Őszintén megmondom, semmi problémám a jól bevált, klasszikus ízekkel és receptekkel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne szeretnék velük alkalomadtán kísérletezni, játszadozni. Szerintem nincsen ebben semmi rossz, az újragondolással nem vész el az eredeti recept tekintélye, sőt, talán úgy is mondhatnánk, hogy az ismételt átalakítás és feldolgozás a tisztelet jele az alapul szolgáló étel felé. Na de félre a nagy szavakkal, inkább elmesélem, hogy mi is az a grillázsos zserbótorta. Jól hangzik, nem?
A három király íz
A zserbó – ízeit tekintve – nem akar minket térdre kényszeríteni és teljesen lenyűgözni. Persze ettől még egy zseniálisan finom sütemény, azonban zsenialitása az egyszerűségében rejlik.
A csokoládé, dió és baracklekvár együttese olyan élményt nyújt, amit kevés másik édesség képes utánozni.
Nem kell sok különleges alapanyag, nem kell extravagáns fűszerezés vagy ízesítés, a három szinte szerénynek mondható hozzávaló elviszi az egész süteményt a hátán anélkül, hogy bármilyen hiányérzetünk lenne a dologgal kapcsolatban.
Dió a tészta között, dió a tésztában?
Ez eddig mind nagyon szép és jó, nekem csupán egy kifogásolnivalóm van a zserbó kapcsán: a rétegezés. A tésztalapok egymásra pakolása önmagában egy vészterhes folyamat, az ember szinte érzi, ahogy a keselyűk köröznek a feje felett, azt várva, hogy mikor szakad el végre az a tészta.
Nem is beszélve arról, hogy a sütőben is érhetnek minket meglepetések: többek között a zserbó megrepedésének, túlbarnulásának vagy kiszáradásának képében. Milyen jó lenne, ha megszabadulhatnánk ezektől az aggodalmaktól!
Részben ezért alkottam meg a zserbó tortaalteregóját: egyszerű kíváncsiságból, hogy vajon mi sül majd ki a dologból. Ugyan ezt a süteményt is kellett rétegeznem, azonban a feladat közel sem volt olyan problémás, mint a klasszikus verzió esetében.
A dió belekerült a torta piskótájába, a rétegek közé pedig a baracklekvár költözött. Mindezt bevontam egy komoly mennyiségű csokoládéval, és az újraszabás meg is történt. Már csak egy kis extra hiányzott a receptből.
Kívül-belül grillázs
Az extrára végül szintén a zserbó alapjai között matatva találtam rá. Hogy még diósabb, még mélyebb karakterű ízt adhassak a tortának, vettem a diót, és grillázzsá varázsoltam. Ebből került aztán a piskótába és a torta külsejére is.
Kétségtelen, hogy fantasztikus plusz ízt ad a süteménynek, de ne feledkezzünk meg a ropogós textúra élményéről vagy az egész grillázstábla összezúzásának gyermeki öröméről sem. Ezért már megéri házi grillázst készíteni.
És persze sosem lesz olyan alkalom, hogy visszautasítanék egy szelet (vagy egy nagy tepsi) klasszikus zserbót, összességében elmondhatom, hogy a zserbótorta esélyes befutója lesz a következő évek karácsonyi felhozatalának.
Így készül a grillázsos zserbótorta
Hozzávalók a piskótához: 225 g liszt, 2 teáskanál sütőpor, 100 g darált dió, 225 g vaj, 225 g cukor, 4 db tojás, 1 narancs héja, 1 csipet só
Hozzávalók a grillázshoz:150 g cukor, 100 g dió
Hozzávalók a csokoládékrémhez: 350 g étcsokoládé, 350 ml tejszín
Hozzávalók az összeállításhoz: 1 üveg baracklekvár, 1 marék dió
Kezdjük a grillázzsal: a diót aprítsuk fel, durva állagú legyen, kisebb és nagyobb darabokkal. Egy nagy serpenyőben kezdjük melegíteni a cukrot, közepes lángon. Amikor a szélein elkezd olvadni a cukor, óvatosan kezdjük el körbeforgatni a serpenyőt, hogy egyenletesen olvadjon a cukor, és ne égjen oda.
Amikor a cukor teljesen elolvadt, és enyhén karamellizálódott, vegyük le a lángról, és szórjuk bele a diót. Gyors mozdulatokkal keverjük össze, amíg már nincsenek benne száraz részek, és a diót teljesen bevonta a karamell.
A grillázst öntsük egy sütőpapírral kibélelt tálcára vagy tepsire. Hajtsuk rá a sütőpapír széleit és egy sodrófával lapítsuk ki, amennyire csak tudjuk. Vigyázzunk vele, mert nagyon forró. A grillázs, ahogy hűl, egyre keményebb lesz, így minél előbb vékonyra kell nyújtanunk. 1-1,5 centis vastagság már optimális.
Hagyjuk kihűlni a grillázslapot, majd amikor már teljesen hideg, törjük össze. Legyen egy része, amit kisebb darabokra törünk, illetve egészen finom, porszerű grillázsunk is legyen (ez a torta bevonásához kell majd). A darabokat tegyük félre a piskótához.
A piskótához keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat a cukorral. Reszeljük bele egy kezeletlen narancs héját, és adjuk hozzá az első tojást. Keverjük el alaposan, és amikor a vaj felvette az első tojást, jöhet a második. Így adjuk hozzá mind a négy tojást, hogy szép, egyenletes masszát kapjunk.
Keverjük el a lisztet, darált diót, sütőport és a sót. Öntsük a vajas-tojásos keverékhez, és egy spatulával, gyors mozdulatokkal keverjük egységes állagúra. Keverjünk el a tésztában 1-2 marék darabos grillázst is.
Melegítsük elő a sütőnket 160℃-ra, és vajazzunk ki egy 18 centis tortaformát. Osszuk a piskóta tésztáját háromfelé, és süssük mindegyiket 25-30 percig. Ha van három ugyanolyan formánk, egyszerre is betehetjük őket a sütőbe. Hagyjuk a piskótákat kihűlni, és közben készítsük el a csokoládékrémet.
Melegítsük fel a tejszínt (ne forraljuk), majd öntsük a kis darabokra tört csokoládéra. Hagyjuk 10 percig állni, és ez alatt az idő alatt ne nyúljunk hozzá. A 10 perc leteltével keverjük csomómentesre egy habverővel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Nagyjából 15 perc után verjük egy kis ideig (1-2 perc) kézi robotgéppel, hogy laza, kenhető állagú legyen. Vigyázzunk rá, nehogy túlverjük, mert akkor szétesik az állaga. Ne hagyjuk sokáig állni, mert megszilárdul.
Vegyük az első tortalapunkat, és kenjük meg alaposan baracklekvárral. Mindenképpen sűrű lekvárt használjunk, hogy ne folyjon ki a süteményből. Rétegezzük tovább a piskótákat a lekvárral. A torta tetejére ne kenjünk belőle, mert nem tudjuk majd bevonni a csokoládéval.
A csokis krémet vigyük föl egy spatulával a torta oldalára és tetejére, majd egyengessük el egy habkartonnal. Amíg nem szilárdult meg teljesen, nyomjunk az oldalára a porrá zúzott grillázsból. A torta tetejét díszítsük fél diókkal, esetleg további grillázzsal. Érdemes adni egy kis időt a tortának, hogy összeérjen, nagyjából egy órát töltsön el a hűtőben a felvágás előtt.
A grillázsos zserbótorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hangulatos karácsonyi receptek, amikkel hangolódhatsz: