Fekete retek

A fekete retek Ázsia területéről származik, sőt, már az ókori Egyiptom papjai is gyógyászati célú olajat készítettek magjából. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú, és télen is jól tárolható. Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres.
A fekete retek (latin neve: Raphanus sativus var. niger) egy tápanyagban gazdag gyökérzöldség, amelyet évszázadok óta használnak mind élelmiszerként, mind gyógyászati célokra. Erős, kissé csípős íze van, de számtalan egészségügyi előnye van.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A fekete retek egy sokoldalúan felhasználható alapanyag a konyhában, másrészről kiváló gyógynövény. A fekete retket savanyítva, nyersen, főzve vagy sütve, de levét is fogyasztják, gyakran mézzel összekeverve. A téli hónapok zöldsége, ezért különösen jól jön a vitaminszegény időszakban számos jótékony hatása miatt.
Fekete retket az őszi és téli hónapokban kapni, elsősorban piacon és zöldségárusoknál, de olykor megtalálható szuper- és hipermarketek kínálatában is. Nagyobb mennyiséget is lehet vásárolni, ha biztosítani tudjuk a megfelelő tárolását. Hűvös, száraz helyen, például hűtőszekrényben tárolva több hétig is eláll. Fontos, hogy a héját sértetlenül hagyjuk, mert az segít megőrizni a frissességét.
A fekete retek illóolajban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. Antioxidánstartalma magas. A népi gyógyászatban epe- és májtisztító hatású szerként közismert, de ugyancsak jó rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen. A vörös- és fokhagymához hasonlóan a fekete retek is baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer: ha a félbevágott retek alján talpat vágunk, majd közepét kivájjuk, és mézet töltünk bele, fóliába csomagoljuk, és 24 órára hűtőszekrénybe állítjuk, ezalatt az idő alatt a méz átveszi a retek ízét és vitamintartalmát, melyet az üregből elfogyaszthatunk. Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.
A fekete retek serkenti az epe termelését és a máj működését, valamint a méregtelenítést. Rostban gazdag, segíthet a székrekedés enyhítésében és az emésztőrendszer tisztításában. Hagyományosan légúti fertőzések és köhögés kezelésére használják. A benne található vegyületek segíthetnek csökkenteni a rossz LDL-koleszterin szintjét.
Még több fekete retekkel készült receptért görgess lejjebb!
Leginkább a téli, vitaminszegény hónapokban találkozhatunk vele. Zsenge változatban - ahogy a többi retekfélénél is - nemcsak a gyökerét, de a leveleit is fogyaszthatjuk.
Hűvös, száraz helyen, például hűtőszekrényben tárolva több hétig is eláll. Fontos, hogy a héját sértetlenül hagyjuk, mert az segít megőrizni a frissességét.
fehérjetartalom
0.68 g
zsírtartalom
0.097 g
szénhidráttartalom
3.4 g
víztartalom
95.27 g
Nátrium
39 mg
Kalcium
25 mg
Foszfor
20 mg
Magnézium
10 mg
B6 vitamin
0.071 g
C vitamin
14.8 mg
Kolin
6.5 mg
Niacin - B3 vitamin
0.254 mg
fehérje
0.68 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.017 g
többszörösen telített zsírsav
0.048 g
ásványi anyagok
Kalcium
25 mg
Vas
0.34 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
20 mg
Nátrium
39 mg
Cink
0.28 mg
Réz
0.05 mg
Mangán
0.069 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
1.86 g
víz
95.27 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.012 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.039 mg
Niacin - B3 vitamin
0.254 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.165 mg
Folát
25 µg
Kolin
6.5 mg
Béta-karotin
4 µg
Lutein+zeaxantin
10 µg
K vitamin
1.3 µg
C vitamin
14.8 mg
B6 vitamin
0.071 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!