Istengyalulta tök
Leírás
Nagyon kevesen ismerik ezt a tökfajtát. Az istengyalulta tök nevet azért kapta, mert ezt a tököt nem kell legyalulni, ugyanis főzés után szálaira esik szét. Ritkán látni ilyen tököt piacon, de ha valaki venni akar, akkor a héját nézze meg, mert keménynek kell lennie. Szinte kopognia kell, akkor érett. Belül a magok fekete színűek. Nagyon finom főzelék készülhet belőle.
Mikor vegyem
Az első kisebb fagyok beálltakor (november) szokták betakarítani. Rövid szárral együtt kell levágni. Egész tavaszig eltartható.
hogyan tároljam
Fagymentes helyen kell tárolni.
100g Istengyalulta tök
fehérjetartalom
0.64 g
zsírtartalom
0.398 g
szénhidráttartalom
6.91 g
víztartalom
91.6 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Nátrium
17 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.101 g
Kolin
8.2 mg
C vitamin
2.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.95 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.64 g
Zsír
telített zsírsav
0.117 g
egyszeresen telített zsírsav
0.042 g
többszörösen telített zsírsav
0.239 g
ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Vas
0.31 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
12 mg
Nátrium
17 mg
Cink
0.19 mg
Réz
0.037 mg
Mangán
0.125 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
1.5 g
cukor
2.76 g
víz
91.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.018 mg
Niacin - B3 vitamin
0.95 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.36 mg
Folát
12 µg
Kolin
8.2 mg
Alfa-karotin
16 µg
Béta-karotin
64 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
0.9 µg
A vitamin
6 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.101 g