Gyakran hallani, hogy „Legyen rostdús az étrended!”, de vajon miért van olyan nagy szükség rájuk?
Az egészségeseknek az ajánlott rostbevitel napi 25-30 g. Emellett több betegség esetén, például a cukorbetegek, az elhízottak és a magas koleszterinszinttel élőknek is, fokozottan figyelniük kell a rostdús étrendre.
A rostok leglényegesebb élettani hatásai a következők:
- mérséklik a koleszterin hasznosulását, így csökkentik a koleszterinszintet
- kiegyenlítik a szénhidrátok felszívódását, ez által segítik a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartását
- a beleinkben lakó jó baktériumoknak, a probiotikumoknak táptalajai
- a jó emésztés elősegítői, a vastagbéldaganatok megelőzésében is szerepük van
- elegendő folyadékkal együtt fogyasztva nélkülözhetetlen szerepük van a testtömegcsökkentő étrendben, mivel növelik a teltségérzetet, és így segítik a „jóllakva fogyást”.
Még többet a rostokról itt olvashatsz.