Az édesburgonya sok háztartás egyik kedvenc zöldsége lett az elmúlt években, hiszen nemcsak nagyon ízletes, de egészséges is, ráadásul számtalan módon ízesíthető. Készíthetünk belőle pürét, kisüthetjük olajban és a sütőben is, igaz, utóbbi sokak számára kihívást jelent, a sütőben sült édesburgonya ugyanis nem mindig lesz olyan ropogós, mintha olajban sütnénk. Szerencsére ezt a hibát is ki lehet kerülni, íme a Thekitchn magazin által feltárt tökéletes trükk a ropogós külsejű, puha és krémes belsejű édeskrumplihoz!
Tökéletes köret négy lépésben
1. Vágd fel a krumplikat 2-2,5 centiméteres darabokra. Bár csíkozni is lehet, egységes kockákat könnyebb vágni, ráadásul így biztosabb, hogy minden darab hasonló idő alatt sül majd át teljesen. Az édesburgonyán érdemes kétszer átmenni a hámozóval, a csupasz batáta akkor lesz a legjobb, ha a második lehámozott réteg után élénk narancssárga a színe.
2. Melegítsd elő a sütőt 205 °C-ra. Tudjuk, a sütőkön általában tízesével adják meg a hőfokokat, de a megfelelő hőmérséklet nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy tökéletesre süljön a batáta, ilyen forróságban lesz ugyanis a krumplinak krémes a belseje, ropogós a külseje. A tepsibe tegyél sütőpapírt!
3. Használd az olajat! A sütőben ugyan nem kell bő olaj, azért itt is érdemes használni 3-4 evőkanálnyit, legyen szó bármilyen fajta zsiradékról.
4. Használd a kezeidet az olajozáshoz! Forgasd át alaposan az olajban az édeskrumpli-falatokat, ez a legbiztosabb módszer ahhoz, hogy minden kocka kellően olajos legyen. Ezután jöhet az ízesítés sóval, borssal és egyéb fűszerekkel is, a bazsalikom és a rozmaring is jól passzol a burgonyához.
5. Első körben 15 percig süsd az édeskrumplit, ezután egy kicsit érdemes kivenni és átforgatni a tepsi tartalmát, majd újabb 15-20 percre visszatenni a sütőbe. A második körben már többször rá kell nézni a sütőre, a krumpli ugyanis hajlamos gyorsan megégni.
Édesen is mennyei!
Édeskrumpli édesen? Hogyne! A fentebb látható módszer nem csak sós-fűszeres keverékkel készíthető el. A sütés első köre előtt szórd meg a natúr, már olajba forgatott édeskrumplit egy csapott evőkanálnyi fahéjjal, a sütés második köre előtt pedig csurgass egy nagy kanálnyi mézet a már félig átsült ételre. A végeredmény mennyei lesz!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
13+1 édesburgonyás recept az egészséges menüdbe
Itt az édesburgonyaszezon, érdemes kihasználni. Fogyaszd rendszeresen ezt az egészséges zöldséget - ehhez adunk most ötleteket.
NosaltyA 7 legütősebb RAKOTT fogás: csirke, zöldség, tészta, mindegyik egyszerű
A rakottasok hatalmas népszerűségnek örvendnek a konyhában, ha húsos, ha mentes változatról beszélünk. A 7 kedvencünket gyűjtöttük most össze nektek, amiből másnapra is marad.
Nosalty5 könnyű ebédtipp, amit home office-ban is simán összedobhatsz
Ha te is otthonról dolgozol, és sokszor okoz gondot, hogy ebédidőben mihez kapj hirtelen, ami gyors is, finom is, és nem leszel már attól öt kilóval több, hogy ránéztél, segítünk. Ezúttal az otthonfőzés felé terelünk, amivel magadnak is jót teszel, de a pénztárcád is ducibb marad.
Brecz Judit7 nagyon tuti lasagne, amit ki kell próbálnod, ha még...
Az olasz recepttől a spenótos változaton át a villámgyors elkészítési módig összegyűjtöttük ennek a szaftos klasszikusnak a legjobb változatait.
Nosalty