Itt az advent, lassan belevágunk a karácsonyba, és megsütjük az első tepsi mézeskalácsot. Amikor elönti a lakást a sütemény fűszeres illata, arra két reakciónk lehet: vagy a „hmmm, végre itt a karácsony”, vagy a „ne, már megint?”. Ha az utóbbi gondolat fut át a fejünkön, és szükségünk van egy frissebb, talán izgalmasabb, netán felnőttesebb megközelítésre a mézeskaláccsal kapcsolatban, akkor ebben a cikkben meg fogjuk találni az új kedvenc karácsonyi süteményünket.
A mézeskalács fűszerkeverék új arca
A hagyományos mézes szinte tele van tömve ízekkel, a fűszerkeveréknek köszönhetően. Fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, szegfűbors, kardamom, szerecsendió kerülnek általában a masszába, így minden karácsonyi aroma megjelenik a kekszekben.
Szerintem sokszor ettől a klasszikus kombinációtól ununk rá a karácsonyi süteményre, főleg úgy, hogy a kekszen kívül már egyre több más ételben és italban is megjelenik ez az íz: kávékban, tortákban, csokoládékban és egyéb édességekben.
Szerencsére lehet a klasszikus ízek kihagyásával is mézeskalácsot sütni, anélkül, hogy az édesség veszítene a karácsonyi hangulatából.
A keverékből eltűnik a fűszerek nagy része, a fahéj kivételével, és a csapat kiegészül a tarkaborssal, ami fűszeres csípősséget kölcsönös a kekszeknek.
Duplán aromás frissesség: gyömbér és citrom
Ezt a csípős ízt tovább mélyíthetjük gyömbérrel: friss és szárított formában is belekerül a tésztába, ezzel is némi karácsonyi hatást érhetünk el, miközben plusz egy réteg erőteljes aromát csempészünk a süteménybe.
A frissességről pedig a citromhéj gondoskodik, így nem fog lerobbanni a fejünk a bors-gyömbér kettősétől. Ráadásul nagyon jól illik a fűszerekhez és a karamellizált mézhez.
Karamellizált méz, csak felnőtteknek
Mézeskalácsot lehetetlen méz nélkül sütni, így ebből a receptből sem hagyjuk ki. Azonban ahelyett, hogy egyszerűen beleöntenénk a keverőtálba, először adunk neki egy mélyebb, komplexebb ízt, ami a kisült kekszeket egy teljesen új dimenzióba repíti.
Csakúgy, mint a cukrot, a mézet is lehetséges karamellizálni, ettől mélybarna színe, és melaszos íze lesz. Legyünk vele nagyon óvatosak, mert könnyen odaég, attól pedig keserű lesz.
Öntsük egy kis lábosba a mézet, majd adjunk hozzá pár evőkanál vizet (minden 100 grammhoz 2 evőkanállal) és néhány csepp citromot. Ezek az extrát meggátolják, hogy a méz odakapjon a tűzön.
A lehető legkisebb lángon kevergessük addig, míg el nem kezd forrni, utána pedig hagyjuk lassan karamellizálódni. Ezen a ponton már ne keverjük, csak az edényt mozgassuk körbe-körbe. Ne hagyjuk egyedül, meg odaég.
Nagyjából 1-2 perc alatt mélyebb barna színe lesz, ez jelzi számunkra, hogy elkészült a méz.
Süssük meg a felnőttek mézeskalácsát!
Hozzávalók: 100 g vaj, 75 g nádcukor, 100 g méz, 250 g liszt, 1 tojássárgája, 1 citrom, 1 evőkanál friss gyömbér, 1 evőkanál szárított gyömbér, 1 evőkanál őrölt tarkabors, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 25 g porcukor
Karamellizáljuk a mézet: tegyük egy lábosba, két evőkanál vízzel és pár csepp citromlével. A legkisebb lángon kevergessük, amíg el nem kezd forrni, majd mozgassuk az edényt körbe-körbe 1-2 percig. Ha a méz mélybarna színt kap, zárjuk el a lángot.
Keverjük hozzá a karamellizált mézhez a cukrot, vajat, a citrom reszelt héját, friss és szárított gyömbért illetve a borsot és a fahéjat. Hagyjuk kihűlni.
Tegyük egy nagy tálba a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. Keverjük össze alaposan.
Ha kihűlt a mézes keverék, öntsük a száraz hozzávalókhoz, és tegyük bele a tojássárgáját is. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát.
Melegítsük elő a sütőnket 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Formázzunk kis golyókat (nagyjából 20 gramm legyen mindegyik), és tegyük őket a tepsire távol egymástól, hogy legyen idejük terjeszkedni.
Süssük 12-15 percig a kekszeket, és tegyük őket egy rácsra hűlni. Készítsünk hozzá citrommázat a citromunk maradék levéből és a porcukorhoz. A 25 gramm cukorhoz keverjünk 1-2 teáskanál levet, és dolgozzuk csomómentesre. Mártsuk bele a kekszeket a citrommázba, és hagyjuk megszilárdulni.
A felnőttek mézeskalácsának teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Hangulatos karácsonyi receptek, amikkel hangolódhatsz: