Fekete retek
Leírás
(Raphanus niger) A fekete retek Ázsia területéről származik, és már az ókori egyiptom papjai gyógyászati célokra olajat készítettek a fekete retek magjából. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és télen is jól tárolható. Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres. Illóolajban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. Antioxidánstartalma magas. A népi gyógyászatban epe- és májtisztító hatású szerként közismert, de ugyancsak jó rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen. A vörös- és fokhagymához hasonlóan a fekete retek is baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer. A félbevágott retek alján talpat vágunk, majd közepét kivájjuk és mézet töltünk bele. Fóliával alaposan becsomagoljuk és 24 órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Ezalatt az idő alatt a méz átveszi a retek ízét és vitamintartalmát, melyet az üregből fogyasszunk el. Ezután egy kicsit mélyíthetünk az üregen és újabb adag mézet tölthetünk bele. Fontos: A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás némi elővigyázatosságra, mértékletességre int fekete retekkel kapcsolatban. Fogyasztását nem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Leginkább a téli vitaminszegény hónapokban találkozhatunk vele a piacokon. Zsenge változatban - ahogy a többi retekfélénél is - nemcsak a gyökerét, de a leveleit is fogyaszthatjuk.
hogyan tároljam
Pincében, homokkal rétegezve egész télen eltartható, de a hűtőszekrény zöldséges rekeszében is nagyon sokáig friss marad.
100g Fekete retek
fehérjetartalom
0.68 g
zsírtartalom
0.097 g
szénhidráttartalom
3.4 g
víztartalom
95.27 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
39 mg
Kalcium
25 mg
Foszfor
20 mg
Magnézium
10 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.071 g
C vitamin
14.8 mg
Kolin
6.5 mg
Niacin - B3 vitamin
0.254 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.68 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.017 g
többszörösen telített zsírsav
0.048 g
ásványi anyagok
Kalcium
25 mg
Vas
0.34 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
20 mg
Nátrium
39 mg
Cink
0.28 mg
Réz
0.05 mg
Mangán
0.069 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
1.86 g
víz
95.27 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.012 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.039 mg
Niacin - B3 vitamin
0.254 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.165 mg
Folát
25 µg
Kolin
6.5 mg
Béta-karotin
4 µg
Lutein+zeaxantin
10 µg
K vitamin
1.3 µg
C vitamin
14.8 mg
B6 vitamin
0.071 g