1 zöldség, 7 színes köret – erre mind képes az édesburgonya

Nagy őszi kedvencünk az édesburgonya, és ahhoz, hogy ne unjunk bele túl gyorsan, érdemes minél sokszínűbben használnunk a konyhában. Szerencsére erre rengeteg lehetőségünk adott, akkor is, ha csak a köreteket nézzük.

Az édesburgonyából készülhet többféle leves, főétel, sőt, akár desszert is. De ha teljesen ki akarjuk használni a zöldség adta csodás és ízletes lehetőségeket, a köretek világát is érdemes jobban megismernünk. Az édesburgonya ugyanis számos különböző formában kísérhet sült húsokat vagy más főételeket. Ismerjük meg az összes variációt!

1 zöldség, 7 színes köret – erre mind képes az édesburgonya

Püré

Az ősz három hónapja alatt minimum egyszer biztos mindenki készít édesburgonya-pürét, ez ugyanis elengedhetetlen része az évszaknak. Sült húsok, például kacsa mellé nagyon jól illik a krémes, fűszeres zöldségpüré.

Az igazán krémes püré titka a teljesen megfőtt burgonya, illetve a bőséges vaj- és tejszínhasználat. Fűszerezés terén használhatunk borsot, paprikát, kurkumát vagy chilit is.

Chips

Egy uborkagyalun szeleteljük le egészen vékonyra a krumplit. Mivel viszonylag kemény zöldségről van szó, lehet, hogy meg kell dolgoznunk vele, de megéri a fáradtságot. Tepsin vagy olajban kisütve egy édes, ropogós chips lesz a jutalmunk, amit kínálhatunk burgerek vagy mártogatósok társaságában.

Érdemes még melegen fűszerezni, ilyenkor ugyanis jobban felveszi az ízeket a chips, nem pörög le róla a sok ízesítő.

Zöldséges édesburgonya-püré

Burgonyapüré helyett készítsünk zöldséges édesburgonya-krémet. Ebbe mehet sima burgonya pluszban, hogy növelje a térfogatot, de kisebb adagnál el is hagyhatjuk, hiszen nagyon finom és ...

Hasáb

Vágjuk hasábokra a zöldséget. Mivel a legtöbb édesburgonya amúgy is hosszúkás alakú, erre a célra kifejezetten alkalmas. Ha vékony héjút találunk, akár rajta is hagyhatjuk, ez ízlés kérdése.

Egy kevés olajjal és fűszerekkel átforgatva süthetjük sütőben is, egy papírral kibélelt tepsin, de persze a klasszikus, mély olajban készített verziót is választhatjuk.

Tepsis krumpli

A chipsnél egy fokkal egyszerűbb elkészítési mód a tepsis édesburgonya. Ugyanúgy vékony szeletekre kell gyalulnunk a zöldséget, azonban ahelyett, hogy olajban kisütnénk a karikákat, egy sütőtálba vagy tepsire rétegeljük őket.

Kevés olaj, fűszerek, esetleg egy kis reszelt sajt: és már készen is van a legősziesebb köret, amihez ráadásul nem kell egy liter olaj.

Gratin

Szintén tepsis megoldás a gratin, ami annyiban különbözik az egyszerű tepsis krumplitól, hogy tej vagy tejszín hozzáadásával még dekadensebb köretet hozhatunk létre a zöldségből, ami szinte egy vegetáriánus főétellel is felér.

A vékony szeletekre vágott burgonya először megpárolódik a fűszeres tejben, majd amikor felszívta a folyadék nagy részét, elkezd pirulni. Elsősorban a széle és a teteje pirul aranybarnára, miközben belül ugyanolyan krémes marad, nem szárad ki.

Édesburgonya-hajó

Az a jó ebben a receptben, hogy szinte bármivel meg lehet tölteni a hajókat, legyen az brokkoli, paprika, (bébi) spenót, vagy ezek kombinálása. Ez csak 1 példa amit leírok. Ami pedig a ...

Édesburgonya-köret

Vendégségben édesburgonya-köretet kaptunk, egyszerű sós vízben megfőzve. Elhatároztam, hogy valami jobbat hozok ki az édesburgonyából. Némi kísérletezés után született a recept.

Hagymás krumpli

De nem akármilyen hagymás krumpli ez: egy komolyan ősziesített, narancssárga verzió. Az édesburgonyát rövidebb ideig főzzük, mert könnyebben puhul és szétesik, mint az egyszerű krumpli.

A pirítást pedig végezzük jó sok vajjal vagy olívaolajjal, lila- és fokhagymával, és olyan mély aromájú fűszerekkel, mint a fűszerpaprika, kömény, koriander, chili.

Héjában sült

Az egyben, a héjában sült édesburgonya akár előételként is szerepelhet a tányéron, de köretként igazán lenyűgöző hatást érhetünk el vele. Süssük meg héjastul, majd amikor egy beleszúrt kés már akadály nélkül átmegy rajta, vegyük ki a sütőből.

Vágjuk fel az egyik oldalát, hogy meg tudjuk tölteni: ezt tehetjük túróval, tejföllel, zöldségkrémekkel. Megszórhatjuk sajttal, sült szalonnával és zöldfűszerekkel.

Fűszeres édesburgonya chips

Nagyon szeretem az édesburgonyát, és mivel diétán vagyok, elég sokszor eszem. Próbálom váltogatni, hogy hogyan készítem el. Most ez lett belőle.

Töltött édesburgonya

Ennél az ételnél mentem a szemem után. Megláttam a fotóját, de ott nem volt fűszervaj rajta. Amikor elkészítettem a tormás petrezselyemgyökeret, akkor jött az ihlet, hogy az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több őszi alapanyag, amit megismerhetsz közelebbről:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...