Márna
Leírás
A márna a pontyfélék családjába tartozó édesvízi halfajta, amely Európa nagy részén, többek között Magyarországon is őshonos. Általában a gyors vízű patakokat, folyókat kedveli, táplálékát a kavicsos, homokos mederfenéken turkálva keresi. Hossza nagyjából 40-50 cm, súlya pedig elérheti a 4-5 kg-ot. Magyarországon csak bizonyos időszakokban, akkor is méret- illetve súlykorlátozás mellett horgászható. A márna húsa sovány, ízletes és nem túl erőteljesen halízű, viszont tele van szálkával. Miután íze gyengébb, bártan fűszerezhetjük. Általában sütve vagy grillezve szokták elkészteni, érdemes a felhasználás előtt 1-2 órára bepácolni.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Márna
fehérjetartalom
20.77 g
zsírtartalom
58005.902 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
71.42 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
245 mg
Nátrium
52 mg
Kalcium
43 mg
Magnézium
22 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.2 g
Kolin
65 mg
Niacin - B3 vitamin
4.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.94 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
20.77 g
Zsír
telített zsírsav
1.149 g
egyszeresen telített zsírsav
3.254 g
többszörösen telített zsírsav
1.499 g
koleszterin
58 g
ásványi anyagok
Kalcium
43 mg
Vas
1.5 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
245 mg
Nátrium
52 mg
Cink
0.66 mg
Réz
0.188 mg
Mangán
0.851 mg
Szelén
12.6 µg
szénhidrát
víz
71.42 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.35 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.33 mg
Niacin - B3 vitamin
4.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.94 mg
Folát
13 µg
Kolin
65 mg
Retinol
17 µg
E vitamin
0.2 mg
D vitamin
155 µg
K vitamin
0.1 µg
B12 vitamin
7.79 µg
A vitamin
17 µg
C vitamin
0.5 mg
B6 vitamin
0.2 g