A fűszeres-csípős mézeskalács, szigorúan felnőtteknek

Minden év karácsonyának megszokott íze a mézeskalácsé: a fűszeres, édeskés, omlós finomságot ugyan imádjuk, de azért lássuk be, nem nehéz beleunni. Ha pedig ez történt, és valami újdonságra van szükségünk, süssük meg idén ezt a kekszet.

Itt az advent, lassan belevágunk a karácsonyba, és megsütjük az első tepsi mézeskalácsot. Amikor elönti a lakást a sütemény fűszeres illata, arra két reakciónk lehet: vagy a „hmmm, végre itt a karácsony”, vagy a „ne, már megint?”. Ha az utóbbi gondolat fut át a fejünkön, és szükségünk van egy frissebb, talán izgalmasabb, netán felnőttesebb megközelítésre a mézeskaláccsal kapcsolatban, akkor ebben a cikkben meg fogjuk találni az új kedvenc karácsonyi süteményünket.

A fűszeres-csípős mézeskalács, szigorúan felnőtteknek, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

A mézeskalács fűszerkeverék új arca

A hagyományos mézes szinte tele van tömve ízekkel, a fűszerkeveréknek köszönhetően. Fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, szegfűbors, kardamom, szerecsendió kerülnek általában a masszába, így minden karácsonyi aroma megjelenik a kekszekben.

Szerintem sokszor ettől a klasszikus kombinációtól ununk rá a karácsonyi süteményre, főleg úgy, hogy a kekszen kívül már egyre több más ételben és italban is megjelenik ez az íz: kávékban, tortákban, csokoládékban és egyéb édességekben.

Szerencsére lehet a klasszikus ízek kihagyásával is mézeskalácsot sütni, anélkül, hogy az édesség veszítene a karácsonyi hangulatából.

A keverékből eltűnik a fűszerek nagy része, a fahéj kivételével, és a csapat kiegészül a tarkaborssal, ami fűszeres csípősséget kölcsönös a kekszeknek.

Duplán aromás frissesség: gyömbér és citrom

Ezt a csípős ízt tovább mélyíthetjük gyömbérrel: friss és szárított formában is belekerül a tésztába, ezzel is némi karácsonyi hatást érhetünk el, miközben plusz egy réteg erőteljes aromát csempészünk a süteménybe.

Duplán aromás frissesség: gyömbér és citrom, ITT a recept / Fotó: Lakos Benedek

A frissességről pedig a citromhéj gondoskodik, így nem fog lerobbanni a fejünk a bors-gyömbér kettősétől. Ráadásul nagyon jól illik a fűszerekhez és a karamellizált mézhez.

Karamellizált méz, csak felnőtteknek

Mézeskalácsot lehetetlen méz nélkül sütni, így ebből a receptből sem hagyjuk ki. Azonban ahelyett, hogy egyszerűen beleöntenénk a keverőtálba, először adunk neki egy mélyebb, komplexebb ízt, ami a kisült kekszeket egy teljesen új dimenzióba repíti.

Csakúgy, mint a cukrot, a mézet is lehetséges karamellizálni, ettől mélybarna színe, és melaszos íze lesz. Legyünk vele nagyon óvatosak, mert könnyen odaég, attól pedig keserű lesz.

Karamellizált méz, csak felnőtteknek, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Öntsük egy kis lábosba a mézet, majd adjunk hozzá pár evőkanál vizet (minden 100 grammhoz 2 evőkanállal) és néhány csepp citromot. Ezek az extrát meggátolják, hogy a méz odakapjon a tűzön.

A lehető legkisebb lángon kevergessük addig, míg el nem kezd forrni, utána pedig hagyjuk lassan karamellizálódni. Ezen a ponton már ne keverjük, csak az edényt mozgassuk körbe-körbe. Ne hagyjuk egyedül, meg odaég.

Nagyjából 1-2 perc alatt mélyebb barna színe lesz, ez jelzi számunkra, hogy elkészült a méz.

Süssük meg a felnőttek mézeskalácsát!

Hozzávalók: 100 g vaj, 75 g nádcukor, 100 g méz, 250 g liszt, 1 tojássárgája, 1 citrom, 1 evőkanál friss gyömbér, 1 evőkanál szárított gyömbér, 1 evőkanál őrölt tarkabors, 1 evőkanál fahéj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 25 g porcukor

Süssük meg a felnőttek mézeskalácsát, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Karamellizáljuk a mézet: tegyük egy lábosba, két evőkanál vízzel és pár csepp citromlével. A legkisebb lángon kevergessük, amíg el nem kezd forrni, majd mozgassuk az edényt körbe-körbe 1-2 percig. Ha a méz mélybarna színt kap, zárjuk el a lángot.

Keverjük hozzá a karamellizált mézhez a cukrot, vajat, a citrom reszelt héját, friss és szárított gyömbért illetve a borsot és a fahéjat. Hagyjuk kihűlni.

Tegyük egy nagy tálba a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. Keverjük össze alaposan.

Ha kihűlt a mézes keverék, öntsük a száraz hozzávalókhoz, és tegyük bele a tojássárgáját is. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát.

Élvezzük a mézeskalácsot egy nagy bögre forralt borral, ITT a recept / Fotó: Lakos Benedek

Melegítsük elő a sütőnket 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Formázzunk kis golyókat (nagyjából 20 gramm legyen mindegyik), és tegyük őket a tepsire távol egymástól, hogy legyen idejük terjeszkedni.

Süssük 12-15 percig a kekszeket, és tegyük őket egy rácsra hűlni. Készítsünk hozzá citrommázat a citromunk maradék levéből és a porcukorhoz. A 25 gramm cukorhoz keverjünk 1-2 teáskanál levet, és dolgozzuk csomómentesre. Mártsuk bele a kekszeket a citrommázba, és hagyjuk megszilárdulni.

A felnőttek mézeskalácsának teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hangulatos karácsonyi receptek, amikkel hangolódhatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...