Ezekből a zöldségekből süss-főzz különleges karácsonyi köretet

Az ünnepi asztalt a hal és a húsok mellett általában a krumplis köretek, esetleg a káposzta dominálja. De mit tegyünk akkor, ha ezen az egyhangú körítésen idén egy kicsit színesítenénk?

Karácsonyra izgalmas zöldségköretet főzni egyáltalán nem nehéz dolog. Ahogy a nyár tele van friss, szezonális gyümölcsökkel, úgy a tél a különböző zöldségek ideje: ezeket mind felhasználhatjuk, hogy az ünnepi menüt egy fokkal különlegesebbé tegyük, persze anélkül, hogy túlbonyolítanánk az életünket és a készülődést néhány zöldségköret miatt.

Főzz különleges karácsonyi köretet ezekből a zöldségekből

Édesburgonya

Ha közel maradnánk a klasszikus burgonyához, mégis szeretnénk némi új színt (és ízt) a menübe csempészni, próbáljuk ki az édesburgonyát. Nagyjából az összes ismert krumplis köretet elkészíthetjük ebből a zöldségből is.

Lehet belőle püré, lilahagymás párolt burgonya, tócsni, tejszínes rakott krumpli, de akár krokett is.

Ízben nagyon jól illenek hozzá az olyan „karácsonyi” fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, és az olyan kevésbé ünnepiek, mint a chili, kurkuma és currypor.

Zöldséges édesburgonya-püré

Burgonyapüré helyett készítsünk zöldséges édesburgonya-krémet. Ebbe mehet sima burgonya pluszban, hogy növelje a térfogatot, de kisebb adagnál el is hagyhatjuk, hiszen nagyon finom és ...

Sütőtök

Hasonló íz és szín, azonban jóval több lehetőség rejlik a sütőtökben, a korábban említett batátával szemben. Persze szintén készíthetünk belőle pürét vagy párolt zöldséget, azonban ez csak a lehetőségek kezdete.

Megsüthetjük egészben, alaposan befűszerezve, így egyszerre lesz elképesztően ízes köret és látványos „asztaldísz” is. Karikákra vágva meggrillezhetjük serpenyőben, de egy kis méz vagy cukor segítségével karamellizálhatjuk is.

Kelbimbó

Talán azért is hiányzik (nemcsak karácsonykor, hanem úgy általában) az asztalunkról ez a zöldség, mert sokan nem szeretik. Persze, tényleg nem a legkedveltebb alapanyagok egyike, de megfelelő módon megfőzve ugyanolyan finom lehet, mint a menü többi eleme.

A lényeg, hogy alaposan pirítsuk le, szinte karamellizáljuk a kis szemeket: ezzel az égett aromával jön ki a káposztafélék legjobb oldala. A fűszerezés terén pedig ne essünk túlzásba: egy kis só és bors szinte elég is, ha esetleg tovább vinnénk a dolgot, szórjunk rá szezám- vagy gránátalmamagot, és locsoljuk meg balzsamecettel.

Zeller

Szintén nem egy közönségkedvenc hozzávaló, a zellert mély, karakteres ízével azonban kár lenne kihagyni az ünnepi menüből. Süssük meg egészben (alufóliába becsomagolva), töltve, esetleg hasábokban.

Egy gazdag, nagyon krémes püré alapja is lehet, ehhez is inkább süssük, mint főzzük, így több íz marad benne. Ez pedig az igazán finom zelleres köret titka.

Villámgyors morzsás kelbimbó

Minden évben várjuk, hogy eljöjjön a kelbimbó szezonja. Az emberek eléggé elzárkóznak tőle, pedig igazán sokoldalú és ízletes zöldség  Készíthetünk belőle rakott fogásokat, ...

Sült zellerhasáb

Ha imádod a sült krumplit, de nem akarod folyton azt majszolni, és kipróbálnál valami újat, akkor ez a sült zeller pont neked való! Fűszeres, édeskés, és nagyon finom!

Brokkoli

A kis zöld fák nagyon jól mutatnak majd a karácsonyi ételeink mellett, mindegy milyen formában főzzük meg őket. A legegyszerűbb párolástól kezdve, a sütőben sütésig megannyi módszert bevethetünk.

Ízesítsük sok-sok fokhagymával, sóval és borssal, de a chili is nagyon jó barátja lehet, főleg, ha egy kis tüzességet is vinnénk az estébe.

Krémes brokkoli-karfiol tál

Régen szinte teljesen megfőztem a karfiolt vagy a brokkolit, mielőtt sütőbe tettem volna. Ezért sütés közben először mindig sok levet engedett. Amióta csak blansírozom a zöldségeket, ...

Cékla

Ízben is fantasztikus, emellett viszont a színe is lenyűgöző, azaz duplán nyerünk, ha a karácsonyi vacsora részévé tesszük. Ha szeretnénk megsütni, tegyük azt héjastul, alufóliába csomagolva. Utána csak le kell húznunk egy késsel a héját, és szinte bármi készülhet belőle: reszelve tormás saláta, szeletelve fűszerolajos köret.

Ha nem egészben sütjük, rengeteg más lehetőség áll előttünk: vékonyra szeletelve süthetünk belőle chipset, ízesíthetünk vele burgonyapürét is, de egész egyszerűen meg is párolhatjuk.

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Cékla carpaccio

Tudtátok, hogy a sült cékla mennyei carpaccio alapanyag? Ha még sosem próbáltátok ezt az egyszerű, de nagyszerű vegán verziót, mindenképp tegyétek meg!

Fehérrépa

Ízben meglepően jól illik a téli hangulathoz és a karácsonyi ünnepkör ételeihez, mégis elhanyagoljuk ezt a szerény zöldséget. Pedig több rejlik a göcsörtös gyökerekben, mint gondolnánk.

Hozzuk ki a szinte édeskés aromáját köménnyel, kakukkfűvel és borssal. A belőle készített pürét gazdagítsuk vajjal vagy tejszínnel, esetleg egy kis parmezánt vagy más érlelt keménysajtot is tehetünk bele. Sült húsok mellé kiváló párosítás.

Fehérrépapüré

Kaldeneker György ötlete alapján készítettem. Wellington filé egyik körete volt, pillanatok alatt elfogyott, hatalmas sikere volt. Tiszta szerencse, hogy a tálat azonnal lefotóztam, pár ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ötletek, receptek és finomságok karácsonyra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...