agy védelmét is szolgálják.
-
Csoki: serkenti az agyműködést, antioxidánsokat tartalmaz és természetes élénkítőszereket, például koffeint, ami erősíti a koncentrációképességet. Hatással van az endorfinképződésre, így javítja a kedélyállapotot. Ha lehet, válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládét.
-
K-vitamintartalmú zöldségek: a saláta, spenót, karfiol, brokkoli, kelbimbó hozzájárulnak a kognitív képességeink szinten tartásához.